Court of Justice Building The Hasselaar

Court of Justice Building The Hasselaar

TWINS (J. Mayer H./a2o architecten/Lens°ass architecten)

De skyline van Hasselt heeft er een blikvanger bij: de Hasselaar. Het veertien verdiepingen tellende nieuwe gerechtsgebouw langs de spoorlijn, ontworpen door de tijdelijke vereniging TWINS (bestaande uit Jurgen Mayer H. Office, a2o architecten en Lens°ass) is het nieuwe onderkomen van alle gerechtelijke diensten die voorheen verspreid over de stad lagen. Met de Hasselaar krijgt de stad een markant gebouw, met tinten die een knipoog vormen naar de jaren ‘70, en een gevelpatroon dat doet denken aan de nerven van een blad en de structuur van een boom.

De Hasselaar is een opmerkelijk gebouw met een gevelpatroon dat doet denken aan de structuur van een boom

Wie met de trein Hasselt binnenrijdt, ziet direct het nieuwe gerechtsgebouw en voelt dat hier een frisse wind waait. Het opwaarderen van kavels naast spoorlijnen is namelijk een algemeen fenomeen in België, zoals te zien is in stadsontwikkelingsprojecten in onder andere Gent, Leuven, Sint-Niklaas, Antwerpen en recentelijk dus ook Hasselt. Voor deze stad werd in 2001 een masterplan ontwikkeld door West 8, dat de stedelijke omgeving een nieuwe impuls geeft. Het gerechtsgebouw bekleedt een sleutelpositie in dit plan en doet dit met verve in termen van vormgeving en functionaliteit.

 

Het gebouw heeft een openbare vleugel. In deze sokkel van zes verdiepingen, zijn de zittingszalen gesitueerd, evenals de bibliotheek en kantoren. Vanuit het midden van deze sokkel verheft zich, als een boom uit de grond, een hoger bouwdeel, dat onderdak biedt aan het parket. De analogie met een boom vindt haar oorsprong enerzijds in de geschiedenis van de stad Hasselt, die in zijn wapenschild drie hazelaren kent. Anderzijds zijn er de vele verwijzingen naar de boom in de rechtspraak: de boom waar recht onder gesproken wordt, de boom des levens die je een tweede kans geeft Dit hogere bouwdeel toont zich in al zijn facetten aan de inwoners van Hasselt. Door zijn hoogte is het nagenoeg overal vanuit de stad zichtbaar en door de geometrie en de onderverdeling van de gevel, lijkt het gebouw er vanuit verschillende hoeken steeds anders uit te zien.

De gevel bestaat deels uit geperforeerde metalen platen met een patroon van bladnerven

Gevel met nervenstructuur

De zichtbare buitengevel met nervenstructuur hult zich hierbij als een strakke huid rond de horizontale wandstructuur. De binnengevel bestaat uit houten bandramen. Hiervoor hangt een stalen constructie die deels is bekleed met een enkel beglaasde Reynaers CW 50-vliesgevel en deels met geperforeerde metalen platen met een nerfpatroon - om optimale lichtinval, zich en schaduw te combineren. Een looprooster tussen de binnenste en buitenste schil is voorzien voor onderhoudsdoeleinden.

 

De aluminium profielen waren weliswaar een technische vereiste, maar de materiaalkeuze werd vooral bepaald door de schuine geveldelen met de boomstructuur op de bovenste verdiepingen en het inspringende gedeelte bij de ingang. Verder waren er enkele ‘lastige bouwtechnische details’ waarvoor Reynaers samen met de constructeur Hegge een oplossing wist te vinden. Zo is een speciaal randprofiel ontwikkeld voor de gebogen elementen om de verbinding te maken met de ruwbouw. Bovendien zijn de profielen niet uitgehard na extrusie. Dit leidt tot een aantrekkelijke, gelijkmatige curve. De schuine gevelelementen aan de ingang bleken een waar huzarenstukje, omdat de gevel daar slechts enkellaags is. Waterdichte aansluitingen moesten perfect uitgevoerd worden vanwege de moeilijkheid van een schuine glasgevel.

Baken voor de stad

Met de Hasselaar wilden architecten en opdrachtgever een laagdrempelig overheidsgebouw creëren, niet alleen door het achterwege laten van symbolische elementen zoals een monumentale trap, maar ook organisatorisch. Tegelijk met de bouw van het gerechtsgebouw werd namelijk ook elders in de stad door noA-architecten de oude gevangenis opengebroken en omgebouwd tot de rechtenfaculteit van de universiteit. Het hele gerechtelijke appa raat, van het rechtenstudiegedeelte tot de rechtbanken zelf, heeft zo een nieuw onderkomen gekregen, waarbij de verschillende componenten nauwer met elkaar in contact zijn gebracht. Het linkergedeelte van de sokkel van het gerechtsgebouw zal een grote bibliotheek huisvesten, die zowel door de rechtenfaculteit als door het gerecht gebruikt kan worden. De zalen in de rechterzijde van de sokkel, die worden gebruikt voor zittingen, kunnen in de namiddag tevens fungeren als leslokalen en een hoorzaal. Het openbare gedeelte van de sokkel wordt op deze manier een deel van de stad waar verschillende partijen elkaar kunnen treffen met inachtneming van de geldende veiligheidsvoorschriften. Zo maken ze van het gerechtsgebouw een baken van en voor de stad.

CW 50 horizontal section inclined façade

Constructeur: 
Hegge
Architecten: 
TWINS (J. Mayer H./a2o architecten/Lens°ass architecten)
Locatie: 
Hasselt, België View on map
Fotograaf: 
Philippe Van Gelooven
Andere partners: 
SOHA (Stedelijke ontwikkelingsmaatschappij Hasselt (Investors) T.H.V. Hasaletum nv (Democo nv, Cordeel nv, Interb) (General contractors)
Gebruikte Reynaers-systemen: