Prosecutor’s Office Tbilisi

Prosecutor’s Office Tbilisi

Architects of Invention Ivane Ksnelashvili Soso Eliava Dato Canava Niko Japaridze David Dolidze Gogiko Sakvarelidze Eka Kankava Nika Maisuradze Elisso Sulakauri Eka Rekhviashvili Viliana Guliashvili Devi Kituashvili

Het parketgebouw in de Georgische hoofdstad Tbilisi, ontworpen door het Georgisch/Britse bureau Architects of Invention, is slechts een van de vele opvallende architectuurprojecten die de afgelopen paar jaar zijn opgeleverd in deze jonge staat, gelegen op de grens van Europa en Azië.

De bouwsector in Georgië is in eeuwen niet zo hard gegroeid. De president van het land, Mikheil Saakashvili, heeft een gloednieuw bouwprogramma plus een openbare aanbesteding geïntroduceerd om de toeristische industrie een impuls te geven, waaronder het fraaie grenscontrolepunt en vliegveld in Mestia ontworpen door de vermaarde Duitse architect Jürgen Mayer H. Het programma is tevens bedoeld om Georgië een nieuw imago te bezorgen als een modern, zelfbewust land. Her en der verrijzen nieuwe logistieke en culturele gebouwen en een aantal nieuwe justitiepaleizen zijn recentelijk opgeleverd of in aanbouw, zoals in Mestia (eveneens van de hand van Jürgen Mayer H.), in Ozurgeti en in Lasika (beide door Architects of Invention). Fuksas ontwierp het grote justitiepaleis in Tbilisi en UNstudio gaf vorm aan de nieuwe internationale luchthaven in Kutaisi.

 

Het parketgebouw in Tbilisi staat aan de noordwestelijke rand van het stadscentrum, vlakbij het rechtbankgebouw van Tbilisi in een voornamelijk industriële omgeving. Het perceel grenst aan de naar koning David de Bouwer vernoemde steeg met aan de achterzijde een parkeerterrein. ‘Dit is de niet de locatie om een contextueel gebouw te ontwerpen het kan overal worden neergezet’, vertelt architect Niko Japaridze, voorheen werkzaam als senior architect bij OMA, het bureau van Rem Koolhaas. ‘De opdrachtgever vroeg om een gebouw te ontwerpen dat de omringende architectuur beter tot zijn recht laat komen en zal fungeren als een baken bij de ingang van de stad.’

 

De voorzijde van het gebouw is dan ook een echte blikvanger, ontworpen als een sober zwart kader waarin een ensemble van glazen volumes lijkt te zweven. ‘Het kader stelt de wet voor en de geclusterde volumes erbinnen zijn de spiegel van onze samenleving en het uitvloeisel van de wet’, legt Japaridze uit. ‘Elke functie wordt tot uiting gebracht door elke afzonderlijke box, terwijl ze onderling verbonden worden door de trappen in het looppad, die ook geheel van glas is gemaakt. Transparantie loopt als een rode draad door het parketgebouw. Alle functies zijn zichtbaar voor elkaar zowel van buitenaf en van binnenuit.’

Transparantie als rode draad

De transparantie van het gebouw wordt verder versterkt door de passage die de glazen voorzijde met de veel meer gesloten achterzijde van het gebouw verbindt. Op de begane grond bevinden zich de entree, detectiepoortjes en lobby. Op de bovenste verdieping is het parket, een vergaderruimte, de kantine en een veranda voor het personeel. Het dakterras wordt gebruikt voor conferenties en festiviteiten.

Om het concept van een compleet transparant gebouw ook daadwerkelijk te realiseren, was de juiste keuze voor materialen en detaillering essentieel. Architect Japaridze: ‘We hebben aan de voorzijde het gevelsysteem CW 50-SG van Reynaers gebruikt om glazen boxen zonder kozijnen te krijgen. Hetzelfde systeem werd gebruikt in de achtergevel en de zijopstanden, zodat ramen open kunnen en de kozijnen worden weggewerkt in de aluminium panelen op de gevels.’

Het looppad met een grote, doorlopende lichtkoepel erboven

Het architectonische beeld was echter niet het enige dat telde. ‘Energiebesparing was ook een voornaam aspect van het project’, licht de architect zijn keuze voor het aluminium gevelsysteem verder toe. ‘Licht dringt overal in het gebouw door. Dit gaf ons de mogelijkheid om deze transparantie te bewerkstelligen en gebruik te maken van natuurlijke verlichting. Boven het centrale trappenhuis bevindt zich een groot dakraam met een speciaal ontworpen airflow-systeem dat een natuurlijke luchtstroming mogelijk maakt.’

Een andere bewuste keuze was om de gesloten kanten van het kozijn naar het noorden en het zuiden te richten om te voorkomen dat het binnen te warm wordt en microklimaten tot stand te brengen in het atrium en de binnenplaats. De architect had de zuidgevel graag willen bekleden met zonnepanelen. ‘Maar helaas gingen de kosten hiervan het budget te boven’, vertelt de architect. ‘We hebben echter wel de mogelijkheid om de aluminium panelen in de toekomst te vervangen door zonnepanelen.’

Constructeur: 
LG Glass
Architecten: 
Architects of Invention Ivane Ksnelashvili Soso Eliava Dato Canava Niko Japaridze David Dolidze Gogiko Sakvarelidze Eka Kankava Nika Maisuradze Elisso Sulakauri Eka Rekhviashvili Viliana Guliashvili Devi Kituashvili
Locatie: 
Tbilisi, Georgië
Fotograaf: 
Architects of Invention
Andere partners: 
Ministry of Justice (Investors)