Belmont Hub

Belmont Hub

Bollig Design Group

De Australische Bollig Design Group (BDG) onthulde onlangs de voltooide Belmont Hub, een multifunctioneel en generatieoverschrijdend gemeenschapscentrum in het district Belmont in Perth, West-Australië. Het project van $ 41,5 miljoen (AUD) – het grootste in de geschiedenis van de stad Belmont tot nu toe – wordt gepositioneerd als een geïntegreerd gemeenschaps- en cultureel centrum waar mensen kunnen leren, samenkomen, nadenken en socialiseren. Het stelt een nieuwe regionale en nationale norm in de gemeenschapsdienstverlening, zowel nu als in de toekomst.

De hoofdfuncties van het gebouw zijn een bibliotheek met twee verdiepingen, een digitale hub en opnamestudio, een seniorencentrum en een ultramodern museum. Daarnaast is er een eetgelegenheid, kinderopvang, groene ruimte en een reeks kantoorruimten voor gemeenschaps- en non-profitorganisaties. Het project werd uitgevoerd in opdracht van de gemeenteraad van Belmont en gefinancierd door een combinatie van federale en gemeentelijke financiering, subsidies en stimuleringsmaatregelen. De gemeenteraad hield een uitgebreide raadpleging van de gemeenschap bij het ontwikkelen van het projectvoorstel, dat vervolgens werd doorgegeven aan BDG, dat belast was met het volledige projectbeheer in elke fase van de ontwikkeling, van het eerste concept en ontwerp tot de bouw en oplevering. BDG sloeg vervolgens de handen in elkaar met PACT Construction om de gebouwde structuur te realiseren en samen te werken aan de bouwkundige uitdagingen en oplossingen die het ontwerp, de gemeentelijke vereisten en de toonaangevende beste praktijken in de sector met zich meebrachten

Naast de functionele componenten die in de opdracht van de stad werden geïdentificeerd, waren ook logistieke en duurzaamheidseisen van invloed op het ontwerpconcept. De opdracht riep op tot het gebruik van CPTED-principes (Crime Prevention Through Environmental Design) om de veiligheid en het vertrouwen van de gebruikers te garanderen in het hele projecttraject. Een andere vereiste was dat het gebouw een Green Star-rating van zes sterren zou nastreven, met ten minste vijf gegarandeerde sterren. Aan drie kanten begrensd door drukke wegen en aan de vierde door een bestaand kantoorgebouw, liet het terrein slechts een oppervlakte van 3500 vierkante meter toe. Dit maakte een meerlaagse oplossing noodzakelijk, maar de hoogte moest worden beperkt in overeenstemming met de CPTED-principes. De combinatie van deze beperkingen betekende dat het ontwerp moest inspelen op een reeks factoren – de bestaande locatieparameters en contouren van zowel natuurlijke als gebouwde elementen, milieumaatstaven en de behoeften op het vlak van toegankelijkheid, duurzaamheid en de gemeenschap. Om deze uitdagingen aan te gaan, verankerde BDG het ontwerpconcept rond een thema van visuele transparantie.

Het bestaande kantoorgebouw op het terrein had een gebogen voorgevel, die BDG als motief gebruikte in het nieuwe ontwerp. Het nieuwe gebouw heeft een gebogen vliesgevel die het oudere gebouw weerspiegelt en een trechtervormige ingang creëert tussen de twee gebouwruimten die nu worden verbonden door een aangelegd openluchtplein (vroeger een parkeerterrein – het parkeerterrein is nu ondergronds onder de nieuwe structuur gebracht). Het plein is opgebouwd rond twee grote vijgenbomen die al op het terrein stonden en die volgens de wensen van de gemeenschap behouden moesten blijven. De vijgen werden in het ontwerp verweven en gebruikt als een kans om het landschap in het gebouw te integreren, met de nieuwe contouren eromheen gewikkeld. Het plein is door de gemeenschap aangelegd en omvat ruimten voor passieve recreatie en een door de gemeenschap gerunde demonstratiekeuken.

De ingang van het gebouw fungeert als actieve rand op voetgangersniveau en tracht bezoekers naadloos over te brengen tussen binnen en buiten. De fysieke permeabiliteit wordt aangevuld met visuele permeabiliteit via een uitgebreid gebruik van glas. Vanaf de begane grond hebben gebruikers toegang tot de onderling verbonden functies van de bibliotheek, het café, het museum en het seniorencentrum. De ruimten zijn open, zodat ze flexibel kunnen worden aangepast aan nieuwe gebruiksmogelijkheden en de nadruk ligt op transparantie en onderlinge verbondenheid. De sfeer in de ruimte is vriendelijk, pretentieloos en bevordert beweging en verkenning van de ruimte. De binnenruimten van het gebouw zijn verticaal en horizontaal ingedeeld en gelaagd. Dit bevordert de interactie tussen de generaties en tussen de verschillende leden van de gemeenschap en de toepassingen – als een weerspiegeling van de dynamiek van vrije circulatie die een gemeenschap kenmerkt.

Transparantie wordt verder uitgewerkt door ingrepen in de ruimte. Er werd gekozen voor een complex beglazingssysteem, zodat externe bezoekers de binnenruimten kunnen zien en interne bezoekers kunnen genieten van de natuurlijke en sculpturale landschappen en omgevingen buiten de perimeter van het gebouw. Contrasterende gevelelementen, waaronder aluminium dakspanen, composiet houten bekleding en zowel verticale als op maat gemaakte zonwering, zijn aan verschillende kanten gebruikt om een gelaagde, gestructureerde gebouwschil te creëren. Een opmerkelijk dakraam ondersteund door een structureel stalen frame van twintig ton vormt de bovenkant van een centrale atriumruimte met een glazen lift en een ‘zwevende’ trap zonder draagconstructie of -balken. Het atrium heeft het effect van een leeg element dat door de centrale ruggengraat van de structuur loopt en de functies verenigt in een samenhangende, holistische verbinding. Grotere structurele betonnen en stalen balken en mechanische elementen zijn opzettelijk blootgesteld aan het zicht van de bezoekers. BDG legt uit:

Het externe ontwerp werd sterk beïnvloed door de noodzaak van een Green Star-score van vijf sterren voor een gebouw dat helder glas wilde. Het gebruik van schuin lopende gevels, uitgebreide zonwering en sterk geïsoleerde gevelpanelen waren stuk voor stuk antwoorden op de vereisten inzake duurzaamheid en levensduurkosten. De klant wilde ook dat het gebouw de inzet van de gemeenteraad voor de gemeenschap demonstreerde en onmiddellijk herkenbaar is als herkenningspunt voor de stad.

Duurzaamheidsprincipes zijn geïntegreerd in het hele ontwerp. Bijkomende adviseurs werkten mee aan een reeks op maat gemaakte oplossingen om een maximale milieu- en duurzaamheidsefficiëntie te garanderen. Fotovoltaïsche panelen met een vermogen van 100kw werden geïmplementeerd om verwarmings- en koelfuncties aan te drijven en warm water op te wekken met zonne-energie. Overal werden energiezuinige ledlampen geïnstalleerd, aangevuld met slimme dimmer- en bewegingssensorfuncties om voorrang te geven aan het gebruik van natuurlijk daglicht. Er werd sanitair geïnstalleerd dat weinig water verbruikt, samen met regenopvang en -opslag ter plaatse. Waar mogelijk werden gerecyclede en geüpcyclede interne componenten zoals tapijt, plafondpanelen en werkstations gebruikt. Daarnaast werd gekozen voor gepolijste betonnen vloeren om zowel de onderhoudskosten op lange termijn te verlagen als een hoogwaardig akoestisch ontwerp mogelijk te maken voor het plafond en de muren. Een intelligent accubeheersysteem bewaakt en regelt deze en andere functies, waaronder ventilatie- en afzuigtechnologieën.

De visueel opvallende focus op transparantie van het ontwerp vereiste een gebogen vliesgevel – een technisch complex voorstel. Om dit te realiseren ging Bollig in zee met aluminiumexpert Reynaers Aluminium, die op maat gemaakte oplossingen bieden voor beglazingsproblemen. Senior architect en algemeen directeur van het project Edwin Bollig legt uit:

“De volledige glazen gevel werd aangepast aan het unieke ontwerp, wat een hoge mate van coördinatie en samenwerking vereiste tussen de architect, de gevelingenieurs en de fabrikanten.”

Een sleutelelement bij het realiseren van het ambitieuze beglazingsconcept was de ConceptWall 60-SC oplossing van Reynaers Aluminium. Het getal 60 verwijst naar de 60 mm zichtbare breedte van het binnenschrijnwerk van het systeem. De aanduiding SC staat voor ‘structurally clamped’ (structureel geklemd), waarbij het systeem vertrouwt op innovatieve aluminium klemmen met een slank profiel die op strategische plaatsen zijn aangebracht om zware glaspanelen op hun plaats te houden. Reynaers Aluminium ontwikkelde deze oplossing speciaal voor ontwerpen zoals dat van BDG, die zwaardere beglazingen vereisen. De ConceptWall oplossing maakt gebruik van een modulair systeemontwerp met intelligent ontworpen versterkte profielen die een gewicht tot 450 kg kunnen dragen. Dit maakt een robuuste constructie mogelijk die kan beantwoorden aan de specifieke veiligheids- en duurzaamheidsbehoeften van een gebogen ontwerp zonder in te boeten op ontwerpvrijheid.

Vanuit het oogpunt van duurzaamheid scoort het ConceptWall 60 systeem hoog in een reeks van comfortcriteria, met hoge akoestische isolatie en uitstekende water- en winddichtheid en slagvastheid. Bovendien biedt het systeem een superieure thermische isolatie, waardoor het kan worden geïntegreerd in de algemene filosofie van energiebesparing die inherent is aan het hele project. Projectmanagers en klanten zijn vaak terughoudend om op maat gemaakte oplossingen voor bouwuitdagingen te gebruiken, omdat ze dikwijls duurder zijn in vergelijking met meer gebruikelijke materialen of processen. BDG legt uit dat dit project niet alleen binnen het budget is gebleven, maar dat men bij dergelijke toekomstgerichte projecten ook rekening moet houden met een bijkomende kostenmetriek:

"Het financiële succes van dit gebouw kan worden beoordeeld op basis van de kosten per vierkante meter (3375 dollar/m2 inclusief inrichting), die uitzonderlijk zijn voor de bereikte kwaliteit. Het echte financiële succes is echter de bijdrage aan de gemeenschap van Belmont, die toegang heeft tot het gebouw en zijn grote verscheidenheid aan beschikbare diensten. De effecten op sociaal en financieel gebied zullen minstens voor de komende vijftig jaar merkbaar zijn"

De Belmont Hub is een samenwerkingsproject dat zowel met als voor de gemeenschap is ontworpen. Het resultaat is een vooruitstrevend, opmerkelijk gebouw dat de structurele en functionele esthetiek van geometrisch design laat zien. Visueel en qua textuur contrasterende materialen harmoniëren met op maat gemaakte structurele en technische oplossingen om een bloeiende ontmoetingsruimte te creëren waar mensen samenkomen om te leren en socialiseren. De Belmont Hub, die momenteel vierduizend bezoekers per week ontvangt, is ontworpen om ook nog vele jaren in de toekomst tegemoet te komen aan de veranderende behoeften van de gemeenschap.

Constructeur: 
Com-AL Windows
Architecten: 
Bollig Design Group
Locatie: 
Perth, Australië
Fotograaf: 
Douglas Black
Andere partners: 
City of Belmont (Investors) PACT Construction (General contractors)
Gebruikte Reynaers-systemen: