Oz'One

EEN BAKEN IN MONTPELLIER

 

Oz’one, ontworpen door AS.Architecture-Studio, is tegenwoordig het boegbeeld van het Parc Marianne, onderdeel van het stedelijk ontwikkelingsgebied Port Marianne. In deze nieuwe woonwijk, die werd ontworpen door dezelfde architecten, is Oz’one het eerste tertiaire gebouw in Montpellier met BBC-status (Bâtiment Basse Consommation -energiezuinig gebouw). Oz’one is als een baken tussen de contouren en silhouetten van de gebouwen rondom het park die met elkaar een dialoog aangaan. Het staat aan de rand van de locatie en is ontworpen rond een groenvoorziening als transversale breuklijn die de schaal van de stad aanpast aan die van de voetganger.

Het heeft enige tijd geduurd eer dit project met 1400 vierkante meter winkelruimte en 9000 vierkante meter kantoorruimte was voltooid. Volgens de architecten die in 2005 de aanbesteding wonnen, is Oz’one, net als goede wijn, met het verstrijken der jaren alleen maar beter geworden. Directeur van hoofdaannemer Eiffage Construction Languedoc-Roussillon, Slimane Haddouche, benadrukt dat dit project, door de Federatie voor Ontwikkeling en Bouw bekroond met een Pyramide d’Argent voor bedrijfsgebouwen, nu een uitzonderlijke referentie is: “Met Oz’one heeft Eiffage Immobilier Méditerranée onmiskenbaar zijn visitekaartje afgegeven als bouwondernemer en ontwikkelaar. Door juridische, financiële en technische ondersteuning te leveren vanaf de ontwerpfase tot aan de oplevering kunnen wij onze investeerders en gebruikers gemakkelijker de kosten, doorlooptijd en serviceniveau garanderen.”

Het gebouw is zo'n dertig meter hoog en wordt gekenmerkt door zijn uitgesneden vlakken en de grote stadse ramen

Een symbolisch project

Op de Place Ernest Granier, een voortzetting van de historische stad die de huidige stad uitbreidt en weerspiegelt, is dit project symbolisch geworden voor zowel de stedelijke ontwikkeling als voor de architectuur. Marc Lehmann, architect bij AS.Architecture-Studio weet zich het volgende te herinneren: “Het gebied was eind jaren ‘90 aangelegd rond een park dat indertijd was ontworpen door landschapsarchitect Michel Desvigne en bedoeld om hoge waterstanden op te kunnen vangen in de lage vlaktes rondom de stad. Omdat het al een groene ruimte was, had deze wijk dus al een plekje veroverd in het bewustzijn van de inwoners. Dit was wel een voordeel toen men begon met de ontwikkeling van een stedenbouwkundig ontwerp dat een kader ging vormen rondom een natuurlijke ruimte in deze wijk die vooral een woonfuntie heeft.”

 

In bouwkundige termen betekende dit dat een ‘gecomprimeerde versie van de stad’ gecreëerd moest worden waarin rekening werd gehouden met alle verschillende wijken, en dat er openingen en grote kaders kwamen om door naar buiten te kijken. Uitgaande van een uniform contour van de kantoren werd het project opgedeeld in drie elementen – de basis, het hoofdgedeelte van het gebouw, en de bovenverdieping - als voortzetting van de buurt, legt architect Carsten Bröge uit, die de voortgang van het project gevolgd heeft: “Het gebouw heeft een voorgevel met commerciële ruimtes met SSG (Structural Silicone Glazing = Structurele Silicone Beglazing), geïnstalleerd met Reynaers CW 86-VEC als oplossing voor de grote afmetingen van bepaalde elementen en spanten (1800 bij 3750 millimeter). De verticale breuklijn als visuele opening wordt gevormd door gevels met Reynaers CW 50-SG profielen, waardoor de ramen zonder externe klemprofielen gemonteerd kunnen worden en het van buiten een vlak oppervlak lijkt. Het gebouw is kleurrijk, bestaat uit verschillende materialen en is zo’n dertig meter hoog en wordt gekenmerkt door zijn uitgesneden vlakken en de grote stadse ramen die het landschap domineren.” Om te kunnen voldoen aan de beperkingen van ITE (externe thermische isolatie) met geïntegreerde zonwering die van buitenaf onzichtbaar is en om te kunnen werken met de vereiste breedtes van 450- 1300 millimeter, zijn de gevels voorzien van 900 TS 57 elementen.

Gebouwschil

Zoals Slimane Haddouche opmerkt, schuilt het onderscheidende kenmerk van Oz’one in de diverse technische oplossingen die nodig waren om dit het eerste kantoorgebouw in Languedoc Roussillon te maken met BBC-status (energiezuinig gebouw). De behandeling van de schil maakt optimaal beheer van thermisch comfort mogelijk tussen de voorzijde van het gebouw en het achterste deel, die verbonden zijn door een brug. Hier worden gevels gecombineerd met spanten en betonnen muren met raamopeningen. De combinatie van uiteenlopende technische oplossingen dragen bij aan het succes van dit markante gebouw: thermische isolatie aan de buitenkant, de montage van de beglazing, de akoestiek en de dimensionering van verschillende frames.

Marc Lehmann (AS. Architecturestudio)

AS.Architecture-Studio

 

Marc Lehmann werd in 1962 geboren in Rabat, Marokko. In 1989 rondde hij zijn studie architectuur af aan de Ecole d’Architecture et d’Urbanisme in Bordeaux, Frankrijk. Sinds 1998 is hij een van de twaalf partners van AS.Architecture-Studio. Dit architectenbureau werd in 1973 opgericht in Parijs en brengt meer dan honderd mensen bijeen. Het team met 25 verschillende nationaliteiten bestaat uit architecten, stadsplanners, designers en interieurontwerpers. Behalve in Parijs heeft AS.Architecture-Studio ook vestigingen in Shanghai, Peking en Venetië. “Architectuur is een kunst die verweven is met de samenleving, het bouwen van de leefomgeving van mensen, gebaseerd op teamwerk en gedeelde kennis”, zegt Marc Lehmann.

Constructeur: 
Martifer
Locatie: 
Montpellier, France View on map
Fotograaf: 
Aurelie Leplatre Julien Thomazo
Andere partners: 
Eiffage Construction Languedoc (General contractors)
Project solutions: 
CW 86-VEC