Invloed van glas op energie en isolatie

De normen voor energieneutraal bouwen en renoveren in Europa worden steeds strenger. Ramen en deuren die goed isoleren zorgen niet enkel voor een aangenaam binnenklimaat, ze besparen ook op de energiefactuur. Reynaers Aluminium raam - en deurprofielen bestaan in verschillende isolatieniveaus. Bovendien zijn ze in staat om zowel dubbel als driedubbel glas te dragen.

 

Het isolatieniveau van het glas wordt aangeduid met de Ug-waarde of isolatiewaarde, uitgedrukt in W/m²K. De Ug-waarde is een maat die aangeeft hoeveel warmte er verloren gaat door het glas. Hoe lager de Ug-waarde, hoe minder warmte je verliest.

 

We geven je hieronder per type glas de Ug-waarde en oppervlaktetemperatuur op het glas bij een buitentemperatuur van 0 °C en een binnentemperatuur van 20 °C alvast mee.

Welk type glas kies je het best voor jouw ramen en deuren?

Dubbel hoogrendementsglas: Ug-waarde = 1,0 W/m²K met een oppervlaktetemperatuur van het glas van 17,4°C
Hoogrendementsglas is dubbele beglazing met een speciale coating op de binnenkant van het raam. Die coating zorgt voor een beter isolerend effect. Bovendien wordt de ruimte tussen de beglazing in het geval van hoogrendementsglas met een edelgas (argon) opgevuld. Daardoor isoleert hoogrendementsglas 2 tot 3 keer beter dan gewoon dubbele beglazing (Ug=2,8W/m²K). Dubbel hoogrendementsglas wordt inmiddels als standaard gehanteerd in hedendaagse nieuwbouwwoningen en bij renovaties.

Driedubbel glas: Ug-waarde = 0,6 W/m²K met een oppervlaktetemperatuur van het glas van 18,4°C
Driedubbele beglazing heeft drie glaslagen en 2 luchtlagen gevuld met een edelgas (argon). Aandachtspunt: zo’n derde glaslaag zorgt natuurlijk ook voor meer glasgewicht. Driedubbele beglazing wordt vaak toegepast in energieneutrale woningen of woningen met een energielabel A.

Let op: het heeft alleen maar zin om driedubbele beglazing te plaatsen als de rest van je project even doorgedreven geïsoleerd wordt.

Verneem je veel hinder van verkeerslawaai of andere geluidsoverlast? Heb je grote glasoppervlakken die gericht zijn naar het zuiden? Of wil je meer veiligheid garanderen door veiligheidsglas of brandwerend glas te gebruiken? Ontdek de verschillende opties.

Akoestisch glas wordt vaak geplaatst in woningen gelegen aan drukke wegen of in stadscentra. Minimaal wordt er aangeraden te werken met glasbladen van verschillende diktes. Zijn de eisen hoger? Dan is het van belang van één of beide glasbladen van het dubbel of driedubbel glas uit te voeren in gelaagde glasbladen. Tussen de glasbladen wordt in dat geval een geluidswerende PVB- folie voorzien. De akoestische prestaties van dubbel en drievoudig glas verschillen weinig op voorwaarde dat de samenstelling van de binnenste en buitenste glasbladen identiek zijn.

Zonwerend glas houdt zowel de warmte en zonnestralen buiten. In de zomer wordt de warmte dus buitengehouden. Of je nu kiest voor dubbel hoogrendementsglas of driedubbelglas, je kan deze soorten glas steeds combineren met een zonwerende functie. Waardoor het isolatieniveau steeds behouden blijft.

Veiligheidsglas of gelaagd glas bestaat uit twee of meerdere glasbladen, luchtdicht en onzichtbaar op elkaar verlijmd met een PVB-folie. Als veiligheidsglas breekt, blijven de glasstukjes aan de folie kleven en springen ze niet weg. Hierdoor biedt veiligheidsglas bescherming van personen tegen bijvoorbeeld glasscherven, doorval of inbraak.

Brandwerend glas of brandvertragend glas bestaat uit twee of meer bladen veiligheidsglas gelamineerd met een speciale tussenlaag. In het geval van brand wordt de tussenlaag geactiveerd en komt er een vuurvast en ondoorzichtig schuim los dat spontaan opzwelt. Hierdoor wordt er een hitte-isolerend schild gevormd dat aan het criterium van de temperatuur-isolatie voldoet. Brandwerend glas zorgt dus voor een extra bescherming om het overslaan of doorslaan van een brand tegen te gaan.


Maak een afspraak met een Reynaers Aluminium vakman om te bespreken met welke glassoort je jouw project het beste kan uitrusten.