One Baelskaai

One Baelskaai

Binst Architects

Met ontwikkelingsproject Oosteroever blaast bouwgroep Versluys Groep de oude industriële havenzone Oosteroever in Oostende nieuw leven in. Er verschijnt een stadswijk van 12 hectare groot met in totaal ongeveer 1000 appartementen, verschillende winkels en restaurants, wandelpromenades en prachtige groenzones. One Baelskaai, een gebouw ontworpen door Binst Architects, is de absolute architecturale blikvanger van de site. Reynaers Aluminium mocht de oplossingen voor de ramen en deuren, hefschuifdeuren en gevels leveren.

One Baelskaai is de kers op de taart voor de nieuwe stadswijk in Oostende. Het gebouw telt 74 luxeappartementen, 4 duplexappartementen en 6 handelsruimtes op de benedenverdieping. Met zijn golvende terrassen tot 4 meter diep, gebogen glazen gevels en 180°-zicht op de zee en de stad vanuit elk appartement is het dé place to be voor iedereen die in luxe wil wonen. In zo’n hoogbouw worden bouwheer en architecten altijd met een aantal uitdagingen geconfronteerd. Reynaers Aluminium vond er het antwoord op!

Hoogisolerende schuiframen

Onder andere de schuiframen – voor bewoners nog altijd de ideale toegang naar hun terras – moeten op die hoogte aan heel strenge eisen voldoen om te garanderen dat ze water- en luchtdicht zijn. Johan Bollaert (Project Support Manager Belux) van Reynaers Aluminium: “Omdat het gebouw vlak bij de zee staat, vroeg onze constructeur Van Tomme ons om nog een aantal stappen verder te gaan. Daarom hebben we in ons testcentrum tijdens onze lucht-, wind- en watertesten extreme weersomstandigheden gesimuleerd. We namen ons ConceptPatio 155 LS-systeem als basis om een op maat gemaakt profiel te ontwikkelen met een waterdichtheid van 1200 pascal. Dat ligt ver boven de norm van 750 pascal.”

CP 155 (-LS) Schuifsystemen en MasterLine 8 Ramen - Residental/Project One Baelskaai gelegen in Oostende, België

ConceptPatio 155 is een hoogisolerend systeem voor schuiframen. Het kan worden gebruikt voor schuiframen met een hoogte tot 3,6 meter en glasgewichten van de opengaande vleugel tot 400 kilogram. Versluys Groep koos voor deze oplossing omdat het een optimale, onbelemmerde buitenbeleving als resultaat heeft.

Architecturale krachttoer

De gevelvlakken met de gebogen ramen en de duplexappartementen zorgden dan weer voor een architecturale uitdaging. De gebogen ramen zijn tot 2 meter breed en 3,2 meter hoog. De rechte ramen halen breedtes van 5 meter. Zo kom je tot gewichten van 400 kilogram voor de lichtste ruiten en 1200 kilogram voor de zwaarste ruiten. Het was een mooi staaltje vakmanschap om die grote en zware ruiten te plaatsen, in een omgeving waar de wind constant waait. De strakke en minimalistische uitstraling van MasterLine ramen komt binnen elke architecturale stijl tot zijn recht. Het systeem combineert topprestaties op het vlak van thermische isolatie én lucht- en waterdichtheid met een beperkte inbouwdiepte. Terwijl de bewoners van maximaal daglicht en oogstrelend design genieten, is de isolatie van MasterLine ongeëvenaard.

Panoramisch zicht, 100% bescherming tegen corrosie

De bewuste keuze voor aluminium bracht een aantal voordelen met zich mee. Ondanks de zware belasting van de wind kon Versluys Groep de slanke raamprofielen behouden. Zo garanderen ze de bewoners een maximaal zicht op het panorama van de zee, de duinen en de stad. Door de profielen te preanodiseren, wordt ook corrosie vermeden. In een zoute omgeving zoals de kust is dat van groot belang.

Hoog wooncomfort en extra lange levensduur

De ConceptPatio 155- en MasterLine 8-systemen garanderen ook hoge thermische en akoestische isolatiewaarden en beperken het luchtverlies tot een absoluut minimum. Zo genieten de bewoners van het comfort van een constant aangenaam binnenklimaat. Reynaers Aluminium hield tijdens de ontwikkeling van de maatoplossingen geen rekening met de normen van vandaag, maar met die van de toekomst. Op die manier probeert Reynaers Aluminium enkele stappen voor te zijn op de actuele eisen én wordt de levensduur van de ramen en deuren nog eens extra verlengd!

Foto’s: Binst Architects
Constructeur: 
Van Tomme
Architecten: 
Binst Architects
Locatie: 
Oostende, België
Andere partners: 
Versluys Groep (Project developers)
Gebruikte Reynaers-systemen: 
Project solutions: 
CP 155-LS/HI MasterLine 8 HI