Van Acker Sissau villa

Van Acker Sissau villa

Mark Van Acker
360 view

‘Ik wilde een villa ontwerpen waar wonen, werken en ontspannen naadloos in elkaar overlopen’, aldus architect Mark van Acker. Het resultaat is villa Van Acker Sissau, die met zijn grote open ruimtes en vele glaspartijen de grenzen opzoekt tussen de binnen- en buitenruimtes. Het ontwerp kenmerkt zich door de wisselwerking tussen transparante en opake materialen, wat een subtiele mix van beslotenheid en openheid heeft opgeleverd.

De villa Van Acker Sissau ligt op een hoekperceel middenin het bosrijke gebied van Loppem (België). De woning kenmerkt zich door een L-vormige plattegrond die voortvloeit uit de optimale configuratie van de begane grond in relatie tot het zonlicht en het uitzicht. De architect heeft ervoor gekozen de functionele ruimtes zoveel mogelijk op het zuiden en het westen te richten. Aan de binnenzijde van de L-vorm opent de woning zich volledig naar de kern van het perceel: de tuin. Om de begane grond hier zo transparant mogelijk te maken, is gebruik gemaakt van grote raampartijen. Aan de buitenzijde van de L-vorm wordt de woning door een massieve muur gescheiden van de aanpalende straten.

De ongebruikelijke vorm van het gebouw vloeit voort uit de indeling van de verschillende ruimtes

Het dak plooit zich als een organisch oppervlak rond de hoger gelegen oostvleugel

ONTWERP

De villa is in twee verdiepingen gesplitst. De slaapkamers, badkamer en garage bevinden zich in de noordvleugel, allemaal op de begane grond. De leefruimte bevindt zich in de oostvleugel, met daarboven een kantoor. Deze indeling leidt niet tot contrasterende ruimten – alle vertrekken hebben een groot en open karakter en lopen naadloos in elkaar over – maar is wel bepalend voor de ongebruikelijke vorm en het golvende karakter van het dak, dat als een organisch oppervlak boven de functionele volumes lijkt te zweven en te plooien. De gehele villa vormt een helder wit kader dat als een golf in het landschap ligt. Dankzij de uitstekende samenwerking tussen de architect en de adviseurs van Reynaers heeft het ontwerp in zijn uitvoering niets aan creativiteit ingeboet. Om het vrije zicht vanuit de glazen gevels op de natuurlijke omgeving zoveel mogelijk te bewaren, viel de keuze op het thermisch geïsoleerde schuifsysteem CP 155 en het vliesgevelsysteem CW 50. Naast een maximaal bedieningscomfort staan deze systemen garant voor ruime lichtinval en een onbeperkte creatieve vrijheid

DETAILS

Om de woning een duurzaam karakter te geven, was ook de keuze van detaillering van essentieel belang. Omwille van de energie-efficiëntie is gekozen voor het driekamersysteem CS 86-HI. De isolerende strips van het skelet behalen Ufwaarden tot 1,2 W/m²K, waardoor dit het meest energie-efficiënte systeem in het assortiment van Reynaers is. Vanwege de vele doorlopende raampartijen en de grote open ruimtes zonder veel dragende binnenmuren en kolommen, is een groot deel van de woning uitgevoerd in een staalskelet, opgebouwd uit een ritmisch patroon van fijne kolommen en HEA-balken en ingevuld met een houten raster. De houtstructuur is opgevuld met cellulosevlokken, waardoor villa Van Acker Sissau een E-peil van E42 bereikt. Dankzij de inbreng van adviseurs in het ontwerpproces, is het uiteindelijke ontwerp alomvattend. Diverse zienswijzen ten aanzien van vorm en constructie zijn samengebracht in een energiebesparende ‘alles-in-één’ villa waar wonen, werken en ontspannen op speelse en ongedwongen wijze in elkaar overlopen.

Constructeur: 
Lein Aluminium
Architecten: 
Mark Van Acker
Locatie: 
Loppem, België View on map
Fotograaf: 
Debbie De Brauwer