Skip to main content
Veranda met zicht op groene omgeving
08 aug 2022

10 Tips om de veranda van je dromen samen te stellen

Een veranda zet je niet van de ene dag op de andere. Het is een serieuze investering. En je doet er algauw enkele maanden over om van je eerste idee tot een gedetailleerd uitgewerkt plan te komen en dat te laten uitvoeren. Daarom krijg je van ons 10 tips. Zo heb je alles in handen om je droomveranda te laten ontwerpen en plaatsen.

1. Hou in je bouwplannen al rekening met een veranda

Staat je nieuwe woning of verbouwing nog niet definitief op papier? Zeg je architect meteen dat je onmiddellijk of binnen enkele jaren een veranda wilt. Zo kan hij de belangrijkste leefruimtes van je huis zoals de woonkamer en de keuken daar al op afstemmen. Hij zal je ook al kunnen zeggen waar de toegang tot je veranda het beste komt. 

2. Kies de beste plek

De meeste mensen zetten hun veranda achter hun huis omdat ze ook binnen van hun tuin willen genieten. Maar je kunt ook rekening houden met de zon. Wil je van de zonsopgang genieten? Dan plaats je ze in het oosten. Wil je maximaal profiteren van de zon? Dan zijn het zuiden en het westen ideaal. Hou er dan wel rekening mee dat je het best zonwering kunt voorzien om de hitte buiten te houden. Zeker nu de zomers altijd warmer worden. Kijk ook naar hoge bomen en gebouwen in de onmiddellijke omgeving die voor schaduw kunnen zorgen.

Veranda van je dromen Reynaers Aluminium
Veranda van je dromen Reynaers Aluminium

3. Volg je budget en je plannen

Hoe groot moet je veranda worden? Een goede tip: laat dat eerst en vooral afhangen van je budget. En natuurlijk ook van je plannen. Wil je er een gezellige zithoek of woonkamer van maken? Gebruik je ze als thuiskantoor of als orangerie voor je planten? Of wordt het een leefkeuken waar je het grootste deel van je tijd doorbrengt? Het bepaalt allemaal of je veranda 20, 30 of 40 vierkante meter of meer moet worden.

4. Laat de stijl van je veranda aansluiten bij je woning

Je veranda is letterlijk een verlengstuk van je woning. Je kunt dan ook beter kiezen voor een stijl die daarop aansluit. Het materiaal, de kleur, de afwerking van het dak: stem ze af op de stijl van de ramen en deuren van je huis. Zo vormt alles samen een mooi geheel.

5. Vraag advies aan een vakman

De grootte van je veranda, de stijl, de materialen, … Ze bepalen allemaal hoeveel je voor je veranda moet neertellen. Vraag altijd eerst advies aan een specialist zoals je architect of een vakman die ramendeuren en veranda’s plaatst. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan.

6. Kies een vakman die er van begin tot eind voor je is

Een echte vakman begeleidt je van a tot z. Van zodra je de eerste plannen laat uittekenen tot je veranda helemaal is ingericht. Hij coördineert de werkzaamheden zodat de communicatie tussen alle vakmannen van een leien dakje loopt. Hij helpt je ook om je eventuele bouwvergunning aan te vragen en je veranda af te stemmen op je budget.

7. Begin met een stevige basis

Je veranda valt of staat niet met de stevigheid van het schrijnwerk. Wel met die van de fundering. De grondwerken die je laat uitvoeren, de fundering die je laat gieten en de vloer die je kiest en laat leggen: ze moeten samen een stevige ondergrond vormen. Dat is de onvoorwaardelijke basis voor een veranda die een leven lang meegaat. Ook daarover kun je advies krijgen van je verandavakman.

8. Speel op veilig met de isolatie

Bespaar nooit op het isolatieniveau van je veranda. Wil je het hele jaar door een comfortabele temperatuur? Ga dan voor sterk isolerende profielen en minstens dubbelglas. Zelfs driedubbel glas als het nodig is. Zo houd je de hitte buiten en de warmte binnen. En belangrijk: denk eraan om je vloer en eventueel je bakstenen muren te isoleren. Extra tip: alle aluminium profielen van Reynaers Aluminium voldoen aan de EPB-normen.

Veranda van je dromen Reynaers Aluminium
Veranda van je dromen Reynaers Aluminium

9. Denk aan ventilatie

Als je isoleert, heb je ook ventilatie nodig. Zo voorkom je problemen zoals vocht en condens. Ventileren is trouwens verplicht, en de ventilatienormen van de overheid zijn streng. Net zoals in je woning kun je ook in je veranda die ventilatie mooi en netjes wegwerken. Die wordt dan in je ramen en deuren ingewerkt.

10. Richt je veranda in dezelfde stijl als je interieur in

En last but not least: de inrichting. De kans is groot dat je jouw veranda 1 geheel wilt laten vormen met je woning. Trek dan de stijl van je interieur gewoon naar je veranda door. Omdat je veranda door het binnenvallende zon- en buitenlicht meestal de lichtste ruimte in je huis is, kan dat ook in andere kleuren en materialen dan in je interieur. Je kunt altijd raad vragen aan een specialist zoals een interieurarchitect of -stylist.

De connectie met mijn tuin inspireert me elke dag

Als zelfstandig copywriter werk ik doorgaans vooral thuis. Elke dag moet ik weer talloze teksten schrijven, dus mijn beroep vraagt heel wat concentratie. Wat ook helpt, is het mooie zicht dat ik op onze tuin heb vanuit de veranda. Dat inspireert me telkens weer en brengt me de nodige rust, wanneer de deadlines me weer om de ogen vliegen. Ik heb er absoluut geen spijt van dat ik twee jaar geleden bij een Reynaers Aluminium vakman ben binnengestapt.

Michel
Veranda Reynaers Aluminium
Reynaers Aluminium professional
Reynaers Aluminium vakmannen België

Altijd een Reynaers Aluminium vakman in je buurt

Onze vakmannen

  • Persoonlijk advies
  • Op maat van jouw project
  • Belgisch vakmanschap & kwaliteit
  • Meer dan 150 vakmannen in België
  • Maak een afspraak online
  • Vraag online je offerte
Vind een Reynaers Aluminium vakman