
Werking Reynaers Aluminium systemen
Voor ramen, deuren, schuif- en vouwsystemen
Deze pagina geeft je een uitgebreid overzicht van de juiste manieren om onze ramen, deuren en schuifoplossingen te bedienen.
Indien deze pagina geen antwoord geeft op al jouw vragen, neem dan contact op met jouw lokale Reynaers Aluminium vakman.
Het is uiterst belangrijk dat herstellingswerken worden uitgevoerd door de leverancier van jouw systemen. Zo blijft de systeemgarantie behouden. Hardwareonderdelen van het Reynaers Aluminium systeem mogen alleen worden vervangen door de originele onderdelen die door jouw Reynaers Aluminium vakman werden geleverd.
Bediening van ramen
- Draai-kiepraam
- Kiep-draairaam
- Zijraam naar binnen draaiend
- Dubbel openslaand raam
- Bovenraam naar buiten draaiend.
- Parallel naar buiten draaiend raam
Werking van deuren
Bediening van ramen
Draai- en kantelraam
Door de handgreep van een draai-/kiepraam te bedienen, kan het raam eerst volledig naar binnen worden geopend en in de tweede stand kan het raam in de ventilatiestand worden geopend.

Draaikiepraam
Als de handgreep van het draaikiepraam wordt bediend, kan het raam eerst worden gekanteld om te ventileren. In de tweede stand kan het raam volledig naar binnen worden geopend.
Een specifieke toepassing van het draaikiepmechanisme wordt gerealiseerd in combinatie met een vergrendelbare handgreep: deze handgreep laat altijd de kiepstand voor ventilatie toe, maar voorkomt dat onbevoegden het raam volledig kunnen openen.

Zijraam naar binnen openend
Door de handgreep te bedienen, kan de raamvleugel naar binnen worden gedraaid.
Een handgreeppositie met de handgreep naar boven is niet mogelijk.

Dubbel openslaand raam
Een dubbel openslaand raam bestaat uit 2 vleugels met een specifieke openingsvolgorde. De handgreep is gemonteerd op de actieve vleugel. Deze actieve raamvleugel kan uitgerust zijn met een zijscharnier-, draaikiep- of draaikiepmechanisme.
Om de niet-actieve (of openslaande) raamvleugel te openen, moet de actieve raamvleugel volledig naar binnen worden geopend. De niet-actieve raamvleugel is uitgerust met vergrendelingsbouten of een centraal vergrendelingsmechanisme. Door deze grendels of het centrale vergrendelingsmechanisme te ontgrendelen, kan het niet-actieve raam in zijwaartse positie worden geopend. Om het raam te sluiten, draait u de volgorde om.

Bovenraam naar buiten stekend
Door de handgreep te bedienen, wordt de raamvleugel naar buiten geprojecteerd, met beperkte openingshoeken. Een positie met de handgreep naar beneden is niet mogelijk.

Parallel naar buiten openend raam
Door de handgreep(pen) te bedienen en het raam naar buiten te duwen, kan het raam naar buiten toe worden geopend. Bij een gemotoriseerde versie wordt het raam geopend door op de knop te drukken.

Bediening van deuren
Enkele deur
Om een enkele deur te openen, duw je de handgreep naar beneden terwijl je aan de deur trekt (naar binnen openen) of duwt (naar buiten openen). Om de deur te sluiten, laat je de handgreep in zijn oorspronkelijke horizontale positie en duw of trek je gewoon totdat de deur gesloten is.

Dubbele deur
Een dubbele deur bestaat uit twee delen met een specifieke openingsvolgorde. De deur is voorzien van een handgreep en het kozijn is uitgerust met grendels of centrale vergrendeling.
Om de tweede deur te openen, opent u de eerste deur zoals aangegeven in de voorgaande hoofdstukken. Vervolgens moeten de grendels worden ontgrendeld voordat de tweede deur wordt geopend. Om de deuren te sluiten, draait u de volgorde om.

Draaideur
Dit element is uitgerust met een normale of een vaste handgreep. Door de handgreep te bedienen, draait de deurvleugel om de verticale centrale as.
- Vaste handgreep: pak de handgreep vast en duw of trek eenvoudigweg aan de deur.
- Handgreep: om het element te openen, duwt u de handgreep omlaag terwijl u aan de deur trekt of duwt.
Er zijn drie mogelijkheden om een draaideur te vergrendelen:
- Enkelvoudig slot: de deur werkt zoals elke andere deur.
- Handmatig dubbel slot: om de deur te openen, ontgrendel je beide cilindersloten door de sleutel tot het einde te draaien. In ontgrendelde toestand,
kan de taatsdeur worden geopend en gesloten zoals elke andere deur. - Dubbel automatisch slot: beide sloten zijn elektrisch gesynchroniseerd en de deur werkt zoals elke andere deur.
Een MasterLine 8 taatsdeur moet altijd worden uitgerust met een openingsbegrenzer om schade
te voorkomen wanneer deze voorbij de maximale openingshoek wordt geopend.
Waarschuwing:
- In geval van stroomuitval blijft de deur gesloten. Daarom mag deze deur niet de enige toegang/uitgang tot het gebouw zijn. Om het slot of de motor te blijven bedienen in geval van stroomuitval, kan een optionele batterij worden geïnstalleerd. Als het automatische slot ook voorzien is van cilindersloten, is het nog steeds mogelijk om de deur handmatig te openen. Hiervoor moeten beide sloten op dezelfde
tijd worden bediend (voor brede deuren kunnen hiervoor twee personen nodig zijn). - Gebruik geen grote taatsdeuren met windvlagen of kans op tocht vanwege het risico op schade.

Draaideur
Een draaideur is een enkele of dubbele deur waarvan de openingen zowel naar binnen als naar buiten opengaan. Deze deuren worden meestal gebruikt in commerciële/openbare gebouwen, vanwege hun inherente anti-vingerknel ontwerp en de minder gevoelige en dus duurzamere onderdelen.
Draaideuren kunnen worden opengetrokken door middel van handgrepen of greepstangen, of opengeduwd.

Bediening van schuif- en vouwdeuren
Schuifdeur
Er zijn 3 soorten openingsmechanismen:
- Handgreep: om het schuifelement te openen, draait u de handgreep naar een horizontale positie (kwartslag) en schuift u het raam open. Om het element te sluiten, draait u de volgorde om.
- Schuifelementen met een vaste handgreep worden vergrendeld en ontgrendeld door de cilinder te draaien.
- Geïntegreerde handgreep: de schuifdeur wordt ontgrendeld door het mechanisme in de handgreep omhoog te schuiven. U krijgt een visuele feedback van een groene sticker wanneer de deur ontgrendeld is. Om de deur te vergrendelen, draait u de volgorde om en is er een rode sticker zichtbaar.

Deur met hef- en schuifmechanisme
Door de deurkruk 180° in de schuifstand te draaien, gaat de raamvleugel enkele millimeters omhoog. Om het schuifraam te sluiten, schuift u het in de gesloten stand en laat u het weer zakken door de hendel 180° te draaien, van de beneden- naar de bovenpositie. Als de hefschuifdeur voorzien is van een vergrendelingsmechanisme, ontgrendel deze dan voordat u de hendel bedient.
Het is mogelijk om het schuifsysteem in een vergrendelde ventilatiestand te zetten. Laat het schuifelement +/- 12 mm voor de gesloten stand zakken. Hierdoor blijft er een kleine ruimte over voor ventilatie, terwijl onbevoegde personen niet kunnen binnendringen.
Bij 3 of meer ventilatieopeningen moeten alle afzonderlijke openingen worden opgetild voordat ze worden geopend.

Open hoekdeur
De open hoek is een openingstype dat wordt gebruikt als je een vrije opening hebt in een hoek, waar je binnen- en buitenleefruimte met elkaar wilt verbinden zonder verticale grenzen.
De open hoek kan 2 of meer openingsroosters hebben, die meestal een voorkeursvolgorde hebben: primaire vleugel (eerst te openen) vs. secundaire vleugel (te openen na de primaire vleugel).
Bij schuifdeuren is het heel eenvoudig: ontgrendel de roosters en begin met het openen van de primaire vleugel en vervolgens de secundaire vleugel. Het sluiten gebeurt in omgekeerde volgorde. Eerst sluit u de secundaire vleugel, dan de primaire vleugel.
Bij hefschuifdeuren ontgrendelt u de deur en draait u de hendel 180° om de primaire vleugel op te tillen én te openen, daarna doet u hetzelfde met de secundaire vleugel. Als u beide vleugels optilt voordat u ze beweegt, blijven ze mogelijk vergrendeld in opgetilde positie. Het sluiten gebeurt opnieuw in omgekeerde volgorde. Je begint met het sluiten van de secundaire klep en laat hem zakken in zijn eindpositie. Daarna doe je hetzelfde voor de primaire ventilatieklep.

Zakdeur
Een zakdeur is een variant van een schuifdeur of hefschuifdeur, waarbij 1 of meer openingen in een holle ruimte in de muur schuiven. De ventilatieopeningen worden één voor één geopend en schuiven volledig voor elkaar. Hiervoor zijn speciale handgrepen nodig die gelijk liggen met het profiel wanneer ze niet worden gebruikt en eruit kunnen springen tijdens het gebruik. In combinatie met een gemotoriseerde oplossing kunt u de handgrepen helemaal weglaten en hoeft u zich geen zorgen te maken over de volgorde van het openen/sluiten van de vleugels.
Om een handbediende zakdeur te openen, klapt u eerst de verzonken handgreep naar u toe en draait u hem vervolgens 180° (zoals de standaard hef- en schuifgreep) om de vleugel op te tillen. Na het optillen kan de handgreep weer worden weggestoken en kan de vleugel worden verplaatst. Herhaal dit voor de volgende ventilatieopeningen en open ze allemaal tot ze in de holte van de muur verborgen zijn. In de ideale situatie zijn de ventilatieopeningen nu volledig gelijk met de muur ernaast.
Om de deuren weer te sluiten, is er nog een verzonken trekhendel te vinden op het zichtbare oppervlak van de eerste ventilatieopening. Door op de bovenkant van het dunne metalen deel te drukken, scharniert het onderste deel naar buiten en komt er een haak tevoorschijn. Met deze haak kun je de eerste vleugel uit de muur trekken, en geleidelijk aan ook de andere vleugels die zich in de muur bevinden. Als alle ventilatieopeningen gesloten zijn, moet je ze weer laten zakken door de hendels weer uit te klappen en 180° terug te draaien in de andere richting.

Vouwdeur
Om het vouwelement volledig te openen, opent u het eerste schuifraam door de handgreep in de open stand te draaien.
Het eerste schuifraam moet 90° ten opzichte van de rail staan, zodat u de tweede handgreep kunt openen. Zodra de tweede handgreep open is, kunt u het tweede schuifraam openen door aan de tweede handgreep te trekken (naar binnen openen) of deze te duwen (naar buiten openen) en ook in een hoek van 90° te plaatsen.
Om de vouwdeur te sluiten, duwt u tegen de tweede handgreep (naar binnen openen) of trekt u aan de tweede handgreep samen met de hulphendel op het scharnier (naar buiten openen) totdat de vleugels boven op de rail staan. Sluit de deur door de handgreep in de onderste stand te zetten. De hoofdvleugel kan vervolgens gesloten worden.

Productinformatie
- Ramen, deuren, schuifsystemen en vouwdeuren moeten verticaal worden geïnstalleerd. Alleen speciale systemen met specifiek hang- en sluitwerk kunnen schuin geïnstalleerd worden.
- Bij het sluiten van een raam kan het nodig zijn om de weerstand van een afdichtende pakking te overwinnen. Andere vormen van weerstand of belemmering kunnen niet worden beschouwd als normaal gebruik.
- Voor ramen met een hoge inbraakwerendheid is speciaal hang- en sluitwerk vereist.
- Open ramen hebben alleen een afschermend doel en voldoen niet aan de eisen van wind- en waterdichtheid, geluidsisolatie, thermische isolatie en hoge inbraakwerendheid.
- In geval van wind en tocht moeten ramen en deuren worden gesloten om te voorkomen dat de vleugel dichtslaat en schade of letsel veroorzaakt.
- Een vaste positie van de raam- en deurvleugels mag alleen worden bereikt met speciaal hang- en sluitwerk zoals verder in deze handleiding wordt beschreven.
Verkeerd gebruik van vleugels
- Gevaar voor letsel door klem komen te zitten tussen raam- of deurvleugel en kozijn.
- Gevaar voor doorvallen als de vleugels openstaan.
- Gevaar voor vallende voorwerpen en/of verwondingen als gevolg van bijvoorbeeld tocht.
- Gevaar voor letsel door botsing van de vleugels.
- Gevaar voor letsel door botsing van de vleugels als de vleugels openstaan.
- Belasting op de vleugels of vleugels kan schade, vervorming of vernieling van de afzonderlijke elementen veroorzaken.
- Bij dubbele vleugelelementen moet altijd eerst de actieve vleugel geopend worden (behalve bij vluchtdeuren) om schade aan het slot of kozijn te voorkomen. Boor nooit in het beslag als het slot geïnstalleerd is. Forceer het slot niet bij vastzitten of trage werking. In plaats daarvan moet de oorzaak van het probleem door een vakman worden beoordeeld en verholpen.
- Vleugels of vleugels die ongecontroleerd openslaan (bijvoorbeeld door wind) tegen de muursparingen kunnen het kozijn, het beslag of de sparing beschadigen. Aanbeveling: gebruik een openingsbegrenzer (regelt de openingsafstand) of een deurstop.
- Obstakels (bijv. kabels, bloempotten) in het openingsgebied tussen raam en kozijn kunnen vervorming en schade aan kozijnen en beslag veroorzaken.
Verkeerd gebruik van handgrepen
- Belasting van de handgreep kan schade aan het vergrendelingsmechanisme veroorzaken.
- Bedien de elementhandgrepen alleen in de richting van de pijl zoals aangegeven in de handleiding en alleen tot aan de rotatiestop. Anders kunnen de handgreep
en het bedieningsmechanisme beschadigd raken. - De anti-foutbeveiliging zorgt voor een correcte bediening van de handgreep door onjuiste bewegingen te blokkeren om gevaarlijke situaties te voorkomen. De beveiliging blokkeert de beweging van de handgreep naar de volgende positie, tenzij de raamvleugel volledig tegen het kozijn is gedrukt.
Verkeerd gebruik van sloten
- Boor nooit in het beslag als het slot geïnstalleerd is.
- Forceer het slot niet bij vastzitten of trage werking. In plaats daarvan moet de oorzaak van het probleem beoordeeld en verholpen worden door een
vakman. - Vleugels of vleugels die ongecontroleerd openslaan (bijv. door wind) tegen muurnissen kunnen het kozijn, het beslag of de nis beschadigen. Advies: gebruik een openingsbegrenzer (regelt de openingsafstand) of een deurstop. Obstakels (bijv. kabels, bloempotten) in het openingsgebied tussen vleugel en kozijn kunnen vervorming en schade aan kozijnen en beslag veroorzaken.
- Sluit de deur niet wanneer de grendel is voorgegrendeld: dit zal het slot en het deurkozijn beschadigen. Neem bij een mechanisch aandrijfsysteem
de bedienings- en onderhoudsinstructies van de aandrijvingsfabrikanten in acht.