Antwerp Tower

Antwerp Tower

ELD Architects Wiel Arets Architects

Ooit werd de Antwerp Tower verkozen tot lelijkste gebouw van de hele stad. Nu zou hij wel eens tot de mooiste kunnen behoren. In samenwerking met ELD Architechts en Matexi heeft Wiel Arets Architects dit verouderde kantoorgebouw getransformeerd in een stijlvolle woontoren. Slanke en duurzame aluminiumprofielen van Reynaers Aluminium maakten de indrukwekkende glazen elementen mogelijk.

MasterLine 8 HI Ramen, MasterLine 8 Ramen, CP 155 (-LS) Schuifsystemen en CW 60 Glasgevels - Appartementencomplex Antwerp Tower gelegen in Antwerp, België

De Antwerp Tower dankt zijn opvallende witte kleur aan de enorme betonnen onderdelen – een knipoog naar andere witte iconische gebouwen in de stad, zoals de Vlaamse Opera en de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal. Wanneer je langs het gebouw wandelt, valt het buitenschrijnwerk van geanodiseerd aluminium op door de glanzende, warm bronzen tint. De anodisatie benadrukt niet alleen de aluminiumstructuur, maar verhoogt eveneens de corrosieweerstand en houdt het materiaal langer mooi.

De kracht van aluminium

Architect Wiel Arets liet zich voor de ramen inspireren door het adembenemende uitzicht rondom de toren. Maar waarom kiezen voor aluminium? De architect legt het uit: “Het antwoord is eenvoudig: duurzaamheid. Aluminimum veroudert niet. Het oogt elegant en biedt veel creatieve vrijheid.” Bovendien is aluminium 100% recycleerbaar, wat perfect past in een renovatieproject zoals de Antwerp Tower. Een ander voordeel van aluminium is de kracht. Er zijn immers stevige profielen nodig om de grote glaspartijen te dragen. Neem nu de penthouseramen bijvoorbeeld. Die meten maar liefst 4,3 op 3,2 meter en wegen meer dan 1000 kilogram. Gelukkig voldoet aluminium aan alle technische eisen om dit gewicht te dragen zonder in te boeten op de slankheid van de profielen.

“De ramen van elk appartement vormen een kader rond een uniek landschap. Het uitzicht op de stad beneden verandert elke dag en blijft verrassen.”Wiel Arets Architects

Specifieke noden vragen om projectspecifieke oplossingen

Bij dit indrukwekkende project werd gebruikgemaakt van twee Reynaers Aluminium oplossingen: sterk isolerende MasterLine 8-HI ramen en Concept Patio 155-LS (Lift en Slide) schuifsystemen. Ons projectteam paste deze producten aan tot projectspecifieke profielen om aan de wensen van de klant tegemoet te komen. Alle schuifsystemen kregen bijvoorbeeld een extra waterbuffer, een absolute noodzaak hier in het regenachtige België. Ook de ConceptWall 60 glasgevel werd aangepast en kreeg een stijldiepte van 286mm, waardoor nog grotere glasoppervlakten mogelijk waren. We visualiseerden eerst het hele project in Avalon, onze eigen 3D-virtualrealityruimte. Deze dienst biedt architecten en aannemers de mogelijkheid om alle systemen in detail te evalueren, zelfs als het gebouw nog in ontwerp is. Dankzij Avalon was het nog nooit zo eenvoudig om de beste oplossing te kiezen. En de Antwerp Tower, een prachtig gerenoveerd juweeltje in het midden van de stad, heeft nog nooit zo fel geschitterd.

Architecten: 
ELD Architects Wiel Arets Architects
Locatie: 
Antwerp, België
Andere partners: 
Vorsselmans (General contractors) Matexi (Project developers)
Project solutions: 
ConceptPatio 155 (-LS) ConceptWall 60 MasterLine 8 HI