Heaven 11

Heaven 11

Aan de Costa del Sol, die zijn naam te danken heeft aan zijn zonnige klimaat, genieten de bewoners 325 dagen per jaar van de zon. Naast voordelen op het gebied van levensstijl, kon men hierdoor ook overvloedige zonne-energie winnen dankzij de verschillende elementen die in het ontwerp van de villa zijn ingebouwd. Zonne-energie wordt opgevangen via thermische zonnepanelen, de ramen weerkaatsen de warmte en de zorgvuldig weggewerkte zonnepanelen verwarmen de zwembaden. Daarnaast zijn ook andere duurzame initiatieven genomen, zoals intrekbare zwembadafdekkingen, luchtwarmtepompen, watergekoelde airconditioning, ledverlichting met een laag verbruik en een tuinirrigatiesysteem dat regenwater recupereert. Samen maken deze elementen de villa uiterst energiezuinig. Zes maanden per jaar stoot de woning geen CO2 uit. Heaven 11 herdefinieert de hedendaagse woning door classicistische principes aan te passen aan een essentiële vorm van architectuur. Hoofdarchitect Manuel Ruiz Moriche legt het concept uit:

Onlangs voltooide Ark Architects de luxueuze residentie Villa Heaven 11 in het prestigieuze domein La Zagaleta in Zuid-Spanje. Het project wordt algemeen beschouwd als het meest exclusieve woonresort in Europa. Het bevindt zich op tien minuten van het glamoureuze Marbella aan de Spaanse Costa Del Sol, een bestemming die al geruime tijd bekend staat als een speeltuin voor de rijken der aarde. La Zagaleta heeft een oppervlakte van ongeveer 900 hectare en beschikt over twee golfbanen, clubs waarvan de toegang voorbehouden is aan de bewoners, toegang tot jachten, een helihaven, een manege, tennisbanen en andere high-end voorzieningen, variërend van chef-koks met Michelin-sterren tot juridische en boekhoudkundige diensten. Het omheinde privélandgoed wordt beschermd door land en zee en is 24 uur per dag beveiligd. Het beschikt over 230 woningen met nog eens 190 percelen die nog ontwikkeld moeten worden. De prijzen voor de afgewerkte woningen kunnen oplopen tot tientallen miljoenen euro's.

Bij het ontwerpen van Heaven 11 begon het Ark-team met het combineren van de ultieme luxe en de ultieme levenskunst tot een unieke ervaring. Het uitgangspunt van de ontwerpvisie was om de villa in het landschap te integreren om zo een bijna levend organisme te creëren dat geworteld is in het DNA van de omgeving. De 5000 vierkante meter van het perceel bieden een panoramisch uitzicht op de Middellandse Zee, de kust van Afrika, Gibraltar en het groene berglandschap van Serranía de Ronda. Deze uitzichten worden door het hele ontwerp omkaderd in een speelse architectonische benadering, die moderne en tijdloze elementen combineert in een reeks functionele, luxueuze en comfortabele woonruimten. Lifestyle-elementen zijn overal verwerkt en sluiten naadloos aan bij de high-end verwachtingen van de welvarende clientèle van La Zagaleta. De materialen werden uiteraard gekozen om hun esthetische aantrekkingskracht, maar ook hun functionaliteit, levensduur en duurzaamheid waren doorslaggevend, samen met het natuurlijke karakter dat de vormen van het gebouw versterkt. Het interieur is onder meer voorzien van op maat gemaakt timmerwerk, roestvrijstalen armaturen, marmer en met de hand gesneden stenen elementen. Buiten zijn de landschappelijke elementen zorgvuldig aangelegd: geplaveide wandelpaden, buitenverlichting die past bij het decor en een tuin met lokale bomen en struiken. De leidraad van het architectonische concept is echter het natuurlijke licht.

De voltooide villa beslaat een met licht overgoten leefruimte van 2.320 vierkante meter, verdeeld over drie niveaus.

