Hoofdkantoor Coca-Cola Spanje

Hoofdkantoor Coca-Cola Spanje

DL+A arquitectos asociados

Strak en glad is vandaag de dag de norm voor corporate architecture. Het architectenbureau DL+A arquitectos heeft daar in zijn ontwerp voor het hoofdkantoor van Coca-Cola te Madrid echter nog een subtiele dimensie aan toegevoegd. Het gebouw met zijn Y-vormige plattegrond manifesteert zich als een opengewerkt blok en vanaf het eerste moment springt de voorbijganger de combinatie in het oog van de solide donkere geveldelen met een dynamische groene dubbele glasgevel. Zo toont het zijn glanzende binnenste net als een geode, in dit geval niet lila maar groen.

Gelegen aan de noordrand van Madrid volgt dit gebouw de hedendaagse tendens in kantoorvastgoed van energie efficiënte installaties en een bewuste materialisering met het oog op gerecyclede en recyclebare materialen. Het World Wide Fund for Nature leverde technische assistentie voor dit project en uiteindelijk is er LED-verlichting toegepast, is het hout FSC*-gecertificeerd, wordt het regenwater hergebruikt in de tuin en zijn op het dak installaties aangebracht om water voor te verwarmen en zonne-energie op te wekken.

Maar de moderne aspecten van het gebouw blijven niet beperkt tot weggewerkte installaties en onzichtbare technologie. De materialisering en de detaillering tonen hier de zeer moderne en conform de pretentie om een transparant imago te creëren is in alle gevels een aanzienlijk gedeelte raamoppervlak aanwezig. Aan de vlakken die naar de snelweg gekeerd liggen, is een tweede huid van verspringende trapezoïde glaspanelen toegepast waarachter ramen van vloer tot plafond doorlopen. De heftige plasticiteit van deze groen-glazen ruimtelijke structuur, wordt door de Reynaers ramen gecomplementeerd doordat de helft van de stijlen in het achtergelegen gevelvlak schuin staan. Zo blijft er tot in de diepte van deze gevel dynamiek doorklinken. Tegelijkertijd bieden de verticale stijlen van deze serie CW 50-SL in het interieur de mogelijkheid om binnenwanden onder willekeurige hoek aan te laten sluiten.

GERAFFINEERDE WISSELWERKING

Verfijnd is het detail van het glas in de donkere gevelvlakken, waar glasplaten met dezelfde afmetingen als de composietpanelen van de geventileerde gevel, doorlopende horizontale banden vormen. In tektonisch opzicht roept de geventileerde gevel vaak een ietwat dubbelzinnig beeld op, omdat de vlakverdeling van de platen dikwijls een stapeling suggereert alsof het natuursteen is. Niets is hier minder waar want de essentie zit bij deze technologie juist in het op kunnen hangen van een bekleding, waar de buitenlucht vervolgens vrij achterlangs kan stromen. Dit spel tussen licht en zwaar, hangen en stapelen is in de architectuur al sinds lang ingeburgerd, maar om het vervolgens toe te passen op een raam is nog wat anders.

Het idee dat de open voeg tussen twee massieve panelen, als ware het verdiepte cementspecie, ook toegepast kon worden in een vliesgevelsysteem leek in eerste instantie een brug te ver. De volgende aanpassingen werden doorgevoerd om dit toch mogelijk te maken: het glas werd bevrijd van zijn kader, het profiel, en leek er tussen glasplaten niet meer nodig te zijn dan een centimeter structurele siliconenkit. In de details van de serie CW 86 is dit vervolgens ook nog eens verdwenen en is het diepe raamprofiel zo vormgegeven dat het lijkt alsof er tussen deze glasplaten niets dan lucht zit. Maar het glas wordt wel degelijk door een aluminium raam op zijn plek gehouden, alleen verdwijnt dit raam van buitenaf volledig en laat het het glas aan zijn randen volledig vrij in de lucht. Deze detaillering samen met de kleur maken dat het glas bij bepaalde lichtval bijna niet meer van het composiet te onderscheiden is.

Afgezien van zijn volumetrische stoerheid is het Coca-Cola hoofdkantoor vooral een oefening in de toepassing van glas en dat wat het op zijn plek houdt. Aan het begin van het ontwerpproces liet DL+A arquitectos al weten dat “ze zullen werken in een hoofdkantoor dat open is naar de wereld”. In die zin lag al besloten dat het raam in dit project een cruciaal architectonisch gegeven zou gaan zijn. Dat is gebleken.

* FSC is een keurmerksysteem dat internationaal erkende standaarden stelt en een handelsmerkgarantie en accreditatiediensten verschaft voor bedrijven, organisaties en gemeenschappen met een belang in verantwoorde bosbouw. 

Constructeur: 
Faycer Systems
Architecten: 
DL+A arquitectos asociados
Locatie: 
Madrid, Spain View on map
Fotograaf: 
Wenzel
Andere partners: 
Coca-Cola Company Spain (Investors) Ferrovial Agromán (General contractors)
Gebruikte Reynaers-systemen: