Of je nu bouwt of verbouwt: je ramen en deuren moeten aan specifieke energienormen voldoen, de bekende EPB-eisen. Voor ramen en deuren worden die uitgedrukt met de U-waarde. Die vertelt je hoe goed je ramen en deuren zijn geïsoleerd. Hoe lager het getal, hoe minder warmte er door je ramen en deuren verdwijnt.

De U-waarde van ramen en deuren

We zeiden het al: hoe lager de U-waarde, hoe minder warmte door je ramen en deuren verloren gaat. En dus hoe beter ze geïsoleerd zijn. De U-waarde wordt bepaald door zowel het glas als het aluminium. Daarom zijn er 5 verschillende U-waarden:

 • Ug-waarde: de U-waarde van het glas dat je kiest. G staat voor glass.
 • Uf-waarde: de U-waarde van het profiel dat je kiest. F staat voor frame.
 • Uw-waarde: de U-waarde van je volledige raam. W staat voor window.
 • Up-waarde: de U-waarde van het eventuele aluminium paneel in je deur. P staat voor panel.
 • Ud-waarde: de U-waarde van je volledige deur. D staat voor door.

Verder is de psi-waarde (Ψ-waarde) van de afstandshouder ook belangrijk. Dit is de randverbinding tussen de glasplaten. Deze waarde heeft ivloed op de totale Uw-waarde.

De EPB-eisen die Vlaanderen je oplegt: 

 • Voor je glas: een Ug-waarde van maximaal 1,1.
 • Voor je volledige raam: een Uw-waarde van maximaal 1,5.
 • Voor je volledige deur: een Ud-waarde van maximaal 2.

De U-waarde van je Reynaers Aluminium ramen en deuren

Alle glas en aluminium profielen van de ramen, deuren, schuiframen en vouwdeuren van Reynaers Aluminium voldoen aan de EPB-eisen van de Vlaamse overheid. Bouw je een passief- of een lage-energiewoning? In al onze systemen kies je uit verschillende isolatieniveaus. Ook isolatieniveaus voor passief- en lage-energiebouw.

Goed isoleren om energie te besparen

Energie besparen? En dus ook geld? Dat doe je door goed te isoleren. Daarvoor moet je de juiste match maken tussen de aluminium profielen en het glas in je ramen en deuren. En dus tussen de U-waarden van de beglazing en het profiel.

Een goede tip: het materiaal met het grootste oppervlak heeft de grootste invloed op de totale U-waarde. Voor je ramen en glazen deuren is dat het glas. Voor je deuren met aluminium panelen het aluminium.

Denk aan je premies

Bouwen, verbouwen, renoveren: als je nieuwe ramen en deuren plaatst, heb je recht op een subsidie of premie. Welke precies? We helpen het je graag uitzoeken. Met onze premiezoeker kom je in enkele muisklikken te weten op welke premie je recht hebt.

Krijg je graag nog wat advies? Kun je hulp gebruiken om de juiste keuze te maken? Neem contact op met een Reynaers-vakman in je buurt. Hij helpt je graag, en je vindt de U-waarden van alle Reynaers Aluminium-profielen en -beglazing terug in zijn showroom.

Alle systemen handig gebundeld in het Reynaers Magazine

Ontdek alle systemen van Reynaers Aluminium in één magazine. Laat je inspireren.

 • Overzicht van onze systemen
 • Realisaties
 • Vakmannen

Doorblader hier het Reynaers magazine