Afwerking

Of je nu kiest voor gelakte of geanodiseerde aluminium ramen, je zal er sowieso levenslang van genieten. Aluminium ramen vragen namelijk geen verf of vernis en zijn daardoor erg gemakkelijk in onderhoud. Daarnaast zijn structuurlak en geanodiseerde ramen, in tegenstelling tot andere materialen, niet onderhevig aan UV-licht. De afwerking van je ramen ziet er niet alleen esthetisch uit, het beschermt je aluminium nog meer.

Aluminium is van nature uit goed bestand tegen corrosie en dit dankzij een oxidelaag die het materiaal beschermt tegen de buitenomgeving. Zo kennen we aluminium nu nog: als de eerste aluminium ramen met hun typische kleur dankzij die oxidelaag. De tijden zijn gelukkig veranderd en vandaag zijn er nieuwe technieken ontwikkeld voor de behandeling van aluminium, wat de duurzaamheid en het design van het materiaal ten goede komt.

Poederlakken
Om je profielen te kunnen kiezen in eender welke kleur biedt Reynaers een speciale laktechniek aan: poederlak. Na het ontvetten en beitsen ondergaan de profielen een chemische conversiebehandeling. Vervolgens wordt elektrostatisch een thermohardende polyesterpoederlaag aangebracht. Ten slotte worden de profielen gebakken in een oven zodat de poeder kan samen smelten tot een kwalitatieve afwerking voor het aluminium. Om kwaliteit te garanderen wordt dit proces strikt opgevolgd en uitgewerkt volgens de Europese  ‘Qualicoat’ regels.
 


Anodisatie
De anodisatie oppervlaktebehandeling geeft de profielen een gecontroleerde oxidelaag. Die laag geeft de profielen een hoge bescherming en een natuurlijke look. Bij het anodisatieproces worden profielen ontvet en schoongemaakt alvorens ze in het chemische bad gestopt worden. Hier vindt een artificieel oxidatieproces plaats zodat de poriën van de aluminium zich openen. Daarna worden de profielen gekleurd in een ander bad. Ten slotte worden de poriën terug gesloten in een speciaal stoombad. Om de allerbeste kwaliteit te garanderen wordt deze speciale procedure uitgevoerd volgens de strikte richtlijnen van de Europese ‘Qualanod’ standaard.

Wat kies ik best?
Er is geen kwaliteitsverschil tussen lakken en anodiseren. Het enige subtiele verschil is er één op esthetisch vlak: bij lakken is de oppervlakte van het aluminium bedekt met een bovenste laag, terwijl bij anodisatie de originele structuur van aluminium behouden blijft. Aluminium in agressieve of sterk vervuilde milieus, zoals kustgebieden of sterk verstedelijkte gebieden, heeft een extra laag bescherming nodig. Daarom raadt Reynaers aan om je profielen te pre-anodiseren alvorens ze te voorzien van een poederlak. De combinatie van deze twee technieken resulteert in de beste lange termijn bescherming voor je aluminium ramen en deuren.