Verschillende open en overdekte terrassen vormen een aangename verbinding tussen binnen en buiten, waardoor de scheiding tussen het gebouw en het landschap vervaagt. De hoofdtoegang tot het gebouw is via een imposante, dubbelhoge toegangsdeur, waardoor het lijkt alsof men een loft binnengaat. Prachtig gedecoreerde liften en trappenhuizen leiden naar de bovenverdieping. De entreehal komt uit in een weelderige woon- en eetkamer/open keuken met een prachtig panoramisch uitzicht op zee. De benedenverdieping beschikt ook over verschillende gastenkamers, allemaal met en-suitebadkamers en een intieme familiekamer met luxe meubilair en een gezellige open haard. De patio's en terrassen leiden naar een groot overloopzwembad, een chill-outbar en barbecue, een loungeruimte, een jacuzzi en prachtig aangelegde tuinen.

De meeste kamers op de benedenverdieping hebben grote glaspartijen met een adembenemend uitzicht op de oceaan en de bergen. De bovenverdieping heeft een mastersuite en verschillende grote slaapkamers, ook voorzien van kamerhoge ramen en buitenterrassen. De benedenverdieping biedt een nog grotere ruimte ontworpen voor ontspanning en entertainment. Ze beschikt over een fitnessruimte, een bioscoop, een garage voor zes auto’s, op zichzelf staande appartementen met eigen toegang voor gasten of personeel, een spa, een stoombad, een overdekt verwarmd overloopzwembad en een op maat gemaakte wijnkelder met degustatieruimte.

“Heaven is een project dat zich beetje bij beetje ‘openbaart’, naarmate de verschillende ruimten worden ontdekt. Daarbij wordt ingespeeld op de emoties van de persoon die er woont, zozeer zelfs dat de explosie van natuurlijk licht in deze ruimte van meer dan 1.000 vierkante meter een ware belevenis is voor alle zintuigen, in welke ruimte men ook komt.”

De naam Heaven is geïnspireerd op de hoofdgevel, die zo is georiënteerd dat de opening naar de zee is gericht. Het effect dat zo ontstaat (zoals nogmaals uitgelegd door Ruiz Moriche) is:

“een directe link met de zee en de blauwe lucht van Zuid-Spanje, waardoor het gevoel ontstaat dat je tussen deze twee ruimten zweeft. De plaats maakt dus een echte ‘hemelse’ indruk.”

Dit thema wordt verder versterkt door de aanwezigheid van opengewerkte en overhangende architectonische elementen in de gevels en door de overstekken die het gegroefde patroon verlengen en configuraties van licht en schaduw creëren, die naarmate de uren verstrijken met het zonlicht spelen en bewegen. De gevels bieden ook privacy voor de bewoners en hun gasten, zonder afbreuk te doen aan het gevoel van ruimte en verbondenheid met de omringende natuur en de buitenlucht. In de tuinen zijn inheemse mediterrane soorten te vinden, zodat het pand letterlijk in zijn geografische omgeving is geworteld. De overloopbaden binnen en buiten hebben een minimalistische stijl en zijn opnieuw uitgerust met de luxueuze elementen die de bewoners verwachten, zonder dat de technologie of architectuur de rust van het water en de natuur verstoren. De villa is uitgerust met handgemaakte, op maat gemaakte meubels en armaturen. Ze is volledig voorzien van de nieuwste discreet geïnstalleerde Smart Home-technologie. De jaloezieën en de airconditioning zijn geprogrammeerd om zich automatisch aan te passen aan de veranderende licht- en warmteniveaus in de loop van de dag. Dit levert een interessante thermische isolatie op, zowel wat de kosten als het onderhoud betreft.

Ark was zowel architect als bouwer van het project, wat zorgde voor aanzienlijke voordelen in de relaties met leveranciers. Aangezien licht het centrale element was in de ontwerpfilosofie van het project, waren een gedetailleerde planning en geavanceerde beglazingsoplossingen vereist. Ark schakelde daarom glas- en aluminiumspecialist Reynaers Aluminium in om samen te werken aan beglazingsoplossingen die zowel vanuit esthetisch als functioneel oogpunt voldeden aan zijn visie. Gezien de grote volumes metaalwerk en glas die nodig waren om de ramen van vloer tot plafond uit te voeren, werd gekozen voor een aantal compatibele Reynaers Aluminium-oplossingen. Deze innovaties boden maximale ontwerpvrijheid om de helderheid en de uitzichten te verbeteren, met inachtneming van de hoogste normen voor kwaliteit, duurzaamheid, comfort en veiligheid. Manuel Ruiz Moriche legt uit hoe deze filosofie van het gebruik van licht als het belangrijkste materiaal voor het project werd toegepast bij het creëren van een gepersonaliseerde beglazingsaanpak in harmonie met de unieke geografische kwaliteiten van de locatie:

“Inzicht in de oriëntatie van de zon op elk moment van het jaar, in de wind, in de levensstijl en in de uitzichten die je wilt opnemen in het concept is onontbeerlijk. We moesten ook verschillende graden van zonnefilters toepassen, om de effecten van de Uv-stralen te verminderen.”

