Scheldezicht

Scheldezicht

BRUT - architecture and urban design C.F. Møller

Scheldezicht is een van de hoogtepunten van het stadsontwikkelingsproject ‘Nieuw Zuid’, een nieuwe, bruisende en duurzame wijk in Antwerpen. Het project Scheldezicht bestaat uit een residentiële hoogbouw die aangevuld wordt door kantoren, commerciële en gemeenschapsruimtes. De bewoners verblijven er aan het water en tegelijk vlakbij het historische centrum van Antwerpen. Het architecturale karakter van Scheldezicht wordt visueel bepaald door het gebruik van wit architectonisch beton dankzij het 'White Framework'.

Nieuw Zuid is ontworpen als een groen dorp midden in een stad en heeft een sublieme ligging: aan de oevers van de Schelde. De nieuwe wijk oefent een sterke aantrekkingskracht uit op toparchitecten, met bijna 2.000 appartementen, 38 gebouwen en 12 ha groen. Daarmee is het waarschijnlijk een van de grootste en groenste nieuwbouwprojecten ooit in België. Voor de hele site legt de stad Antwerpen een extern warmtenet aan dat ieder gebouw voorziet van warmte uit hernieuwbare bronnen. Tegen 2030 moet het stadsdeel helemaal af zijn. Dan zullen er ook openbare voorzieningen zoals scholen, kinderdagverblijven, een sporthal en een dienstencentrum beschikbaar zijn.

De ranke, elegante woontoren is een ontwerp van BRUT Architecture and Urban Design in samenwerking met C.F. Møller, twee architectenkantoren met een indrukwekkend internationaal palmares. De duurzame hoogbouw doet erg Scandinavisch aan, met zijn pure design, groene accenten en ruime aandacht voor leefbaarheid en gezelligheid. Over het algemeen kampen torenflats met een gebrek aan sociaal contact. Mensen mogen er dan wel vaak elkaars pad kruisen, in de lift of in de inkomhal, toch voelen ze zich zelden echt met elkaar verbonden. Deze schijnbare paradox wilden de architecten met hun ontwerp uitdagen. Het gebouw biedt een grote variatie aan woontypologieën om heel verschillende bewoners aan te trekken: van kleine appartementen voor jongeren, lofts voor jonge tweeverdieners, grote familiewoningen en aangepaste appartementen voor ouderen tot innovatievere duplexflats.

Visueel springt het 'White Framework' het meest in het oog: een combinatie van doorlopende terrassen en gevelkolommen, allemaal in wit architectonisch beton, die de architectuur van het gebouw typeert. Dit witte vakwerk wordt gevuld door losse geschrankte balkons op elke verdieping. Tussen de terrassen wordt de gevel opgetrokken uit metselwerk en antracietkleurig aluminium buitenschrijnwerk.

Voor Reynaers Aluminium toont het project Scheldezicht treffend hoe we de verschillende partijen in het bouwproces toegevoegde waarde kunnen bieden. Van meet af aan nodigden de aannemer en de architect Reynaers Aluminium uit om samen de bouwplannen te bestuderen en te beoordelen hoe Reynaers Aluminium ze naar onze systemen kon vertalen. Om te demonstreren hoe de aluminiumsystemen eruit zouden zien, brachten we het ontwerp van het gebouw al vroeg tot leven in onze virtual reality-simulatieruimte AVALON op Reynaers Campus, ons hoofdkantoor in België.

Specifiek voor de noordkant van het gebouw, voor de wintertuinen, ontwikkelde Reynaers Aluminium speciale ConceptWall 60-profielen die aan alle vereisten voldoen. De schuifelementen ConceptPatio155 –LS duorail werden bijkomend getest om hun wind- en waterdichtheid te garanderen. Daarvoor ligt de lat ontzettend hoog met de Schelde zo dichtbij. Het groene karakter van de nieuwe stadsbuurt inspireerde de keuze voor systemen zoals de Masterline 8 HI+ waarvan de isolatieniveaus veel hoger liggen dan de geldende normen.

Architecten: 
BRUT - architecture and urban design C.F. Møller
Locatie: 
Antwerp, België