Nationaal centrum voor natuurkundige en technologische wetenschappen

Nationaal centrum voor natuurkundige en technologische wetenschappen

ARCHITECTUUR GEÏNSPIREERD DOOR WETENSCHAP

AKG Architects heeft het Litouwse nationaal centrum voor natuurkundige en technologische wetenschappen (NCPTS) aan de Universiteit van Vilnius in de Sunrise (Saulėtekio) Valley een gevel met hexagoonvormig patroon bezorgd, geïnspireerd door chemische formules. Het idee van het chemisch element als basis voor het concept van de inrichting, dat wordt doorgetrokken naar de buitenkant van het gebouw, weet op een overtuigende manier functionaliteit met architecturaal ontwerp te verenigen. Het gebouw valt op en breekt met de omringende grijze architectuur. De creatieve en innovatieve uitstraling van het centrum is bedoeld om een wetenschappelijke carrière te promoten bij jongeren, nieuw talent aan te trekken en een inspirerende plaats voor wetenschappelijk onderzoek te bieden.

 

De gevel met hexagoonvormig patroon werd geïnspireerd door chemische formules.  

Na zijn opening op 15 maart 2016 werd het NCPTS het grootste en meest geavanceerde centrum voor natuurkundige en chemische wetenschap en technologie in de Baltische staten. Het gebouw onderscheidt zich door zijn architectuur. De vorm en ruimtelijke indeling worden binnen en buiten verenigd door een gemeenschappelijk element: de in de wetenschap alomtegenwoordige chemische structuur van de zeshoek.

Ontwerpstrategie

Litouwen had al veel jaren nood aan een centrum voor natuurkunde en technologie dat aan de moderne eisen kan voldoen. Het nieuwe NCPTS trekt creatieve en innovatieve topwetenschappers aan, zodat maar liefst zevenhonderd wetenschappers en studenten tegelijk onderzoek kunnen doen en experimenten kunnen uitvoeren. Dit state-of-the-art gebouw heeft een totale vloeroppervlakte van 27.000 vierkante meter en omvat vijf gebouwen met vier verdiepingen die plaats bieden aan 250 laboratoria met vrije toegang, 46 wetenschappelijke laboratoria, flexibele kantoorruimte en recreatieve ruimte om te ontspannen.

“Het inrichtingsconcept moest dus aansluiten bij de algemene vorm en uitstraling van het project.”Remigijus Bimba (AKG Architects)
UAB AKG

AKG Architects werd opgericht in 2001 en is gespecialiseerd in het ontwerpen van administratieve, commerciële en publieke gebouwen, maar ook appartementen en individuele huizen. Hun gerealiseerde projecten vormen een voorbeeld voor de moderne architectuur in Vilnius vandaag. AKG neemt actief deel aan locale en internationale architectuurwedstrijden. Ze wonnen er reeds meerdere en verdienen zo onderscheiding en erkenning van de organisatoren.

CW 50-HI projectoplossing met naar buiten openende uitzetramen.

AKG Architects legt uit dat de ruimtelijke inrichting een cruciale rol speelt in het ontwerp van complexe educatieve gebouwen zoals het NCPTS. Naast een breed scala aan ruimten, gaande van zeer gespecialiseerde laboratoria tot flexibele werk- en ontspanningsruimten zijn ook moderne educatieve faciliteiten vereist, bijvoorbeeld om te voldoen aan de strikte doelstellingen met betrekking tot brandveiligheid en thermische, akoestische en ventilatieprestaties. Na overleg met de ontwikkelaars en bewoners besloten de architecten een verbindend ontwerpprincipe toe te passen: de complexe ruimtelijke indeling en functies moesten worden weerspiegeld in de buitenkant van het gebouw. Het inrichtingsconcept moest dus aansluiten bij de algemene vorm en uitstraling van het project.

 

De hexagoon als terugkerend ontwerpelement

De opmerkelijke ‘honingraatachtige’ chemische structuur van de gevel werd ontworpen in nauwe samenwerking met de architecten en Reynaers, met wie AKG eerder al had gewerkt aan projecten zoals de ‘Domus Galerija’ in Vilnius. De gevels met geometrisch patroon van het NCPTS worden benadrukt door naar buiten openende zeshoekige uitzetramen gerealiseerd met een CW 50-HI oplossing op maat. De stevige aanblik van deze gevels gaat gepaard met een beglazing van vloer tot plafond gerealiseerd met een smal CW 50-HI systeem. Met zijn sterk lineaire geometrische patroon creëert deze vliesgevel verbanden tussen de binnen- en buitenkant van het gebouw. De centrale binnenplaats, bedoeld als verzamel- en ontspanningsruimte, is op een gelijkaardige manier afgewerkt, met zeshoekige betonnen terrazzotegels.

 

Projectarchitect Remigijus Bimba van AKG licht toe: ‘In dit project loopt de ruimte-indeling door naar de buitenkant van het gebouw, om de innovatieve geest en progressieve houding van de bewoners te weerspiegelen. Het verbindende element van deze ontwerpstrategie is de structuur van chemische elementen. Omdat het gebouw een wetenschappelijke functie heeft, gebruikten we een hexagonale chemische structuur als dominant element voor de binnen- en buitenkant van het gebouw.’ Bimba gaat verder: ‘In de wetenschappelijke wereld worden zeshoekige eenheden verticaal en horizontaal met elkaar verbonden om primitieve kubussen te vormen. De architecturale ruimtelijke indeling is eveneens modulair, met geometrische opstellingen die parallellen trekken met de structuur van een atoom. In het ontwerp van het centrum worden vorm en ruimte verenigd via de chemische structuur. We hielden de compositie van de vormen lineair, zuiver en sterk en combineerden ze met een zeshoekige chemische structuur in de gevel van het gebouw.’

Ook voor het ontwerp van de interieurelementen van het gebouw werkte Reynaers samen met de architecten. De transparante scheidingswanden werden op maat gemaakt om te voldoen aan de strenge regelgeving op het gebied van brandveiligheid en akoestiek. Bimba legt uit: ‘De activiteiten van het NCPT-gebouw hebben een zekere performatieve kwaliteit. De ruimten worden dus verenigd met grote akoestische en brandwerende glazen wanden die een sfeer van enthousiasme en collectieve creativiteit oproepen. Het ontwerp van het gebouw werd ingegeven door het idee van de structuur van het chemisch element en hetzelfde idee werd doorgetrokken naar het interieur. Bepaalde chemische elementen zijn transparant, net als de binnenruimten. Om het gewenste gevoel van lichtheid en transparantie te verkrijgen, hebben we samen met Reynaers een frameloos, brandwerend glazen wandsysteem ontwikkeld.’ Het systeem is getest in laboratoria en gecertificeerd om te voldoen aan de nodige wettelijke eisen.

Constructeur: 
Architecten: 
Locatie: 
Vilnius, Lithouwen View on map
Fotograaf: 
Vacys Valužis
Project solutions: 
CW 50-HI maatwerkoplossing