7even Tuinen

STADSE OASE

 

De voormalige Van der Elst sigarenfabriek in Leuven heeft een metamorfose ondergaan. Waar vroeger het gedreun van machines ende geur van tabak domineerden, is door Jaspers-Eyers Architects een stadse oase gecreëerd: een mix van wonen, werken en winkels rond een aaneenschakeling van groene buitenruimtes.

 

“De site ligt midden in Leuven, op loopafstand van het centrum”, vertelt architect John Eyers over het ontwerp. “De eerste vraag die wij onszelf stelden was: hoe kunnen we een functie geven die deze plek weer integreert in de stad? Hoe maak je van een oude fabriek een leefbare omgeving? De publieke doorgang door het complex speelt hierbij een cruciale

rol, evenals de beslissing om geen auto’s bovengronds te parkeren, maar een reeks groene pleinen aan te leggen. Vandaar ook de naam: Zeven Tuinen.” Het fabriekscomplex stamt uit 1875 en is in de loop der jaren diverse malen uitgebreid. Een aantal gebouwen is afgebroken om ruimte te creëren voor de tuinen. Deze zijn rond de drie gerenoveerde gebouwen en een nieuwbouwblok aangelegd, terwijl in het hart van het complex een horecagelegenheid is gevestigd. “Dat geeft een bepaalde levendigheid aan het binnengebied”, legt Eyers uit. Om die reden is ook gekozen voor een mix van functies: kantoren, bedrijvigheid en appartementen, variërend van vijftig tot tweehonderd vierkante meter, die opvallen door de hoge plafonds en het overvloedig aanwezige daglicht.

Een oude fabriek is nu een prettige leefomgeving

Industriële look

Daar waar Eyers op stedenbouwkundig niveau zocht naar een nieuwe dynamiek, heeft hij getracht het oorspronkelijke karakter van het gebouw te behouden. “We hebben de bestaande kolomstructuur zo veel mogelijk zichtbaar gelaten, evenals de techniek, met de bedoeling de industriële look te versterken, in plaats van deze af te breken. Dat is immers iets waarmee dit gebouw zich onderscheidt van nieuwbouwprojecten en de reden waarom mensen specifiek voor deze plek kiezen.” Om het beeld van de oorspronkelijke stalen ramen na te bootsen, is gekozen voor het CS 38-SL systeem van Reynaers. “Dit profiel is met veertig millimeter zeer slank te noemen, terwijl het voldoet aan alle hedendaagse eisen bijvoorbeeld op het gebied van energiebesparing”, legt Sophie Hayen uit, die als projectleider bij algemeen aannemer Kumpen verantwoordelijk was voor de uitvoering. Het profiel is speciaal voor dit project doorontwikkeld. Voor de nieuwbouw is het ‘klassieke’ Reynaers- CS 77 raamsysteem gebruikt, voor de glazen gevelbekleding van de dakopbouwen.

Het CS 38-SL systeem van Reynaers bootst de stijl van de oorspronkelijke stalen kozijnen na

Grote uitdaging

De combinatie van renovatie, nieuwbouw en de aanleg van een ondergrondse parkeergarage, maakte Zeven Tuinen tot een complex project. Hayen: “We hadden te maken met een binnenstedelijke locatie,waarbij de logistiek rond de aan- en afvoer van bouwmaterialen bepaald niet vanzelfsprekend is. En bij een renovatie stuit je altijd op onverwachte zaken, waar je al doende oplossingen voor moet bedenken. Zo hebben we geworsteld met de niveaus van de gebouwen. Nadat deze waren opgemeten om de nieuwbouw erop aan te laten sluiten, bleek er bij de uitvoering toch nog enige speling te bestaan. Het project heeft al met al heel wat wijzigingen met zich meegebracht. Dat is de grootste uitdaging geweest, om die veranderingen zo goed en snel mogelijk op te lossen en de oorspronkelijke planning te handhaven. Wij zijn trots dat dat is gelukt. Het leverde ook een visuele kwaliteit op: de appartementen zijn zeer goed afgewerkt, de gevel is geslaagd.” “En dan zijn er nog de tuinen”, herinnert Eyers ons. “Er is een Engels Plein met zitbanken en een cafetaria en we hebben fraaie stalen terrassen aangelegd. Het is een gebied met een zeer afwisselende invulling, een wereld op zichzelf. Mensen willen tegenwoordig tijd buiten doorbrengen in een prettige, besloten omgeving. Ze willen niet het gevoel hebben dat ze meteen op straat staan. Je thuis voelen in de stad, dat is waar dit ontwerp om draait.”

“This profile is very slender while still satisfying all modern requirements with regard to matters such as energy conservation”Sophie Hayen (Kumpen NV)
John Eyers (Jaspers-Eyers Architects)

JASPER-EYERS ARCHITECTS

 

Architect John Eyers is in 1961 geboren in Leuven. Hij volgde een opleiding architectuur aan de voormalige Universiteit van Toegepaste Wetenschappen, nu de Faculteit Architectuur van de KU Leuven, Sint-Lucas in Brussel. Samen met Jean-Michel Jaspers leidt John Eyers het bureau dat Jaspers in 1960 oprichtte. Met een team van 120 medewerkers werken de architecten aan uiteenlopende opdrachten vanuit drie locaties: Brussel, Leuven en Hasselt. De laatste jaren kent het bureau een internationale expansie naar Oost-Europa, China en Rusland. “Ik wil communicatieve, mensvriendelijke en ecologische architectuur ontwerpen die inspeelt op de gemeenschap, context en omgeving”, zegt John Eyers.

Sophie Hayen (Kumpen NV)

KUMPEN NV

 

Sophie Hayen werd geboren in 1983. Ze is in 2006 afgestudeerd aan de KU Leuven als burgerlijk ingenieur architect en in 2008 als burgerlijk ingenieur bouwkunde. Ze begon haar carrière als projectleider bij Probam. Sinds 2011 werkt Hayen als projectleider bouw bij Kumpen, de projectontwikkelaar en aannemer van infrastructuurwerken. “Elke dag is een nieuwe uitdaging op de werf. Mijn doel is kwaliteit, een goede planning, veiligheid en klanttevredenheid te combineren en zo een succesvol resultaat neer te zetten.”

Constructeur: 
Couwenberg-Schellens
Locatie: 
Leuven, Belgium View on map
Fotograaf: 
Philippe Van Gelooven Yvan Glavie
Andere partners: 
Vander Elst Vastgoed NV (Investors) Willemen-Kumpen (General contractors) Vander Elst Vastgoed NV (Project developers) Jaspers-Eyers & Partners (Construction managers) Jaspers-Eyers & Partners (Project managers) Archimedes NV (Engineering office)
Gebruikte Reynaers-systemen: 
Project solutions: 
CS 38-SL bespoke solution