Sainsbury's Maidenhead

Sainsbury's Maidenhead

Chetwood Architecs

Sommige mensen noemen de keten van steden even buiten Londen de Silicone Corridor. Reading, Slough en Maidenhead, genesteld langs autosnelweg M4, produceren namelijk een aanzienlijk aandeel van de computersoftware van het land. Ze staan niet zozeer bekend om hun schoonheid, als wel om hun industriële bedrijvigheid, waardoor het zuidoosten van Engeland veel welvarender is dan de rest van het land. Straat na straat wordt omzoomd door bedrijvenparken en kantoorgebouwen van een ongeïnspireerde architectuur. Deze plaatsen werden internationaal beroemd en berucht door de comedyserie ‘The Office’, waarin het kleurloze leven van kantoormensen in de Silicone Corridor met zijn saaie kantoorpanden op de hak wordt genomen.   Tot voor kort voldeed het noordelijke stadscentrum van Maidenhead inderdaad aan dit cliché. Op iets meer dan een steenworp afstand van het gemeentehuis en High Street was de omgeving een ware nachtmerrie, gedomineerd door een vijandig ogende kolos van rode baksteen: de Sainsbury’s supermarkt, met een minikantooraanbouw en ernaast niet één maar twee parkeergarages. En ondanks de centrale ligging had deze locatie een groot nadeel: aan de noordzijde werden de bewegingsvrijheid en het uitzicht op de verderaf gelegen gedeelten van Maidenhead beperkt door de ringweg. Vijf jaar geleden ging Sainsbury’s van start met een grootscheeps herontwikkelingsprogramma voor dit gebied. Het kantoor, de supermarkt en één van de parkeergarages werden afgebroken. In het nieuwe programma werd uitgegaan van dezelfde functies plus woonruimte, maar in een heel andere vorm. Sainsbury’s wilde graag een grotere winkel bouwen en de plaatselijke autoriteiten wilden vasthouden aan de parkeervoorzieningen. Er was een – deze keer veel groter – kantoorgebouw gepland dat naast de circa 150 wooneenheden moest bijdragen aan de inanciering van het project.  

AANPAK

De architecten van het in Londen gevestigdeChetwood Associates moesten dit project in eersteinstantie aanpakken als planologen. De locatie haddringend behoefte aan een betere verbinding methet stadscentrum en grotere openbare ruimten warenvereist om het project de nodige kwaliteit en visuelerust te geven. De diverse functies stapelen bleek de idealeoplossing. De supermarkt vormt nu de basis van eengroot, nieuw gebouw, met vijf parkeerniveaus erboven,die op hun beurt omgeven worden door een buitenringvan appartementen. Deze benadering laat ruimte vooreen brede voetgangerszone aan de zijkant. De aankleding van het gebouw was de volgende drempel. Er moest rekening gehouden worden met de 4 verschillende functies en milieus van het gebouw inzake isolatie. Bovendien was er de harde werkelijkheid van de locatie: een grote weg aan de ene kant, enige laagbouw aan de andere kant, een grote openbare ruimte aan de derde kant en de overgebleven parkeergarage aan de vierde kant. Chetwood was genoodzaakt een flexibele aanpak te kiezen voor de gevels en besloot te werken met Reynaers Aluminium, dat tijdens het millenniumproject van een nieuwe Sainsbury’s winkel in Greenwich, bij Londen, een succesvolle samenwerkingspartner was gebleken.  

SHOPFRONT

Greenwich wordt beschouwd als een ‘groene’ supermarkt, die zelfs bedekt is met glooiende grasvelden. Een relatief klein, maar zeer belangrijk gedeelte van het gebouw had beglazing nodig: het ‘shopfront’ zoals Paul Hunter van Chetwood de prachtige ingang van de winkel beschrijft. Het heeft de vorm van een oog, is volledig beglaasd en elegant gebogen. Het project was een enorm succes. Het Greenwich-project oogste dan ook veel prijzen, waaronder een ‘Aluminium Imagination Award’ die in 2001 werd toegekend door de Aluminium Extruders Association. In Maidenhead bleek het ‘shopfront’-gedeelte ook een uitdaging te zijn. De ingang moest volgens de plaatselijke overheid namelijk aan de noordzijde van het gebouw komen, zodat klanten de openbare ruimte aan de zijkant moesten oversteken. Dit maakte dat het twee verdiepingen tellende ingangsgedeelte naar de ringweg gericht was. Chetwood had een product nodig dat zowel thermische isolatie als een mooie belijning kon bieden. De ingang was namelijk van groot belang voor Sainsbury’s om opnieuw een aangename, open en uitnodigende omgeving te creëren. Reynaers’ CW 50-SC gevelsysteem is een overtuigende oplossing, die de welving van het gebouw volgt en geen onelegante afdekking aan de buitenkant nodig heeft. Verder biedt het CS 68 raam- en deursysteem goede prestaties en hoge isolatiewaarden. Het project toont de flexibiliteit van een gevarieerde bouwkundige benadering. Hopelijk vormt het een van de bouwstenen van een opwindende toekomst voor Maidenhead.

Constructeur: 
Spec-Al
Architecten: 
Chetwood Architecs
Locatie: 
Maidenhead, United Kingdom View on map
Fotograaf: 
Nick Short Photography
Andere partners: 
Sainsbury's (Investors) HBG (General contractors)
Gebruikte Reynaers-systemen: