U-waarde van aluminium ramen en deuren: alles wat je moet weten
Of je nu bouwt of verbouwt: je ramen en deuren moeten aan specifieke energienormen voldoen, de bekende EPB-eisen. Voor ramen en deuren worden die uitgedrukt met de U-waarde. Die vertelt je hoe goed je ramen en deuren zijn geïsoleerd. Hoe lager het getal, hoe minder warmte er door je ramen en deuren verdwijnt.
De profielen van Reynaers Aluminium zijn klaar voor de energienormen van vandaag én van morgen. Ook als je kiest voor prachtige grote ramen en schuiframen, is je woning altijd op-en-top geïsoleerd.
De U-waarde van ramen en deuren
De warmtedoorgangscoëfficiënt U drukt uit in W/m²K hoeveel warmte er per seconde en per vierkante meter verloren gaat langs een constructieonderdeel - bijvoorbeeld je dak, muren, vloer, ramen – per graad temperatuurverschil tussen binnen en buiten.
Hoe lager de U-waarde, hoe minder warmte er dus door je ramen en deuren verloren gaat. En bijgevolg hoe beter ze geïsoleerd zijn. De U-waarde wordt bepaald door zowel het glas als het aluminium. Daarom zijn er 5 verschillende U-waarden:
- Ug-waarde (glass): deze waarde geeft weer hoe je isolatieprestaties zijn van je raam- of deurglas.
- Uf-waarde (frame): deze waarde geeft weer hoe goed je profiel isoleert.
- Uw-waarde (window): de uw-waarde geeft de isolatie van je volledige raam weer.
- Up-waarde (panel): de waarde van het eventuele aluminium paneel in je deur.
- Ud-waarde: (door): deze waarde geeft de isolatie van je volledige deur weer.
Verder is de psi-waarde (Ψ-waarde) van de afstandshouder ook belangrijk. Dit is de randverbinding tussen de glasplaten. Deze waarde heeft invloed op de totale Uw-waarde.
Voorbeeld met SlimLine 38
Even een voorbeeld om het wat te verduidelijken. We maken een vergelijking tussen SlimLine 38 met dubbel glas (Uw: 1,52 W/m²K) en SlimLine 38 met driedubbel glas (Uw: 1,08 W/m²K).
Stel dat het buiten een frisse 5°C is en binnen een gezellige 21°C. Met dubbel glas verlies je dan (Uw * Temperatuurverschil) 1,52*16 = 24,32 Watt per vierkante meter raam.
Heb je 20 vierkante meter aan ramen in je huis dan kost het je zo’n (20*24,32) 0,48 kWh om je woning op temperatuur te houden.
Met driedubbel glas zou dit dalen tot 0,35 kWh (20 m² raam x 1,08 Uw x 16 graden temperatuurverschil), een daling van maar liefst 27%.

EPB-eisen Vlaamse overheid
De maximaal toelaatbare U-waardes voor ramen en deuren om aan de EPB-eisen van de Vlaamse overheid te voldoen:
- Voor je glas: een Ug-waarde van maximaal 1,1.
- Voor je volledige raam: een Uw-waarde van maximaal 1,5.
- Voor je volledige deur: een Ud-waarde van maximaal 2.
Ga je voor passiefbouw, dan moet je rekening houden met lagere U-waardes. Hierbij is 0,8 W/m²K de richtwaarde voor je ramen en buitenschrijnwerk. Deze kan in realiteit afwijkend zijn in functie van de opbouw van je gebouwschil.

Goed isoleren om energie te besparen
Energie besparen? En dus ook geld? Dat doe je door goed te isoleren. Daarvoor moet je de juiste match maken tussen aluminium profielen en het glas in je ramen en deuren. En dus tussen de U-waarden van de beglazing en het profiel.
Alle glas en aluminium profielen van de ramen, deuren, schuiframen en vouwdeuren van Reynaers Aluminium voldoen aan de EPB-eisen van de Vlaamse overheid. Bouw je een passief- of een lage-energiewoning? In al onze systemen kies je uit verschillende isolatieniveaus. Ook isolatieniveaus voor passief- en lage-energiebouw.
Een goede tip: het materiaal met het grootste oppervlak heeft de grootste invloed op de totale U-waarde. Voor je ramen en glazen deuren is dat het glas. Voor je deuren met aluminium panelen is dat het aluminium.

Denk aan je premies
