Zápádní město (city west)

Zápádní město (city west)

Tot voor kort waren er in de omtrek van Praag alleen maar akkers, een oud masterplan en hooggespannen verwachtingen voor de toekomst. Dit veranderde, ten minste voor het westelijke gedeelte, met de plannen voor het grootschalige nieuwbouwcomplex Západní město (City West). Dit project, waarvoor het masterplan werd opgesteld door AHK architekti, vormt een weidse visie op een uitgestrekte nieuwe stadswijk met kantoren, huizen en winkels. De economische crisis heeft diepe sporen nagelaten en de ontwikkeling van het gebied vertraagd. Tot dusver zijn drie delen gerealiseerd: het zogenaamde Britse kwartier, met circa 300 appartementen en de eerste van een reeks woonwijken rond een nationaal thema, het nieuwe metrostation – een cruciale verbinding met het centrum van Praag – en een eerste deel van het zakendistrict, waar reeds meerdere multinationals waaronder Siemens hun intrek hebben genomen.

De architectuur van dit deel van het complex is gebaseerd op de overlapping van eenvoudige, bijna kubusvormige volumes

Het kantorencomplex waar Siemens is neergestreken, is ontworpen door het architectenbureau dat ook verantwoordelijk is voor het masterplan van het hele gebied. Dit complex bestaat uit een visueel aantrekkelijke toren en een rij lagere gebouwen die worden omringd door groenruimten. De toren die symbool staat voor het hele zakendistrict, is een opvallende verschijning die enige gelijkenis vertoont met een kristal. Hier is het hoofdkantoor van de Siemens Groep in Tsjechië ondergebracht. Achter het dynamische uiterlijk van deze blikvanger gaan uiterst rationele plattegronden en een doeltreffende ruimte-indeling schuil. Een beglaasd looppad met drie verdiepingen verbindt de toren met de lager gelegen kantoren erachter. Het hele complex huisvest circa 1200 werknemers, die voorheen over zes verschillende locaties in Praag verspreid waren. Dit heeft een einde gemaakt aan het voortdurend heen en weer reizen tussen de verschillende gebouwen en heeft het contact en de communicatie tussen medewerkers en afdelingen binnen het bedrijf verbeterd en geïntensiveerd.

CW 50 Glasgevels - Business center Zápádní město (city west) gelegen in Poznań, Tsjechische Republiek

In het onderste gedeelte van het gebouw werd het gevelsysteem CW 50 toegepast

Voor zowel de uitstraling als de energieprestaties van het complex is het gebruik van Reynaerssystemen van groot belang geweest. De hoge vertrekken op de begane grond van het hoofdgebouw, oorspronkelijk bestemd voor winkels en restaurants, herbergen nu royale, goed verlichte bedrijfsruimten, dankzij de toepassing van het gevelsysteem CW 50. Een ander systeem, CS 86-HI, werd gebruikt op de bovenste verdiepingen van de toren. Er was geen speciale akoestische isolatie nodig, omdat het gewenste effect grotendeels werd bereikt door het gebruik van isolerend glas. De glas en aluminium gevel wordt op zijn plaats gehouden door degelijke, horizontale staalframes. Om de esthetiek en het microklimaat te verbeteren, ontwierpen de architecten vooruitstekende bakken op deze frames waarin blauwe regen kon worden geplant. Door zijn ongebruikelijke vorm die contrasteert met de aangrenzende, qua ontwerp minder complexe gebouwen en het omliggende park, is het markante gebouw niet alleen een plezierige werkomgeving maar ook een belangrijk kristallisatiepunt voor Západní město.

Constructeur: 
Skanska Technologie
Architecten: 
Locatie: 
Poznań, Tsjechische Republiek View on map
Fotograaf: 
Filip Slapal
Andere partners: 
N.J.B. real a.s. (Investors) Divize Pozemní stavitelství - závod Čechy (General contractors) Skanska S.A. (General contractors)
Gebruikte Reynaers-systemen: