't Centrum: Circulair kantoorgebouw

't Centrum: Circulair kantoorgebouw

West Architectuur

In Westerlo staat op de site van Kamp C, het provenciaal Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de bouw, het meest circulaire kantoorgebouw van Benelux. Het gebouw kreeg de naam ’t Centrum. Omdat aluminium ramen en deuren perfect passen in het verhaal van duurzaamheid en circulariteit, werd voor het realiseren van de ramen en deuren gekozen voor Reynaers Aluminium oplossingen.

Het architectenbureau West Architectuur bedacht voor het circulaire kantoorgebouw een speciaal concept. Het gebouwontwerp bestaat namelijk uit herbruikbare materialen en kan na demontage volledig op een andere plaats opnieuw opgebouwd worden. Het kantoorgebouw telt drie bouwlagen en heeft een totale oppervlakte van 2.400m2. Bovendien bestaat het uit modulaire wanden, vloeren, kolommen en balken. Op deze manier is het gebouw makkelijk aanpasbaar, uitbreidbaar en renoveerbaar. Doordat de componenten eenvoudig te recupereren zijn, behouden ze hun waarde op lange termijn.

Circulaire oplossingen van Reynaers Aluminium

De buitendeuren van het gebouw werden afgewerkt met MasterLine 8 deuren. “De keuze voor MasterLine 8 was vanzelfsprekend”, vertelt Luc Beneens (Beneens Alucon). “Vandaag is dit ons standaard systeem. Omdat er deuren met grote afmetingen werden gevraagd, was deze oplossing enorm geschikt voor het project. Bovendien werden er veelvuldig automatische (paniek)sloten toegepast die moesten functioneren in een gebouwbeheersysteem.”

CW 50 Glasgevels - 't Centrum: Circulair kantoorgebouw gelegen in België

Voor het realiseren van de glasgevel werd gekozen voor ConceptWall 50 – Alu on Wood. Hierbij worden de aluminium profielen geschroefd op een achterconstructie van hout. Dit systeem biedt een makkelijk aan te brengen en te demonteren geveloplossing. Bovendien bestaat ConceptWall 50 uit droge verbindingen (meer bepaald een opbouw met schroeven en EPDM-dichtingen) die je perfect kan demonteren en hergebruiken. Daarnaast laat ConceptWall 50 toe om vulelementen te wisselen in functie van het gebruik van het gebouw én kan het wisselen van glas, paneel of opengaande elementen zonder problemen. Ook Reynaers Aluminium vakman Beneens Alucon vond deze oplossing een logische keuze: “De keuze voor ConceptWall 50 – Alu on Wood systeem werd gemaakt omdat het een uitermate circulair systeem is dat zeer eenvoudig kan ontmanteld worden. Bovendien bestaat de dragende structuur uit houten, gelamelleerde dragers die in dit gebouw perfect aansluiten bij het gebruik van CLT (cross-laminated timber, oftewel kruislaaghout) als hoofdstructuur.”

Uitstekende isolatie

Het materiaal aluminium onderscheidt zich door zijn sterke thermische isolatie. Een aluminium raam isoleert uitstekend tegen de kou én de warmte en beantwoordt aan alle wettelijke vereisten op vlak van energie-efficiëntie. Die sterke isolatie-prestaties worden nog meer geoptimaliseerd door onze innovatieve oplossingen. Zo bestaan onze aluminium profielen uit een driekamersysteem en zitten er in de middendichting extra luchtkamers voor een nog sterkere thermische isolatie.

CW 50 Glasgevels - 't Centrum: Circulair kantoorgebouw gelegen in België

Kamp C is een autonoom provinciebedrijf in Antwerpen dat de transitie naar een duurzame samenleving wil versnellen door te focussen op twee principes: duurzaamheid en innovaties. De organisatie wil de bouwsector begeleiden naar een door duurzaamheid gedreven sector die klaar is voor baanbrekende innovaties. Circulair bouwen is er daar één van. Daarom willen ze de kar trekken en de Vlaamse bouwsector meenemen in deze processen door circulaire projecten te realiseren.

CW 50 Glasgevels - 't Centrum: Circulair kantoorgebouw gelegen in België

Al decennialang zet Reynaers Aluminium innovatie en duurzaamheid centraal in haar missie en waarden. Circulariteit is daar een belangrijk onderdeel van. Omdat de bouwsector grote stappen zal moeten zetten richting duurzaamheid, vinden we het dan ook van groot belang om onze partners en stakeholders een maximale ondersteuning te bieden tijdens de ontwerp- en uitwerkingsfase. Daarom ontwikkelden we op basis van onze ervaringen, samen met VITO en VUB, een praktische gids rond circulair bouwen met aluminium schrijnwerk.

Het doel van deze ontwerpgids is om architecten, schrijnwerkers en bouwheren praktische handvaten aan te reiken om met onze producten circulaire bouwprojecten aan te vatten.

Download de gids Circulair bouwen met aluminium schrijnwerk >>

Constructeur: 
Beneens Alucon
Architecten: 
West Architectuur
Locatie: 
België
Fotograaf: 
Kamp C & Compagnie Fotografie
Andere partners: 
Beneens, TEN, Streng-th, Muurtuin, West Architectuur, Tenerga en VITO (Investors)
Gebruikte Reynaers-systemen: