Back to top

Architectenkoppel verbouwt woon- en werkplek om tot een modernistisch pareltje.

De eigenaars van Max8 architecten in Tessenderlo woonden en werkten tot voor enige tijd nog in een kleine bungalow. Met het toenemend aantal opdrachten groeide echter de behoefte aan een nieuwe, ruimere leefomgeving waarin woon- en werkplek van elkaar gescheiden zouden zijn en ook de nodige plaats voorzien moest worden voor een hobbyruimte, een archiefruimte en een vergaderzaal. De bungalow, die voordien al gedeeltelijk was gerenoveerd, zou het hart vormen van het nieuwe project. En het resultaat is op z’n minst opvallend: een moderne structuur naar het beeld en de gelijkenis van de eerste staalwoningen in de Verenigde Staten en waarin ook Reynaers Aluminium ramen een essentiële rol vervullen.

De nieuwe woon- en werkruimte van Max8, waarin de ‘oude’, totaal gerenoveerde bungalow is verwerkt, is het visitekaartje geworden dat het architectenkoppel voor zichzelf in gedachten had. De perfecte reflectie van hun geliefkoosde bouwstijl: moderne constructies met grote raampartijen, opgetrokken uit staal en beton. Eén van de blikvangers van het project is ongetwijfeld de bovenverdieping, waar de kantoorruimte gevestigd is. De ruimte combineert een industriële look met wandhoge en –brede raampartijen die zorgen voor een naadloze verbinding met de omringende natuur en het gedeeltelijk overdekt terras. Max8 werkte hiervoor nauw samen met een erkende Reynaers Partner. Ze kozen voor grote, zonwerende ramen met een hoge isolatiewaarde. De bijna onzichtbare profielen vormen samen een sobere, grootse architectuur en zorgen voor een onbelemmerd uitzicht op de hele omgeving. Dat is één van de grote pluspunten van Reynaers Aluminium profielen. Welk soort woning je ook bouwt of renoveert, er is altijd een Reynaers profiel dat erbij past en het geheel een eigen cachet geeft. Aluminium was ook in dit geval een weloverwogen keuze. Het sluit perfect aan bij het duurzame karakter van het gebouw, de gebruikte materialen en de specifieke wensen van de opdrachtgevers.

Zo werd aan de terraszijde een groot schuifraam geïnstalleerd waardoor je vrij van binnen naar buiten loopt, zonder begrenzing. Wie graag veel daglicht wil en grote glaspartijen mooi vindt, is prima geholpen met een hefschuifraam als dit. Het wordt zonder moeite opgetild. En omdat het tegelijk met de vloer werd ingebouwd is het ook erg esthetisch én praktisch. Ook op het gelijkvloers is met veel zin voor ruimtelijkheid en hedendaags comfort gebruik gemaakt van Reynaers raamprofielen. Zo wordt de trap naar de kelder afgeschermd door een glazen wand en is het private gedeelte van de aangrenzende ruimte gescheiden door een matglazen inschuifdeur. Die keuze werd niet enkel ingegeven door het fraaie, stijlvolle karakter van de wand, maar ook door de vele mogelijkheden die deze crëeert. Hij vergroot de ruimte, zorgt voor meer lichtinval en wil je een privéruimte openstellen naar een andere binnen- of buitenruimte, dan hoef je de wand enkel open te schuiven. Bovendien heb je de keuze uit helder, mat, gezandstraald of gekleurd glas. Daardoor kan je een schuifraam in elk gebouw integreren. Je wint ook plaats, want de deur heeft geen draaihoek, en ook wie van stilte houdt, kan gerust zijn … Het raam glijdt geruisloos open.

De beelden spreken voor zich. Wat de Max8 architecten hier voor zichzelf hebben neergezet, mag een sterk staaltje modernistische architectuur heten. Een gebouw dat zich onderscheidt door zijn doordachte, functionele esthetiek, mee mogelijk gemaakt door de unieke raampartijen. Imagine … dat het jouw huis zou zijn.