Oruzheyniy

Oruzheyniy

A. Levitina E. Tarasenok Mosproject 2Mikhail Plekhanov M. Posohin

Het iconische gebouw aan de Oruzheyniylaan is het nieuwste hoogbouwproject in het centrum van Moskou. Het 166.000 vierkante meter tellende multifunctionele administratieve en commerciële complex neemt langzaam maar zeker zijn definitieve vorm aan. Gedurende de tien jaar van ontwerpen en bouwen is het complex uitgegroeid tot een prominente locatie in de stad.

Reynaers was betrokken bij de complexe constructie van de glazen gevel

Het 28 verdiepingen hoge gebouw torent uit boven de noordzijde van de ‘Tuinring’ en markeert de zuidgrens van het nieuwbouwgebied uit het eerst decennium van deze eeuw. Architect Mikhail Plekhanov van Mosprojekt2 licht toe: “Toen de investeerder het project zelf beoordeelde, zei hij dat hij iets passends voor Moskou wilde. Iets dat, ook als het niet erg traditioneel was, het gebruik voort zou zetten van het creëren van stadse accenten langs de Tuinring. We deden mee aan een informele wedstrijd waarbij we voorstelden om de architectuur van Stalins wolkenkrabbers ‘opnieuw uit te vinden’ door de oorsprong van de art-decostijl te analyseren. Volgens de eerste visuele landschapsanalyse was het gebouw lager bedoeld. De architecten maakten meerdere varianten met verschillende kroonelementen voor het bovenste gedeelte. De investeerder dacht echter aan de winstmarges en zag geld in iedere meter en wilde daarom een plat dak. Later, bij de nieuwe investeerder, draaide juist alles om prestige. “Ons voorstel voor het bovenste gedeelte was geen functioneel deel, maar meer een decoratie, en zou het gebouw nog 36,5 meter hoger maken. Eigenlijk is het een externe vorm die een silhouet creëert”, legt Plekhanov uit.

Alternatieve geschiedenis

Toen aan het begin van deze eeuw het gewapend betonnen frame zonder de gevels was opgetrokken, riep het gebouw veel negatieve reacties op. Met name klonk ontevredenheid over het bouwen van ‘de zoveelste Stalinistische wolkenkrabber’ in het stadscentrum (de eerste investeerder, Donstroy, bouwde in 2002 een pseudo-Stalinistische wolkenkrabber in de stad). Toen echter het gebouw tegen 2015 echt vorm begon te krijgen en de glasplaten en verticale aluminium richels zichtbaar werden, werd duidelijk dat Oruzheyniy noch een retro-imitatie, noch een ultramodern manifest was, maar een soort ‘alternatieve geschiedenis’ van Moskouse architectuur. “We hebben geprobeerd de tradities in ere te houden en tegelijkertijd een hedendaagse uitstraling neer te zetten”, vertelt de architect. Daarvoor zijn twee soorten afwerkingen gebruikt: voor de drie onderste verdiepingen is dat steen en witte graniet en voor de bovenste verdiepingen een aluminium afwerking.

 

Reynaers was betrokken bij de bouw van de volledig glazen gevel en Plekhanov is zeer tevreden over de samenwerking. “Vanwege de ingewikkelde vorm van de pylonen is dit een zeer arbeidsintensieve klus. En het metaal herhaalt al deze vormen en zelfs de verdeling van de stenen afwerking over de lengte, hoogte en breedte. Iedere pyloon heeft ook een top –een op art deco geïnspireerd licht, als een baken.” Het gebouw drukt duidelijk zijn stempel op het Moskouse stadsbeeld. Wat betreft grootschaligheid en monumentaliteit is het van een omvang die voor Moskou traditioneel is. Het gebouw heeft bijna geen horizontale elementen. Al zijn materialiteit zit in de metalen richels en pylonen, die de opwaartse kracht benadrukken en de massa visueel onderbreken.

“We stelden voor de architectuur van Stalins wolkenkrabbers ‘opnieuw uit te vinden’ door de oorsprong van de art-decostijl te analyseren. ”Mikhail Plekhanov (Mosproject2)

Monumentale art-decostijl

Grote uitdaging

De architect was ook zeer tevreden over het resultaat van de samenwerking met Miwel, de constructeur van de buitenkant van het gebouw. “Alexandar Veljanovic, directeur van Miwel Russia, heeft onze ideeën en smaak openlijk omarmd.” Veljanovic: “Dit specifieke project was voor ons een grote uitdaging. Het gebouw heeft een zeer complexe vorm met veel montagedelen. De architect had een conceptontwerp van de vormen gemaakt en die hebben wij rechtstreeks verder ontwikkeld tot productie en installatie.” Miwel heeft een fabriek voor aluminium productie nabij Belgrado. Voor dit project heeft de fabriek daar een speciale experimentele faciliteit opgezet om speciale onderdelen en gevelsystemen te produceren. Veljanovic: “We hebben allerlei dingen helemaal opnieuw uitgevonden en zijn trots op het succes.”

Aleksandar Veljanovic (Miwel)

MIWEL

 

Aleksandar Veljanovic werd in 1967 geboren in Belgrado. Hij vertegenwoordigt de tweede generatie van het familiebedrijf Miwel als algemeen directeur van het kantoor in Moskou. Het bedrijf werd opgericht in het Cyperse Nicosia in 1993 en beschikt over geavanceerde bouwapparatuur en een ervaren team professionals dat adequaat kan reageren op de complexe uitdagingen in het bouwproces. De activiteiten van de onderneming zijn over de hele wereld verspreid via hun vestigingen in Moskou en Belgrado. “We staan al meer dan vijftien jaar aan de top en we zijn van plan om daar te blijven”, zegt Veljanovic.

Mikhail Plekhanov (Mosproject2)

MOSPROJECT2

 

Mikhail Plekhanov werd in 1955 geboren in Moskou. In 1979 studeerde hij af aan het Moscow Architectural Institute. Sindsdien werkt hij bij Mosproject-2. Tegenwoordig leidt hij het grootste ontwerpteam van het bedrijf en werkt voornamelijk aan exclusieve woonen kantoorprojecten. Hieronder bevindt zich ook Aquamarine-II, een multifunctioneel complex op het Ozerkovskaya embankment in Moskou. Zijn motto luidt: “Moderne architectuur moet echt goed worden uitgevoerd, anders kun je er beter niet aan beginnen.”

CW 86-EF projectoplossing

Projectoplossing

Systemen: CW 86-EF-projectoplossing, CW 50-SL , CS 77

Projectbeschrijving:

 • Façade: projectoplossing op basis van CW 86-EF
 • Complexe verdeling van de windbelasting
 • Verdeling van de belastingkrachten over de gekoppelde verdiepingsvloeren
 • Hoogte van gebouw: 130 m
 • Drie onderste verdiepingen en centraal atrium: CW 50-SL (Slim Line)
 • Ramen op begane grond en terrasdeuren (104 stuks): CS 77

Elementen CW 86-EF:

 • Kruisverbinding van regel tot regel
 • Stalen versteviging voor hoge windbelastingen (15 mm)
 • Versteviging van de hoekelementen
 • Hoogtes variërend tussen 4200 mm en 5800 mm
 • Standaard element: B 2250 mm x H 4200 mm
 • Totale project = 40.050 m²
 • CW 86-EF: 34.150 m²
 • CW 86-EF brandwerend EI60: 1.400 m²
 • CW 50-SL: 3.950 m²
 • CS 77: 550 m²

Beglazing:              

 • CW 86-EF, CW 50-SL , CS 77:
 • Samenstelling van het glas: AGC STOPRAY VISION 8 mm + 15 AIR + STRATOBEL 6.6.2 (6 mm PLANIBEL CLEAR + 0,76 CLEAR PVB + 6 mm PLANIBEL LOW E G-FAST)
 • Max. glasafmetingen: 1444 mm x 3424 mm
 • Max. gewicht van glazen paneel: 250 kg
 • Max. gewicht van paneel: 600 kg per element / 950 kg EI60 brandwerende panelen

Testen:

 • Windbelasting tot 2000 Pa
 • Brandwerend tot 60 min. (E160), direct getest door fabrikant Miwel, in het Moskou Instituut
Horizontale sectie CW 86-EF projectoplossing
Vertikale sectie CW 86-EF projectoplossing
Constructeur: 
Architecten: 
A. Levitina E. Tarasenok Mosproject 2Mikhail Plekhanov M. Posohin
Locatie: 
Moscow, Russia View on map
Fotograaf: 
Zlobin Nikolai
Andere partners: 
LLC Sberegatelnii Capital (Investors)
Gebruikte Reynaers-systemen: 
Project solutions: 
CW 86-EF bespoke solution