Schiffbauplatz

Schiffbauplatz

Baukontor Architekten

Een parel in de industriële wijk

 

Nabij de Escher Wyss-Platz in West-Zürich draagt een nieuw gebouw bij tot de verhoging van de waarde en status van de voormalige industriële wijk. De architecten van Baukontor AG hebben hier een prestigieus commercieel gebouw neergezet dat een nieuwe standaard zet voor kwaliteitsvolle stadsontwikkeling. Gelegen in een industriegebied, straalt deze gevel volop elegantie uit.

Het nieuwe gebouw op de Schiffbauplatz, ingetogen qua vorm en met een zeer statige kwaliteit, definieert het plein zonder het te onderdrukken. Het laat zien hoe zelfs grote volumes goed geïntegreerd kunnen worden in de omgeving. Daar waar het oefentheater van het operagebouw vroeger een vervallen tijdelijke voorziening was, staat er nu een gebouw dat relevant is in termen van stedenbouwkundige ontwikkeling en dat uitgeeft op een uitnodigend plein. Terwijl het wegverkeer voorbijraast en het viaduct van Hardbrücke slechts enkele meters verderop langs de oostgevel loopt, ziet het nieuwe bedrijfspand er rustig en beheerst uit.

Met zijn gevel van Italiaans sedimentair gesteente past het gebouw bij de industriële stijl van de omgeving en bij het ruwe beton van het viaduct van Hardbrücke.

Een strikt structureel raster

THet commerciële gebouw beslaat ongeveer 10.700 m2 kantoorruimte over vijf verdiepingen. De 1.800 m2 begane grond is voorbehouden voor commerciële en horecadoeleinden.

Met zijn gevel van Italiaans sedimentair gesteente past het gebouw bij de industriële stijl van de omgeving en bij het ruwe beton van het viaduct van Hardbrücke. De belangrijkste steunpilaren van de dragende gevel zijn bekleed met Ceppo di Gré, de andere oppervlakken met Belgische blauwe hardsteen. De strikte rasterstructuur van de ramen geeft het buitenlichaam van het gebouw bovenal een rustige en sobere uitstraling. Alleen de winkel en de zolderverdieping ontsnappen aan de structuur. De grote ramen bieden een verreikend uitzicht op het industrieterrein in de wijk Kreis 5. De smalle kaders van de plafondhoge ramen van Reynaers Aluminium werden uitgevoerd in goudkleurige anodisatie en passen prachtig bij de strikte rasterstructuur van de elementgevel. De verhoudingen en materialen benadrukken de superieure kwaliteit. Naast een groot glaspaneel in het midden heeft elk van de ramen twee zijdelings opengaande vleugels. Deze driedelige ramen geven het gebouw een elegant, grootstedelijk karakter

De grote ramen bieden een verreikend uitzicht op het industrieterrein in de wijk Kreis 5. De smalle kaders van de plafondhoge ramen van Reynaers Aluminium werden uitgevoerd in goudkleurige anodisatie en passen prachtig bij de strikte rasterstructuur van de elementgevel. De verhoudingen en materialen benadrukken de superieure kwaliteit. Naast een groot glaspaneel in het midden heeft elk van de ramen twee zijdelings opengaande vleugels. Deze driedelige ramen geven het gebouw een elegant, grootstedelijk karakter.

Elegante gevel

De unieke gevel met zijn 671 ramen, van de eerste tot en met de vierde verdieping, is ontstaan door een combinatie van het CS 86-HI raamsysteem en de CW 65-EF elementgevel van Reynaers Aluminium.

Voor de opengaande vleugels werd gekozen voor het hoog isolerende raamsysteem CS 86-HI, omdat het voldoet aan de strengste normen op het gebied van veiligheid en stabiliteit. 

Het CW 65 elementgevelsysteem van Reynaers Aluminium werd gebruikt voor het grote vaste glaspaneel tussen de opengaande ramen. Cruciaal hierbij was dat de kozijnen door de grote raamafmetingen bestand moeten zijn tegen gewichten tot 600 kg, waardoor het maximaal toegestane gewicht van 300 kg in de standaarduitvoering ruim wordt overschreden. Daarom werden speciale glassteunen en hoekstukken ontwikkeld. De grote beglazingspanelen worden gecombineerd met een smalle uitzettingsvoeg van slechts 16 mm. Dankzij het speciaal ontwikkelde profiel zijn de zichtlijnen langs de buitenkant identiek, zowel voor de vaste beglazing als voor de opengaande ramen.

De CW 65-EF elementgevelsysteem biedt een bijkomend voordeel. Hij wordt volledig in de werkplaats geprefabriceerd, wat resulteert in een veel kortere montagetijd op de bouwplaats.

In harmonie met de gebruikte natuursteen werden alle metalen delen van de gevel geanodiseerd met de ‘Bausilber’ (goud)tint van BWB-Sanodal. De matgouden kleur van de ramen komt ook binnenin terug. 

Helder beeld 

In harmonie met de gebruikte natuursteen werden alle metalen delen van de gevel geanodiseerd met de ‘Bausilber’ (goud)tint van BWB-Sanodal. De matgouden kleur van de ramen komt ook binnenin terug. Bij het betreden van de inkomruimte worden de gebruikte materialen kostbaarder en optisch warmer. Marmer neemt de plaats in van de Ceppo-steen, de muren zijn met kastanjehout bekleed. Het middelpunt is het strak vormgegeven trappenhuis, dat de aandacht trekt en de blik naar boven leidt. De grote hoogte bij de ingang en de hoge plafonds op de bovenverdiepingen creëren een royaal en ruimtelijk effect en laten veel daglicht binnen in het gebouw. 

Het nieuwe kantoor- en commerciële gebouw aan de Schiffbauplatz is met zijn vakkundige integratie in de omgeving, zijn verhoudingen en superieure materialen de nieuwste parel in het florerende West-Zürich. De verfijnde gevel definieert de besloten ruimte en laat de gebruikers genieten van veel natuurlijk daglicht en verreikende uitzichten.

 

Constructeur: 
Ernst Schweizer
Architecten: 
Baukontor Architekten
Locatie: 
Zurich, Zwitserland
Fotograaf: 
Zeljko Gataric
Gebruikte Reynaers-systemen: