't Rabot

't Rabot

Bontinck

In Gent ondergaat de Rabotwijk, gelegen langs de negentiende-eeuwse stadsgordel, een grote facelift. Via het masterplan ‘Bruggen naar Rabot’, wil het bestuur de wijk opnieuw bij het stadscentrum laten aansluiten. De oude industriële weverijgebouwen langs de ringlaan, die in de negentiende eeuw de glorie van de wijk bepaalden, krijgen één voor één nieuwe functies, zoals woningen, kantoren en designwinkels. Aan de overzijde, op het terrein van het oude rangeerstation, pronken nu in een park het nieuwe Gerechtsgebouw van Gent en een jongerenontmoetingscentrum.

Temidden van de negentiende-eeuwse industriële weverijen ontwierpen Bontinck Architecten een nieuw kantoorgebouw, dat bekend staat onder de naam ’t Rabot. De Rabotwijk was met enkele troeven zoals de ligging langs de stadsring en de goede bereikbaarheid met openbaar vervoer een ideale locatie voor het nieuwe kantoorgebouw. Bovendien ligt ze op loopafstand van het historische centrum. Het gebouw richt zich met een kopse, gesloten zijde naar de ring. Inspiratiebron hiervoor was het gesloten karakter en de natuurstenen muren van het ‘Rabot’, de vijftiende-eeuwse keersluis met twee torentjes. De voor- en achtergevel zijn opgebouwd uit geprefabriceerde betonnen gevelpanelen met een ruwe kiezellaag die weerstand biedt aan vervuiling, lawaaihinder en inkijk. Dit in fel contrast met de high-tech open zijkant, die bestaat uit een glazen gevel, zonweringen en een gedeeltelijk overkraagd balkon. Eenmaal weg van de gesloten indruk aan de straatzijde, toont het kantoorgebouw zich dan ook als een open, transparant gebouw. De glazen zijgevels bieden voor de onderste kantoorverdiepingen zicht op een semi-publieke binnentuin. De bovenste laag heeft uitzicht over de historische binnenstad met de drie torens van Gent. Het balkon begeleidt de bezoeker naar de centrale ontvangstruimte en circulatiehal van de kantoren, en naar de achterliggende ondergrondse parking en de binnentuin. Het kantoorgebouw zelf heeft een eenvoudige structuur. Tussen de twee kopse zijden zitten de laterale gevels met het lamellenscherm gevat, waarachter vier verdiepingen kantoren zitten. Centraal in het gebouw bevindt zich een open liftschacht en een traphal die over de hele hoogte beglaasd is. Dit maakt het mogelijk het gebouw op te delen in twee autonome kantoorgedeeltes. De oriëntatie van de gesloten kopse gevels en de open zijgevels is voor de kantoorfunctie zeer gunstig: de glazen gevels hebben een noordoost- en een zuidwest-oriëntatie, waardoor de lage zon ’s ochtends, ’s avonds, en in de winter kan binnenvallen voor natuurlijk licht. De hoge zon, en dus ook de warmte, worden door de lamellenwand en de gesloten kopse gevels buitengehouden.  

KEUZE VOOR ALUMINIUM

“Bij de keuze voor de aluminiumprofielen voor de gevels speelden twee aspecten,” vertelt Bert Dekeyser van Bontinck, projectleider voor het kantoorgebouw, “een architectonische en een programmatische.” De architecten hadden het high-tech beeld voor ogen van schermwanden met zonweringen. Aluminium paste als materiaal perfect voor dit opzet. Doordat tijdens het ontwerp in eerste instantie de gebruiker van het gebouw nog niet gekend was, wilde de opdrachtgever een zo groot mogelijke flexibiliteit en gebruiksvriendelijkheid. Het gebouw werd zo ontworpen dat het via de centrale circulatie opgedeeld kan worden in twee afzonderlijk afsluitbare delen. Bij de materiaalkeuzes is nadrukkelijk aandacht besteed aan de duurzaamheid en onderhoudsvriendelijkheid. Ook hier sluit de keuze voor aluminium profielen praktisch aan bij de eis van de opdrachtgever. Gedurende het bouwproces werden enkele aanpassingen gedaan aan het ontwerp, om in te spelen op de toekomstige strengere energienormen. De isolatiewaarde van het dubbel glas werd opgetrokken, en er werd gekozen voor de ranke profielen van CW 50 die een goede thermische isolatiegraad geven. Hieraan werden de onderhoudsbalkons en het lamellenscherm bevestigd. Dankzij de ruime afstand tussen het lamellenscherm en de glazen gevel, de hellingshoek van de lamellen, de minimale afmetingen van de profielen en de afstanden van de horizontale glaslatten, heeft de gevel een grote transparantie gekregen bij een hoge energie-efficiëntie.

Constructeur: 
Hermans
Architecten: 
Bontinck
Locatie: 
Gent, Belgium View on map
Fotograaf: 
Louis Jongeneelen
Andere partners: 
VKW Synergia (Investors) Franki (General contractors)
Gebruikte Reynaers-systemen: