Don Bosco school bouwt circulaire gevel met aluminium ramen en deuren

Klimaatverandering en de gevolgen daarvan zorgen ervoor dat Europa een sturende rol zal spelen in het verhogen van duurzaamheidsinitiatieven. De bouwsector is verantwoordelijk voor 35% van de CO2-uitstoot, het afval dat we produceren en van de energiebehoeften. Daarom is het vanzelfsprekend dat de bouwsector grote stappen moet zetten richting duurzaamheid. Vandaag de dag zet de sector al enorm in om de milieu-impact van producten te minimaliseren en ook circulair bouwen wint aan belang. Dat is een vorm van bouwen waarop België en Europa meer en meer inzet om de milieu-impact te beperken van de bouwsector. Bovendien biedt het ook een antwoord op de dreigende schaarste aan ruwe grondstoffen. Samen met De Bouwschil werkte Reynaers Aluminium een circulaire gevel uit.

Circulaire gevel met Reynaers Aluminium ramen en deuren

De Bouwschil, een organisatie die inspireert en oplossingen aanreikt rond de eerste, tweede, derde en vierde gevel van een gebouw, werkt met verschillende bedrijven samen om oplossingen te vinden om gebouwgevels zo goed mogelijk te isoleren en luchtdicht te maken en zo het warmteverlies van binnen naar buiten tegen te gaan. Ramen en deuren zijn daarin een belangrijke schakel. De Bouwschil nam het initiatief om een circulaire gevel te ontwerpen die kan worden afgebroken en gerecupereerd om opnieuw te gebruiken.

Voor dat project bouwden de leerlingen van de derde graad bouwtechniek van Don Bosco Sint-Denijs-Westrem 2 mock-ups van circulaire gevels. Reynaers Aluminium leverde daarvoor een aluminium deur en raam aan.

 

Aluminium deur met montagekader

Voor mock-up 1 gebruikte Reynaers Aluminium een deur met aanslagprofiel en montagekader. Het aanslagprofiel sluit de ruimte tussen de deur en de vloer om tocht en vocht tegen te gaan. Het montagekader maakt het gemakkelijker om de deur te plaatsen én alle afzonderlijke onderdelen te demonteren en te hergebruiken of te recycleren. Bij de plaatsing wordt zo ook de overgang van de ruwbouw naar het schrijnwerk perfect thermisch geïsoleerd en lucht- en waterdicht gemaakt.
 

Circulaire gevel met Reynaers Aluminium ramen en deuren  Circulaire gevel met Reynaers Aluminium ramen en deuren
© De Bouwschil

Montagekader: betere circulariteit van aluminium schrijnwerk

Het montagekader voor dat aluminium raam werkten we samen uit met de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) voor het project Window of Circular Opportunity (WiCO). Met dat project wil de Vlaamse overheid bouwbedrijven laten nadenken, kennis verzamelen en samenwerken rond circulair bouwen. VITO en Reynaers Aluminium ontwikkelden het montagekader met bijbehorende ontwerp- en montagerichtlijnen als oplossing om de circulariteit van aluminium ramen, schuifdeuren en gordijngevels te verbeteren.

 

Aluminium raam met ventilatieluik

In de gevel van mock-up 2 werd een vast raam met ventilatieluik geplaatst. Door continu verse buitenlucht aan te voeren of tijdelijk intensief te ventileren, helpt het ventilatieluik om de lucht en de temperatuur in de woning zo optimaal mogelijk te houden.
 

Circulaire gevel met Reynaers Aluminium ramen en deuren  Circulaire gevel met Reynaers Aluminium ramen en deuren
© De Bouwschil

 

Isolatiekracht van MasterLine 8

De deur én het raam komen uit de MasterLine 8-reeks. Een systeem dat superieur thermisch en akoestisch isoleert en dankzij de sterke, superslanke profielen een maximale natuurlijke lichtinval garandeert.

Duurzame oplossingen van Reynaers Aluminium

De keuze om aluminium ramen en deuren van Reynaers Aluminium in een circulaire gevel te integreren, is niet toevallig. Circulariteit kan op verschillende manieren ingevuld worden, maar telkens met één belangrijk doel: het waardebehoud van producten optimaliseren zodat een lange levensduur van materialen nagestreefd wordt. Voor Reynaers Aluminium oplossingen betekent dit dat we de levensduur zo lang mogelijk maken. Gelukkig vergen onze producten weinig onderhoud en geniet aluminium schrijnwerk van nature een lange levensduur.

Anderzijds zijn de prestaties van onze producten naar zowel lucht- en waterdichtheid als op thermisch vlak hoog, waardoor dit voor de volledige levensduur voldoet aan de verwachtingen. Indien het gebouw op het einde van de rit afgebroken en tot schroot herleid wordt, zal het aluminium schrijnwerk verzameld en gerecycleerd worden. Dit is mogelijk omdat het materiaal zijn eigenschappen behoudt, waardoor het opnieuw inzetbaar is als grondstof voor het maken van nieuwe ramen.