Qatar National Convention Centre

Qatar National Convention Centre

WS Atkins and Partners Burns and McDonnell Inc Arata Isozaki Halcrow Yolles/RHWL

Toen de toonaangevende Japanse architect Arata Isozaki het Qatar National Convention Center ontwierp, kwam hij met een spectaculaire en uitnodigende entree in de vorm van twee in elkaar verstrengelde bomen die het dak van het opvallende gebouw dragen. Het QNCC als multifunctionele ontmoetingsplek. Een conferentiecentrum dat plaats biedt aan concerten, gala’s en tentoonstellingen.

De glazen gevel omspant een oppervlakte van 250 meter breed en 15 meter hoog

Het Qatar National Convention Center (QNCC) ligt in ‘Education City’, niet ver van het moderne van wolkenkrabbers voorziene zakencentrum in Doha, de hoofdstad van de oliestaat Qatar. Het opmerkelijke designicoon bevindt zich op de enorme campus tussen faculteiten van ’s werelds beste universiteiten, waaronder Weill Cornell, Texas A&M, en Georgetown, maar ook onderzoeks- en technologie-instituten als het Sidra Medical and Research Center en Qatar Science & Technology Park. Op deze plek heeft Qatar ambitieuze toekomstplannen, zoals de kenniseconomie: hier moeten olie en gas plaatsmaken voor wetenschap en opleiding, voor innovatie, technologie, en ondernemerschap. Hier kreeg architectenbureau Arata Isozaki & Associates een totale oppervlakte van 200.000 vierkante meter tot zijn beschikking. Het realiseerde drie gebouwen: het conferentiecentrum, de tentoonstellingsruimte en de parkeergarage. Het vier verdiepingen tellende opvallende hoofdgebouw bezit een ronduit spectaculaire entree. De twee 250 meter hoge Sidra-bomen van gebogen staal die het dak dragen, zijn ware blikvangers. Maar dat niet alleen. De sidra is niet willekeurig gekozen. Deze boom is een icoon in de Qatarse cultuur: van origine een baken in de woestijn en door bedoeïenen gebruikt als ontmoetings- en schuilplaats.

SYMBOLISCHE ONTMOETINGSPLEK

Met deze symboliek zet de architect meteen de toon: het conferentiecentrum is een ontmoetingsplek. Buiten kunnen studenten en wetenschappers kennis uitwisselen in de schaduw onder de boom, binnen wordt de bezoeker uitgenodigd toe te treden tot een conferentiehal waar alles groot, hoog en transparant is. Met veel daglicht wordt een ruimtelijk gevoel gecreëerd. Door toepassing van het smalle CW 50 systeem kan de verlengde vliesgevel een maximum aan licht binnenlaten.

 

Toch voelen bezoekers zich niet verloren of nietig, deels dankzij de keuze van het meubilair en de zorgvuldig geplaatste loungeplekken waar het comfortabel toeven is. Dat bezoekers het gevoel hebben onderdeel te zijn van een groot geheel, heeft de architect mede bereikt door de mogelijkheid te creëren om ruimten flexibel in te delen, door beweegbare plafonds en veel licht toe te laten. Het hoofdgebouw is verbonden door twee aaneengeschakelde ovale volumes. De parkeergarage kan ruim drieduizend auto’s en veertig bussen herbergen. In het andere gebouw realiseerde de architect een multifunctionele tentoonstellingsruimte met een totale oppervlakte van 40.000 vierkante meter. Een zaal die evengoed wetenschappers kan herbergen voor een seminar, als vierduizend internationale bezoekers van de klimaatconferentie van de Verenigde Naties, een van ‘s werelds grootste conferenties ooit met 17.000 gedelegeerden die dit evenement bijwoonden.

 

Dit zette het kersverse QNCC meteen op de kaart op het gebied van logistiek (het soepel verplaatsen van grote groepen mensen) en techniek (audiovisuele, akoestische en hightech hoogstandjes zijn weggewerkt in mobiele plafonds). Met als kers op de taart lampen die open en dicht kunnen als een lotusbloem. Het QNCC omvat ook een theater met 2300 stoelen en een toneel dat gekenmerkt wordt door warme kleuren en luxueuze materialen. Dan zijn er nog drie auditoria, 52 kleinere ontmoetingsruimtes, een zaal voor gala’s of andere activiteiten, zes luxe VIP-lounges met vijfsterrencatering en zeven ‘hospitality suites’. Zo is QNCC een van de chicste, meest flexibele en grootste conferentiecentra in het Midden-Oosten

Daglicht zorgt voor een gevoel van ruimtelijkheid

LICHT EN GROEN

Het project-team van Reynaers leverde de oplossingen om de transparante verlengde glazen façade met een spanbreedte van zeker zestien meter zonder extra ondersteuning te kunnen dragen. De façade met aluminium en staal is aan de binnenzijde bekleedt met roestvrijstalen kappen en versterkt met OS-façades van 650 millimeter diep over een oppervlak van 5500 vierkante meter. QNCC is bovendien duurzaam ontworpen. Het ‘groene’ gebouw is gebouwd volgens de zogenoemde ‘US Green Building Council’s Leadership in Energy and Environment Design’ (LEED) gold certification standaard. Dankzij innovatieve oplossingen voor onder andere zuinig water- en energiegebruik is het gebouw zeker 32 procent zuiniger dan vergelijkbare gebouwen die geen gebruik maken van deze technologische innovaties. Een van die innovaties is de toepassing van 3500 vierkante meter aan zonnepanelen die ruim twaalf procent van de energiebehoefte leveren. Daarbij wordt in de tentoonstellingsruimten energie-efficiënte ledverlichting toegepast. In de toekomst moet een treinstation het zakencentrum van Doha verbinden met Education City, en worden meer parkeergarages en luxe hotels gebouwd. Hierdoor wordt het QNCC nog bereikbaarder voor nog meer mensen.

Façade section

Constructeur: 
Jungbluth Alu Partners S.A.
Architecten: 
WS Atkins and Partners Burns and McDonnell Inc Arata Isozaki Halcrow Yolles/RHWL
Locatie: 
Doha, Qatar View on map
Fotograaf: 
Waleed Alabbas
Andere partners: 
Victor Buyck Steel Construction Sdn. Bhd. (General contractors) Baytur Insaat Tahhut A.S. (General contractors) Midmac-Six Construct J.V. (General contractors) MAN Enterprise (General contractors) Eversendai Engineering Qatar W.L.L. (General contractors) Qatar Petroleum (Project developers) ASTAD (Construction managers) KEO International Consultants (Construction managers) ASTAD (Project managers)
Gebruikte Reynaers-systemen: 
Project solutions: 
CW 50 bespoke solution