Axis Towers

Axis Towers

Nino Mosulishvili Nikoloz Kilasonia Alexander Mezhevidze Gega Astakhishvili

Een van de symbolen van het moderne Tbilisi zijn de Axis Towers, gelegen in het Vake-district van Tbilisi, op Chavchavadze Avenue, achter het standbeeld van Galaktion. Met hun unieke architectuur, technische oplossingen, multifunctionaliteit en schaal zijn de tweelingtorens een nationale trots van Georgië.

Axis Towers is ontworpen volgens het principe van een “stad in een stad”. De infrastructuur is ontwikkeld met het oog op verschillende dagelijkse functies, waardoor de bewoners kunnen wonen, werken en ontspannen zonder het gebouw te verlaten. Naast het gebouw zelf heeft de ontwikkelaar zich tot taak gesteld om op het terrein van het complex een openbare ruimte te creëren in functie van de behoefte aan voetgangerszones. De straat, die Chavchavadze Avenue verbindt met Abuladze Street, zal volledig gewijd zijn aan een recreatiegebied. Er zullen cafés, restaurants en open ruimtes zijn; het gebied zal een ontmoetingsplaats worden voor zowel bewoners als toeristen in Tbilisi.

De torens staan opgesteld in de tegenovergestelde richting van elkaar, waardoor de illusie van rotatie ontstaat. Ze zijn zowel vergelijkbaar als verschillend. Een van de torens is bekleed met donker glas, de andere met witte steen. Naast kleur wordt ook het contrast van lichte en zware materialen gebruikt om het verschil tussen de gebouwen te tonen. De hoofdcomponenten van de frameconstructie van de gebouwen zijn de stang in het midden en twaalf massieve pylonen eromheen in elke toren. Een van de complexe technische oplossingen is het systeem van palen, met een diepte van meer dan 30 meter. De totale lengte van de horizontale en verticale palen is 18 km. Het constructieontwerp voldoet aan alle internationale normen. Internationale ingenieursbureaus zoals Europroject en Hinman namen deel aan het onderzoek. Het Axis Towers-model werd getest in een windtunnel bij verschillende soorten belastingen in het Institute of Applied Sciences van de Praagse Academie.

“Axis towers bestaat uit twee torens: een stenen toren en een glazen toren. ze combineren leefruimtes, een hotel, kantoorruimtes, restaurants, een fitnesscentrum met een zwembad en een winkelruimte.  ”

Stad: Tbilisi 

Ontwikkelaar: Axis 

Fabrikant: Elita Burji 

Totale oppervlakte van de voorbeglazing: 29.500 m2 

Totale hoogte: 147 m (41 verdiepingen), met 4 verdiepingen ondergrondse parkeerruimte

Axis Towers is het eerste complex ter wereld waar twee torens om hun eigen as draaien, maar op dezelfde fundering staan. Deze beslissing werd genomen op basis van de locatie van de site en de noodzaak om duurzame grondsoorten, rotsen, te selecteren, aangezien Georgië een land is met een middelhoge seismische activiteit. Elke verdieping wordt 2 graden om haar as gedraaid om een spiraal te creëren.

De torens staan in Vake, een rijke, prestigieuze wijk. De bovenste verdiepingen van de torens bieden een prachtig uitzicht op de hele stad en in het bijzonder op het Dynamo-stadion.

Axis Towers is een multifunctioneel complex. In de zogenaamde “Witte Toren” (Stenen Toren) zijn er appartementen. De “Zwarte Toren” (Glazen Toren) biedt ruimte aan een hotel, kantoren, een fitnesscentrum met een zwembad (in de sokkel). Op de bovenste verdieping is er de Sky Bar, het nieuwe hoogste punt van Tbilisi.

“AXIS IS HET EERSTE GEBOUW TER WERELD VAN DEZE KLASSE EN DIT NIVEAU DAT IS ONTWORPEN EN GEBOUWD OP ÉÉN FUNDERING, GESCHEIDEN DOOR MEERDERE DILATATIEVOEGEN.”
CP 130 Schuifsystemen, CP 155 (-LS) Schuifsystemen, CW 50 Glasgevels en CS 77 Deuren - Appartementencomplex Axis Towers gelegen in Tbilisi, Georgië

SERGEY SUDDYA designingenieur van de façade van de Axis Towers, Elita Burji

Axis Towers is een experimenteel project, niet alleen voor Georgië maar voor de hele wereld. Het is ook het eerste gebouw ter wereld van deze klasse en dit niveau dat is ontworpen en gebouwd op één fundering, gescheiden door meerdere dilatatievoegen. De architectuur van het gebouw is vrij complex en alle constructieoplossingen zijn zo ontworpen dat ze bestand zijn tegen de zware windbelasting die zo kenmerkend is voor Tbilisi. 

Het project voldoet aan alle noodzakelijke thermische parameters. De belastingen werden berekend om aan de hoogste vereisten tegemoet te komen. Dit geldt ook voor de coëfficiënt van de daglichttoetreding en de geluidsreductie, dankzij de profielsystemen van Reynaers Aluminium in combinatie met de ramen met dubbele beglazing. Even belangrijk is de seismische weerstand, waarbij we dankzij de noodzakelijke openingen tussen de ramen met dubbele beglazing en de aluminium profielen van de systemen het vereiste hoge niveau van de indicator hebben bereikt. We hebben grote openingsvleugels gebruikt, deuren met een hoogte van meer dan 3,5 m en een breedte van meer dan 2 m. Er werd gekozen voor constructies met een niet-standaard hoogte en breedte. We hebben het Reynaers Aluminium CP 155-LS schuifsysteem ingebouwd in het CW 50 systeem – niemand heeft dit ooit eerder officieel gedaan.

“DE SKY BAR IS GELEGEN OP DE BOVENSTE VERDIEPING, HET NIEUWE HOOGSTE PUNT VAN TBILISI.”

TENGIZ KVANTALIANI, Reynaers Aluminium, Georgië – De in het Axis Towers-project gebruikte systemen van Reynaers Aluminium werden door de klant gekozen omdat ze voldoen aan de betrouwbaarheidseisen (er werd gevraagd om te testen voor 4500 Pa), de ergonomie en de algemene uitstraling van het gebouw.

Dit is vandaag het grootste project voor Reynaers Aluminium in Georgië. Dit succes zal een positieve invloed hebben op het imago van het bedrijf in het land, ondanks de hevige concurrentie. We kunnen gerust stellen dat Axis Towers het handelsmerk van Tbilisi zal worden.

In het project werden verschillende systemen van Reynaers Aluminium tegelijk toegepast en veel individuele oplossingen ontwikkeld. De totale begane grond is beglaasd met het CW 50-SC systeem – er werd een structurele beglazing geïnstalleerd met een hoogte van meer dan 2700 mm en een breedte van 1200 mm.

De standaardbeglazing van de torens is de CW 50. Het CP 155-LS schuifsysteem is ingebouwd in het CW 50 systeem, een unieke oplossing. Het CW 50 gevelsysteem met ingebouwde CW deuren werd ook gebruikt, met versterkt beslag van de Amerikaanse fabrikant. Ook de Reynaers Aluminium schuifsystemen CP 155-LS en CP 68 en het raam- en deursysteem CS 77 (ramen, deuren die naar binnen en naar buiten openen) werden geïnstalleerd.

 

Constructeur: 
Elita Burji
Architecten: 
Nino Mosulishvili Nikoloz Kilasonia Alexander Mezhevidze Gega Astakhishvili
Locatie: 
Tbilisi, Georgië
Fotograaf: 
Tamar Digmelashvili
Andere partners: 
Axis (Project developers)