Skip to main content
circulaire bouw
01 jun 2021

Bouwen om af te breken. Een nieuwe circulaire bouwcultuur wordt ingezet.

Ramen en deuren voor een circulaire gevel

Bouwen op een manier die het mogelijk maakt om alles af te breken en opnieuw te gebruiken. Dat is het idee achter circulair bouwen. Een vorm van bouwen waarop België en Europa meer en meer inzetten om de milieu-impact te beperken van de bouwsector, die goed is voor 30 tot 40% van ons afval. Het biedt ook een antwoord op de dreigende schaarste aan ruwe grondstoffen. Samen met De Bouwschil werkte Reynaers Aluminium een circulaire gevel uit.

De Bouwschil inspireert en reikt oplossingen aan rond de eerste, tweede, derde en vierde gevel van een gebouw. De bouwschil vormt zowel in esthetisch als technisch opzicht een performante grens tussen de binnenzijde en de buitenzijde van een gebouw.

Tijdens een live stream event werd er uitgelegd hoe je een circulaire gevel bouwt en waarom circulariteit, afbraak en herbestemming van gebouwen zo belangrijk zijn. Ontdek hier enkele belangrijke takeaways uit de live stream.

Hoe bouw je een circulaire gevel? – Raf De Preter

De bouwsector is aan een inhaalbeweging toe wat digitalisering betreft, op vlak van circulair bouwen zijn we hier echt koplopers. Denk maar aan BIM, de combinatie met digitale bouwteams, digitale tweelingen… Deze elementen zorgen dan weer voor een betere samenwerking, minder tijdverlies en minder risico op fouten. Die digitale ondersteuning wordt een absolute voorwaarde voor een circulaire kentering in de sector.

Hoe bouw je een circulaire gevel met BIM? – Jos Vandamme

Als vervolg op de toelichting van Raf De Preter licht BIM-expert Jos Vandamme het bouwen van een circulaire gevel toe op basis van het BIM ontwerp. Als basis voor de fysieke, circulaire bouw van een gevel, is het BIM ontwerp een noodzakelijke stap om de gevel echt circulair te maken.

Wat is nu een BIM ontwerp? Dit is een ruimtelijk model dat alle informatie over het project verzamelt en bundelt in éen virtueel model. Deze informatie gaat bijvoorbeeld over de materialen en producten die gebruikt worden bij een project, alsook de bestekteksten en certificaten... Deze informatie is nuttig om achteraf een duidelijke analyse te maken van het project en van de opbouw ervan.

De Bouwschil live stream event

Reynaers Aluminium en BIM

Reynaers Aluminium werkt mee aan zo’n BIM ontwerp, door het maken van twee mock-ups in samenwerking met de verschillende partners van De Bouwschil.

Een mock-up is een virtueel model dat een proefstukje van een project voorstelt. Het voordeel aan zo’n mock-up is dat je dit ten allen tijde kan controleren en bijsturen vanaf het begin van het project. Op deze manier stoten bouwheren zich meteen op problemen en kunnen deze ook direct verholpen en/of opgelost worden.

Hoe draagt Reynaers Aluminium bij aan deze mock-ups?

De Bouwschil - Mock-up 1

Mock-up 1:

Bij de eerste mock-up gebruikt Reynaers Aluminium een MasterLine 8 in combinatie met een montageframe. De ontwikkeling van dit frame maakt deel uit van één van de werkpaketten binnen het Wico project (window of circular opportunity ism green deal vlaanderen circulair, https://windowsforcircularbuildings.com).

Het toegepaste systeem MasterLine 8, gecombineerd met het montageframe vergemakkelijkt het plaatsen en nadien het demonteren van de elementen uit de ruwbouw en draagt op die manier bij aan het circulair bouwen met aluminium schrijnwerk.

Naast aandacht voor het monteren en demonteren wordt er ook extra aandacht geschonken aan het lucht en waterdicht realiseren van de bouwknoop tussen raam en ruwbouw door gebruik te maken van zoveel mogelijk droge verbindingen.

Mock-up 2:

Voor de tweede Mock-up is er ook een MasterLine 8 gebruikt, maar deze keer gecombineerd met het ventilatieluik dat ontwikkeld is binnen deze reeks. Dit draagt bij aan het optimaliseren van het binnenklimaat, door een continue aanvoer van verse buitenlucht of een basis voor periodieke intensieve ventilatie.

Beide mockups geven aan dat onze Reynaers systemen gecombineerd kunnen worden met alle gangbare buitenafwerkingssystemen.

De Bouwschil - Mock-up 2

Aluminium: bij uitstek circulair materiaal

De keuze om aluminium ramen en deuren van Reynaers Aluminium in een circulaire gevel te integreren, is niet toevallig. Aluminium gaat levenslang mee, en de onderdelen van onze profielen zoals vulelementen, raam- en deurklinken en dichtingen kunnen makkelijk worden aangepast en vervangen. Bovendien is aluminium 100% recycleerbaar en kan het zonder kwaliteitsverlies worden hergebruikt.

Wil je meer informatie over dit live stream event of over circulair bouwen? Bekijk dan zeker de website van De Bouwschil

Gratis download

Ontwerpgids circulair bouwen

Reynaers Aluminium - Gids circulair bouwen
Reynaers Aluminium ramen