Reynaers Aluminium is pionier op het gebied van ecologisch bouwen. Er werd gekozen voor beglazingsoplossingen van Reynaers Aluminium omdat ze het uitzicht maximaliseren en de hoogste prestaties bieden op het vlak van thermische isolatie. Een uitzonderlijke water- en winddichtheid minimaliseert de thermische verliezen, terwijl de thermische winsten worden gemaximaliseerd.

Voor de overgang tussen de binnenruimten en de buitenterrassen koos men voor de Concept Patio schuifsystemen van Reynaers Aluminium (ConceptPatio 68 en ConceptPatio 155). Het ConceptPatio-155 hefschuif systeem biedt een slanke profieloplossing met een hoog isolatieniveau en beantwoordt aan de uitdaging van een breed glasraam in combinatie met vaste hoeken voor een oneindig zicht naar buiten. Met deze oplossing kan men ook grote glazen ramen in aluminium monorails bevestigen voor men ze ter plaatse installeert, wat het logistieke gemak vergroot. Naast het feit dat aluminium frames een hoge stabiliteit hebben, wordt aluminium zelf beschouwd als een ‘groen’ materiaal vanwege zijn duurzaamheid en recycleerbaarheid. De keuze viel ook op de Hi-Finity schuifraamsystemen van Reynaers Aluminium, omdat deze elegante glasoppervlakken van vloer tot plafond en van muur tot muur mogelijk maken en omdat de profielen volledig in de vloer en de muren worden kunnen verzonken. De Concept System raamoplossingen van Reynaers Aluminium maakten dubbele of driedubbele beglazing mogelijk, aanpasbaar aan naar binnen of naar buiten draaiende ramen. Al deze oplossingen zijn ontworpen om hoge windbelasting op te vangen zonder dat traditioneel zware glaspanelen nodig zijn. Door verlengstukken te gebruiken die het buitenframe vergroten, kan men met het ConceptPatio 155 systeem grote elementen tot drie meter hoog realiseren. Naast visuele functionaliteit bieden deze oplossingen ook superieure veiligheid, met hoge weerstand tegen brand, diefstal, inbraak en zelfs kogels. Gezien het exclusieve karakter van het landgoed werd het veiligheidsaspect, dat uiterst belangrijk is voor toekomstige kopers, geoptimaliseerd dankzij de performante oplossingen van Reynaers Aluminium.

Het resultaat van deze samenwerking is een spectaculaire en unieke residentie die levenskwaliteit, levensstijl en comfort naadloos combineert, gelegen in een zeer gegeerde prachtige groene omgeving met tal van recreatiemogelijkheden. De laatste technologische en milieu-innovaties die bij de bouw van dit pand zijn toegepast benadrukken het eigentijdse karakter ervan, zonder afbreuk te doen aan het ontspannende en rustgevende aspect dat typerend is voor dit type landgoed. Deze aspecten wordt nog versterkt door de aanwezigheid van de laatste snufjes op het gebied van gepersonaliseerde luxe, entertainment, ontspanning en meubels en afwerkingen die gericht zijn op het verhogen van het comfort. Villa Heaven 11 is niet zomaar een huis, het is een ware belevenis. Door vanaf het begin prioriteit te geven aan de emoties en het welzijn van de bewoners en een organische benadering van het ontwerpproces te kiezen, wordt een zintuiglijke reis aangeboden door middel van een unieke architectonische ervaring aan mensen die zich tussen de verschillende niveaus en percelen van de villa bewegen. Villa Heaven 11, een belevenis op zich, biedt haar bewoners een stukje hemel in een andere wereld, verankerd en geworteld in de aarde die het leven in stand houdt.

Architecten: 
Locatie: 
Wuustwezel, Spanje
Gebruikte Reynaers-systemen: