MAN Corporate Centre

MAN Corporate Centre

Max Bögl Bauunternehmung GmbH & Co. KG

Het ontwerp van een hoofdkantoor heeft veel weg van een balanceeract: het gebouw moet representatief zijn voor de positie van een bedrijf in het betreffende segment, zonder protserig of pretentieus over te komen. Bij het in 2009 opgeleverde hoofdkantoor van de MAN Groep in het noorden van München waar momenteel 170 mensen werkzaam zijn, is men geslaagd in deze opzet. Het nieuwe kantoor van het internationaal befaamde bedrijf dat actief is in de transportgerelateerde machinebouwsector, heeft een stijlvolle en ingetogen architectuur.

COHERENT UITERLIJK

Het zes verdiepingen tellende kantorencomplex aan de Ungerer Strasse, een drukke verkeersader in München, is niet elemáál nieuw. De noordvleugel van het gebouw dateert uit het begin van de jaren ’80 en was nog altijd in gebruik als kantoorruimte. Maar ombouw en uitbreiding zijn door de architecten niet uitgelegd als een dialog tussen oud en nieuw – in plaats daarvan vormen ze nu één geheel. Het hoofdkantoor van de bedrijfsdirectie heeft een samenhangend uitzicht zowel van binnen als van buiten, die naadloos aansluit bij de ‘corporate identity’ van MAN. De om- en nieuwbouw aan de zuidkant past qua vormgeving in een kantorenlandschap dat zo open mogelijk is, dat in het licht baadt en dat geheel in harmonie is met hoe we in de 21e eeuw op de werkvloer met elkaar communiceren. Daglichtcontrole wordt bevorderd door reflecterende keerwanden, geperforeerde aluminiumplaten op de plafonds en glazen binnenwanden. Zo slaagden de architecten erin geode verlichtingscondities en een visuele continuïteit met de buitenruimte tot stand te brengen ondanks dat het gebouw zeven à acht meter diep is. Van buitenaf bezien maakt het hoofdgebouw een waardige en terughoudende indruk, met een bekle-ding die enkel en alleen lijkt te zijn geïnspireerd door technologie. De hoeken van het gebouw zijn aan alle kanten afgerond, terwijl doorlopende raamstroken en aluminium panelen de horizontale dimensies benadrukken. De verzonken ramen en panelen geven de buitenkant van het gebouw een slanke, gladde en zelfs zijdezachte uitstraling bij een bepaalde lichtval. Dat de aluminium panelen een andere reflectie hebben al naar gelang de verlichtingscondities komt doordat de oppervlakken in de lengterichting zijn gelakt en geanodiseerd, zodat het aluminium eruitziet als fijn afgewerkt roestvrijstaal.

SUBTIELE TECHNOLOGIE

De raamstroken werden ontworpen als een dubbele gevel met geïntegreerde zonwering. Indien nodig kunnen de ramen afzonderlijk worden geopend, dankzij een geavanceerde techniek die gebruikt maakt van speciale Reynaers-accessoires. De 300 kg zware, parallel openende ramen zijn elektrisch aangedreven en kunnen open worden geduwd tot 30 cm van het geveloppervlak. De duurzaamheid van het mechanisme werd aangetoond met een proef van 33.000 cycli. Deze parallel openende ramen zijn geluidswerender dan tuimelvarianten, voornamelijk vanwege de dubbel beglaasde pui die ook zorgt voor een betere natuurlijke ventilatie. De skeletvormige strips van het CS 86-HI-systeem werden gebruikt voor isolatie wat de energie-efficiëntie van het gebouw aanzienlijk ten goede kwam. Tussen twee ruiten zijn zonwerende lamellen aangebracht die in hoogte verstelbaar zijn, waardoor goed onderscheid kan worden gemaakt tussen zonwering en daglicht  oetreding. De directieverdieping was een uitdaging op zich. De architecten bedachten sferische hoekelementen, met kantelramen die uitzicht bieden op het terras. Al met al heeft MAN er een hoofdkantoor bij gekregen dat als gegoten zit, met een klassieke pasvorm en hoogwaardige materialen.

Vertical section of POW (Parallel Opening Window) with integrated sun blinds

Architecten: 
Max Bögl Bauunternehmung GmbH & Co. KG
Locatie: 
München, Duitsland View on map
Fotograaf: 
Aspectfoto Königsbrunn
Andere partners: 
FOM Real Estate (Investors)
Gebruikte Reynaers-systemen: 
Project solutions: 
CW 86-EF/SG bespoke solution