Lake Wakatipu House

Lake Wakatipu House

Koia Architects

De ligging aan de oever van Lake Wakatipu op het Nieuw-Zeelandse Zuidereiland en omgeven door een uitgestrekt berggebied heeft Queenstown een benijdenswaardige reputatie opgeleverd als het mooiste aan een meer gelegen ‘alpiene vierseizoenenresort’ van het zuidelijk halfrond. Een titel die het aantal van 19.000 permanente inwoners gemiddeld met 1,9 miljoen bezoekers per jaar opschroeft. Het centrum van Queenstown ligt aan de noordzijde van het meer, terwijl aan de zonniger oever georiënteerd op het noorden, tegenwoordig veel ontwikkeling plaatsvindt Hier steekt het schiereiland Kelvin Heights het water van Lake Wakatipu in. Dat biedt een fenomenaal uitzicht op het meer en de bergen ten noorden en zuiden. Het was op precies zo’n locatie dat de Nieuw-Zeelandse Anne en de Australiër Bryan Oliver een perceel kochten met daarop een bescheiden ‘hutje’. Het plan was om er een vakantiehuis voor henzelf, hun familie en hun vrienden te bouwen, terwijl hun thuisbasis zo’n 6400 kilometer verderop ligt in de Australische stad Perth.

Het in Queenstown en Auckland gevestigde Koia Architects ontwierp vier eenvoudige boxachtigeunits en bekleedde deze met cederhout. Via treden van schist, een lokale soort leisteen, wordt het steil hellende terrein tussen Peninsula Road en het meer overbrugd. Met name dankzij een reeks raam- en deursystemen van Reynaers profiteert deze woning optimaal van het uitzicht en de lichtinval op deze prachtige locatie. Hiermee wordt de doelstelling van de architectom een huis te ontwerpen waarin de grens tussen binnen en buiten vervaagt, gerealiseerd. Dit effect wordt versterkt door het gebruik van schist voor binnen en buiten en de grijze Kerlite-tegels waarmee zowel de binnen- als de buitenvloeren zijn gelegd. De architect wilde een gebouw creëren dat inspeelt op de locatie in plaats van zich ertegen af te zetten. De klanten vroegen om een huis waarin ze evenveel tijd binnen als buiten konden doorbrengen, zoals bij Nieuw-Zeelanders gebruikelijk is.

Fantastisch uitzicht op het meer en de bergen

FENOMENAAL UITZICHT

Bij binnenkomst van de woning vanaf de zuidzijde gaat de blik onmiddellijk naar het meer en de bergen in de verte; de belangrijkste leefruimte bevindt zich namelijk zes treden lager. Naar links voert de entreehal naar de trap richting grote slaapkamer en de logeerkamer of zitkamer. Op het bovenste niveau van het huis zijn Reynaers CS 77-ramen geplaatst in de noord-, oost- en zuidgevels, zodat deze kamers een fenomenaal uitzicht bieden op het meer en de bergen aan weerszijden van het schiereiland. Net als alle trappen in dit huis is ook de trap die naar deze verdieping leidt, bekleed met lamellen van rimu, een inheemse Nieuw- Zeelandse houtsoort. Dit hergebruikte materiaal is afkomstig van het oorspronkelijke ‘hutje’ en van andere gesloopte huisjes. Rimuhout loopt als een warmtegeleider door de verschillende delen van het huis en zorgt tegelijk voor een verbinding met zijn locatie en met het verleden.

Grote schuifdeuren brengen de buitenwereld naar binnen

SCHUIFDEUREN

De leefruimte strekt zich uit over de volle breedte van de woning en combineert haardhoek, zitgedeelte, eetkamer en keuken. Met een combinatie van grote schuifdeuren uit het Reynaers CP 155-systeem en Reynaers CS 77 vaste ramen kon Koia een volledig thermisch geïsoleerde lichtdoorlatende noordgevel ontwerpen, waarbij het mogelijk is de CP 155 ramen opzij te schuiven om het ruime balkon bij de leefruimte te betrekken. Een royaal uitstekende overhang van het dak van de leefruimte vermindert hier de behoefte aan zonwering tegen de felle zomerzon. Een trap achter de stenen muur aan de westzijde, verlicht door Reynaers CS 77-ramen, voert omlaag naar nog twee slaapkamers, een badkamer en een wasruimte. In deze twee slaapkamers bieden Reynaers CP 96-schuifdeuren fantastische vergezichten op het noorden. De volgende trap, weer bekleed met rimuhouten lamellen, leidt omlaag naar de onderste verdieping van het huis. De architecten hebben lokale materialen gecombineerd met de nieuwste beglazings- en aluminiumtechnologie van Reynaers. Zo is een verbluffend huis ontworpen waarin het in elk van de vier zeer uiteenlopende seizoenen in Queenstown heerlijk wonen is.

Constructeur: 
Unique Window Technique
Architecten: 
Koia Architects
Locatie: 
Queenstown, New Zealand
Fotograaf: 
James Jubb
Andere partners: 
Justbuilditnz (General Contractors)
Gebruikte Reynaers-systemen: 
Project solutions: 
CF 77 bespoke solution (by fabricator)