Een eerste stap bij het kiezen van nieuwe ramen en deuren is de materiaalkeuze. Kies je voor pvc of aluminium? Ramen in kunststof (pvc) en ramen in aluminium hebben veel marktaandeel gewonnen ten koste van houten schrijnwerk en beheersen nu de markt.

PVC is zeer geschikt voor standaard ramen en deuren. Het materiaal is onderhoudsvriendelijk en het goedkoopste product voor ramen in standaardformaten. Voor een goede stabiliteit dient het verstevigd te worden met staal. Het leent zich niet voor speciale vormen en evenmin voor grote raamconstructies, grote schuiframen of veranda's. U kiest voor pvc als u goed geïsoleerde ramen en deuren wil in beperkte afmetingen, of als er van het buitenschrijnwerk geen specifieke architecturale uitstraling verreist is.

Aluminium ramen komen enorm tot hun recht in de hedendaagse architectuur maar winnen ook aandeel in eerder traditionele bouwstijl. Aluminium biedt een grote stabiliteit waardoor grote en slanke raamconstructies mogelijk zijn. De prijs van aluminium ramen stijgt evenredig met de gewenste isolatiegraad van de ramen. Aluminium ramen zijn verkrijgbaar in alle RAL kleuren en een ruime waaier aan designvarianten. Aluminium is niet onderhevig aan weersinvloeden en vraagt weinig onderhoud. Enkele malen per jaar reinigen met water en zeep volstaat.

De voor-en nadelen van elk materiaal zijn dus goed af te wegen alvorens je de keuze maakt. Voor advies over aluminium ramen en deuren kan je alvast terecht bij de Reynaers vakman in je buurt.