Grands Moulins de Pantin

Grands Moulins de Pantin

Reichen Robert & Associés

An emblematic industrial heritage site in the northeast of Paris with a remarkable silhouette when viewed from the Paris ring road. Now in the hands of BNP Paribas Group, this former flour mill closed down in 2001. A successful large-scale conversion which was completed after nearly four years of construction.

Het ontwerpbureau dat als winnaar uit de bus kwam bij de prijsvraag in 2001, Reichen Robert & Associés, nam de uitdaging aan om de 19e-eeuwse fabriekslocatie ‘Grands Moulins de Pantin’ om te vormen tot een kantorencomplex van 50.000 vierkante meter dat zou voldoen aan het Franse HQE-keurmerk (High Quality Environmental), een landelijk label voor duurzaam bouwen die gericht is op verbetering van de milieukwaliteit van nieuwe en bestaande gebouwen. Milieuaspecten moeten in ogenschouw worden genomen bij elke stap van het proces, waaronder planning, ontwerp, bouw en beheer. Het project Grands Moulins kreeg het HQE-label toegekend voor het ontwerp en de implementatie. Circa 22.000 vierkante meter van het project betrof de renovatie van diverse oude gebouwen die aan de sloophamer waren ontsnapt. Hoewel het niet te boek staat als een historisch gebouw, moesten sommige elementen van de industriële erfgoedlocatie worden behouden. Bernard Reichen licht dit toe: ‘We hadden een duidelijk doel voor ogen: we moesten een manier vinden om het gebouw nieuw leven in te blazen via een nieuwe activiteit. Hiertoe behielden we alle bouwkundige hoofdstructuren, die bepalend waren voor het imago van de locatie.’

De toevoeging van drie nieuwe gebouwen en twee loopbruggen op twee niveaus

Concept

Bij het ontwerp werd dan ook geprobeerd de twee oudste gebouwen te handhaven, door de architecten aangeduid als de kleine molen en de grote molen, evenals de beroemde laadbrug die inmiddels een nieuwe bestemming heeft gekregen als tentoonstellingslocatie. Het bedrijf Seralu rustte deze drie gerenoveerde gebouwen uit met systemen van Reynaers Aluminium (CW 86-EF/VEC, CW 50-FV en XS 50-VEC) in bestaande ramen, met nieuwe openingen, buiten- en binnengevels die uitkijken over het atrium. Door de toevoeging van drie nieuwe gebouwen en twee loopbruggen op twee niveaus, (laatstgenoemden uitgerust met deuren en ramen uit het CW 50-FV assortiment van Reynaers) is het hele complex onderling verbonden, zonder ‘buiten langs’ te hoeven lopen. Dit zorgt voor een zeer hoog niveau van veiligheid en comfort voor gebruikers van deze miniatuurstad die 24 uur per dag operationeel is. In de gebouwen zijn de stafafdelingen ondergebracht van BNP Securities Services, beter bekend als BP2S, een dochteronderneming van BNP Paribas die zich toelegt op vermogensbeheer en brancheleider is in Europa.

Het evenwicht tussen renovatie en nieuwbouw

Bij de uiterst zorgvuldig uitgevoerde projectwerkzaamheden moest de binnenkant van de gebouwen worden gestript, waarbij de silo’s en machines werden verwijderd, nieuwe vloeren werden gelegd en in veel gevallen de gevels opnieuw werden bekleed. De drie grote gebouwen en hun mansardedaken werden behouden. Twee silo’s werden gesloopt, en de derde – de ‘grote molen’ die uitkeek over het kanaal – werd gerenoveerd. In de grote, met rode baksteentjes beklede betonconstructie werden nieuwe ramen voorzien van Reynaers XS 50-VEC profielen aangebracht. De gesloopte griesmeelverwerkingsfabriek uit de jaren vijftig werd vervangen door een nieuw drie verdiepingen tellend gebouw. Baksteen, het karakteristieke materiaal van het complex, is op geslaagde wijze verwerkt in zowel de bestaande als de nieuwe gebouwen. De fraai gerenoveerde molens hebben hun rijzige gestalte behouden; ook blijven de ketelruimte, gemaakt van vuurvaste bakstenen, en de voormalige machinekamer zichtbaar in het midden van het gebouw, dat is opengewerkt met glas.

Een geslaagde grootschalige reconversie van een voormalige fabriekslocatie

Atrium uitgerust met Reynaersprofielen

De optimale lichtinval, onderdeel van de HQE-milieubenadering, zorgt voor een bijzonder aangename sfeer op de kantooretages. Dé blikvanger is ongetwijfeld de binnenplaats, gelegen in wat voorheen de ketelruimte van de grote molen was, een open ruimte voorzien van Reynaers-profielen die rond de oorspronkelijke ketel draaien. Vóór de sluiting werkten circa 450 mensen in de meelfabriek. Inmiddels is het een goed beveiligde locatie met 3200 werkplekken, 800 parkeerplaatsen en twee personeelsrestaurants. De locatie dient niet langer voor de opslag van zakken tarwe, maar biedt onderdak aan financiële diensten en dealingrooms, uitgerust met het neusje van de zalm als het gaat om informatietechnologie in deze sector. Er zijn zelfs mensen die hierin een nieuw hoofdstuk in het verhaal van de ‘tarwe’ zien’ (blé verwijst in de Parijse volksmond naar geld).

Constructeur: 
Seralu
Architecten: 
Reichen Robert & Associés
Locatie: 
Pantin, France View on map
Fotograaf: 
Thierry Poiblanc Luc Boegly
Andere partners: 
BNP Paribas Immobilier (General contractors)
Gebruikte Reynaers-systemen: