Het Kleine Krikhaar

Het Kleine Krikhaar

Reitsema & partner architecten

Een droomhuis ontwikkelen, ontwerpen, bouwen en er ook zelf wonen. Dat voorrecht is weggelegd voor architect Dennis Weerink van Reitsema & Partners. Tussen de groene landerijen van Geesteren (Nederland) creëerde hij zijn eigen thuis, waarvan het langgerekte ontwerp een knipoog vormt naar de oude landbouwschuur die er oorspronkelijk stond. Dit unieke project werd dit jaar dan ook terecht bekroond met de 23ste Projectprijs, een jaarlijkse architectuuraward georganiseerd door Reynaers Aluminium Nederland.

SlimLine 38 Deuren, CP 130 (-LS) Schuifsystemen, CP 155 (-LS) Schuifsystemen en CS 77 Ramen - Villa Het Kleine Krikhaar gelegen in Geesteren, Nederland

Dennis Weerink, architect bij Reitsema & Partners.

Waarom dit project? De architect legt uit: “Tegenover het huis van mijn schoonouders stond een oude landbouwschuur, die in mijn ogen vooral het zicht ontnam van het prachtige omringende landschap. Een idee ging niet meer uit mijn hoofd: wat als je die schuur nu eens platgooit en er iets veel mooiers plaatst? Maar voordat ik aan de slag kon gaan, waren er wel nog wat wegen te bewandelen. Bijvoorbeeld, niet onbelangrijk: “Kon ik hier wel bouwen?” Een terechte vraag. Gelukkig bood de plaatselijke provincie een oplossing: “landschapontsierende gebouwen” mogen er gesloopt worden, zolang er iets moois in de plaats wordt gebouwd. Weerink zag volop kansen: “Ik werd zo enthousiast van het project, dat ik besloot er zelf te gaan wonen.”

Zweven boven het weiland

Wie het terrein van het Kleine Krikhaar op komt rijden, moet over de nodige verbeeldingskracht beschikken. Bij het zien van de langgerekte, abstracte schuurvorm kun je je nauwelijks voorstellen dat hier ooit een oude schuur stond. “Het VitraHaus in het Duitse Weil am Rhein was mijn grote inspiratiebron. Die strakke belijningen, de langgerekte vorm en glazen puntgevels zie je goed terug in het ontwerp.” Door de verhoogde plint en de vooruitstekende kopgevel lijkt het huis boven het grasveld te zweven. Architectenbureau Reitsema & Partners, in samenspraak met de lokale instanties, zetten meteen hun schouders onder een plan om het landschap te verfraaien. Weerink blikt terug: “We wilden uitgaan van het oorspronkelijke ontwerp: een zelfstandig object, zonder bijgebouwen. Daarnaast is het landschap altijd een belangrijke invloed geweest. Op ons erf staat bijvoorbeeld een grote boom die als ankerpunt heeft gefungeerd. De woning is haaks op deze zichtlijn en anderhalve meter boven het veld gepositioneerd. Hierdoor krijg je dat zwevende effect en wordt het uitzicht over het landschap versterkt.”

SlimLine 38 Deuren, CP 130 (-LS) Schuifsystemen, CP 155 (-LS) Schuifsystemen en CS 77 Ramen - Villa Het Kleine Krikhaar gelegen in Geesteren, Nederland

"Een schuifsysteem van 4,5 meter is een niet alledaagse maat."

Koeien, konijnen, herten, eindeloze weilanden en bospartijen: het zou volgens Dennis Weerink zonde zijn om de schoonheid van dit landschap niet te benutten. Hij droomde van een groot glazen schuifraam, maar vroeg zich meteen af of dit wel mogelijk was. “Een schuifsysteem van 4,5 meter is zeker geen alledaagse maat,” vertelt Weerink. “Het is een echt statement in de woning, een plek die buiten en binnen met een inpandig terras verbindt. Het leek een onmogelijke droom, maar gelukkig konden we hiervoor terecht bij Reynaers Aluminium. Zij konden een aluminium schuifraam leveren die ook qua grootte en esthetiek perfect aansloot bij onze wensen. Ook de aansluiting van de constructie, het raamprofiel en de dakgoot paste als gegoten. Reynaers Aluminium, samen met de gevelbouwer, hebben echt prachtwerk geleverd.”

Beter dan een bioscoop

De buitengevels van het Kleine Krikhaar zijn geconstrueerd met geplatoniseerd hout. Deze latten omsluiten de stalen balkenconstructie die als bouwmethode gehanteerd is. Hierdoor was het mogelijk om leidingwerk, afwatering en andere details aan de buitengevel compleet weg te werken. Samen met de langgerekte raampartij versterkt dit de nette, minimalistische look. Weerink ontwierp de woning zodat buiten uiteindelijk binnen wordt: “Je maakt door het transparante ontwerp echt deel uit van de natuur. Wanneer er onweer op komst is, doven mijn gezin en ik alle lichten en kijken we via het dakraam in onze zithoek naar de bliksem. Daar kan geen bioscoop tegenop.”

SlimLine 38 Deuren, CP 130 (-LS) Schuifsystemen, CP 155 (-LS) Schuifsystemen en CS 77 Ramen - Villa Het Kleine Krikhaar gelegen in Geesteren, Nederland

"Het is een voorrecht om dit samen met je familie te kunnen doen. Zeker op zo’n geweldige locatie.”

Maar de architect stond er tijdens de bouw niet alleen voor. Hij kon een beroep doen op zijn eigen familie, zowel in de besluitvorming als de uitvoering. Weerink blikt terug op dit proces: “Je hebt eigenlijk een dubbelrol: zowel architect als opdrachtgever. Hierdoor kan je veel verder gaan dan normaal, want waar je je plannen normaal voorlegt aan een opdrachtgever, moest ik het ontwerp nu enkel presenteren aan mijn vriendin. Gelukkig kon Rianne zich ook helemaal vinden in de plannen. Sowieso was onze familie heel erg betrokken bij dit project: mijn vader was metselaar, de ooms van mijn vriendin timmeren en mijn schoonvader zorgde voor de installatietechniek. Met al die disciplines vormden we een fantastisch bouwteam. Het is een voorrecht om dit samen met je familie te kunnen doen. Zeker op zo’n geweldige locatie.”

Constructeur: 
Oude Wesselink Kozijnen B.V.
Architecten: 
Reitsema & partner architecten
Locatie: 
Geesteren, Nederland
Project solutions: 
SL 38