Een eerste stap bij het kiezen van nieuwe ramen en deuren is de materiaalkeuze. Kies je voor hout of aluminium?De stijl van de woning bepaalde vroeger vaak de materiaalkeuze voor de ramen en deuren. In een pastoriewoning, een hoeve of een herenhuis komen houten ramen zeker en vast tot hun recht, maar  inmiddels zijn deze ramen in landelijke of retrostijl ook in aluminium verkrijgbaar.

Hout heeft een warme uitstraling en goede isolerende capaciteiten. Het is een natuurlijk product dat onderhevig is aan weersinvloeden en daardoor regelmatig onderhoud vraagt. Hout wordt meestal geverfd of gevernist en kan dus ook gemakkelijk een nieuwe kleur krijgen. De prijs van houten ramen kan sterk oplopen naarmate de kwaliteit van de houtsoort. De meest gebruikte houtsoorten zijn Meranti, Afzelia en Afrormosia.

Aluminium ramen komen enorm tot hun recht in de hedendaagse architectuur maar winnen ook aandeel in een eerder traditionele bouwstijl. Aluminium biedt een grote stabiliteit waardoor grote en slanke ramen mogelijk zijn. De prijs van aluminium ramen stijgt evenredig met de gewenste isolatiegraad van de ramen. Aluminium ramen zijn verkrijgbaar in alle RAL kleuren en een ruime waaier aan designvarianten. Aluminium is niet onderhevig aan weersinvloeden en vraagt weinig onderhoud. Enkele malen per jaar reinigen met water en zeep volstaat.

De voor-en nadelen van elk materiaal zijn dus goed af te wegen alvorens je de keuze maakt. Voor advies over aluminium ramen en deuren kan je alvast terecht bij de Reynaers vakman in je buurt: https://www.reynaers.be/nl-BE/particulieren/dealers