S.Oliver Administrative Headquarters

S.Oliver Administrative Headquarters

KSP Engel und Zimmermann

Het modelabel s.Oliver werd 40 jaar geleden opgericht in Würzburg (Beieren). Wat begon als een herenboetiekje is uitgegroeid tot een multinational waarvan het hoofdkantoor in het naburige dorp Rottendorf staat. Na een periode van gestage groei is het bedrijf de omzetgrens van een miljard euro gepasseerd en in Rottendorf neemt s.Oliver inmiddels een hele handelsbuurt in beslag,  wat een zekere verantwoordelijkheid voor stadsplanning met zich meebrengt. Er is echter één probleem en dat is dat het lastig is om op deze provinciale locatie een aantrekkelijke werkplek te creëren voor de modeontwerpers die de allerlaatste trends volgen en niet elk halfjaar maar elke maand een nieuwe collectie uitbrengen. Daarom schreef het bedrijf een aanbesteding uit voor de bouw van zijn nieuwe hoofdkantoor. Met zeven deelnemende bedrijven kwam het ‘low-key’ ontwerp van de Frankfurtse architecten KSP Engel & Zimmermann als winnaar uit de bus. Een bouwindeling met markante, binnenplaatsachtige ruimten geeft het gebouw een weelderig aanzien, temeer daar de hele gevel van transparant glas is voorzien. Goede verlichting is immers een belangrijk ontwerpcriterium op een locatie waar kleding wordt ontworpen en genaaid. Reynaers Aluminium ontwikkelde voor dit project een maatwerkoplossing, gebaseerd op het van structuurglas voorziene vliesgevelsysteem CW 50, met weggewerkte ventilatieopeningen die een doorlopend glasoppervlak mogelijk maken, hetgeen zorgt voor extra transparantie en tevens de brede en representatieve totaalindruk van het gebouw onderstreept. Open conferentieruimten, grote ateliers en vele kleinere ruimten voor vergaderingen wijzen op het vele overleg dat in dit bedrijf plaatsvindt: kleuren, stoffen, pasvormen, lijnen, vormen – over al deze zaken moet bij elke collectie overeenstemming worden bereikt om het merk te consolideren en te ontwikkelen. De architecten bedachten een decor waarin de dynamische medewerkers het hoofd koel kunnen houden. Ruw beton, stenen vloeren, eiken parketvloeren en modulaire witte scheidingswanden zorgen voor een sfeer die bestand is tegen hectische werksituaties. Een ovale trap midden in het uit drie verdiepingen bestaande gebouw fungeert als oriëntatiepunt. De trap is niet geïsoleerd, zoals bij een trappenhuis, maar loopt als een lint van verdieping naar verdieping.

Sobere uitstraling

Het nieuwe hoofdkantoor zou qua identiteit zonder meer passen bij andere sectoren en bedrijven. Rood, de bedrijfskleur van s.Oliver, komt slechts terug in de vloerbedekking van één vergaderruimte en hier en daar in het meubilair. Maar dat is juist de kracht van het ontwerp, dat functionaliteit koppelt aan een helder bouwkundig idioom. De sobere uitstraling van de gevel met zijn aluminium sandwichpanelen en horizontale ramen wordt slechts op één plaats geaccentueerd: de grote vergaderruimte boven de ingang springt als een strakke rechthoek uit de gevel. In Duitsland moeten gebouwen in deze categorie tegenwoordig voldoen aan strenge normen inzake energieefficiëntie. Het CW 50-vliesgevelsysteem van Reynaers bleek ideaal voor dit project dankzij het hoge isolatieniveau. De architecten hebben zitting in de onlangs opgerichte Duitse Raad voor Duurzaam Bouwen (DGNB), een landelijke koepelorganisatie voor kennisuitwisseling en beroepsopleiding die dit toekomstgerichte onderdeel van de bouwsector bij het publiek onder de aandacht brengt. Voor optimale prestaties werd in de vloerplaten van het gebouw een centraal koelsysteem aangebracht. Het gekozen ventilatiesysteem maakt het mogelijk ruim 80% van de warmte terug te winnen. In combinatie met warmtepompen zorgen 60 geothermische sondes, aangebracht op een diepte van 90 meter, voor verwarming in de winter en ventilatie in de zomer, wat fossiele brandstoffen overbodig maakt. Het nieuwe hoofdkantoor moet worden gezien als een eerste stap op weg naar een duurzame herstructurering van de bedrijfslocatie als onderdeel van zijn omgeving, een stedenbouwkundig concept dat steeds vaker opduikt in de industrie.

Constructeur: 
SMB Stahl und Metallbau GmbH
Architecten: 
KSP Engel und Zimmermann
Locatie: 
Rottendorf, Duitsland View on map
Fotograaf: 
Jean Luc Valentin
Andere partners: 
S.Oliver Bernd Freier GmbH & Co. KG (Investors) SMB Stahl und Metallbau GmbH (General Contractors)
Gebruikte Reynaers-systemen: