Four Seasons Hotel

Het 273 kamers tellende Four Seasons Hotel van SOM in Bahrein is met zijn ongebruikelijke compositie van betonnen pieren en zwevende elementen een nieuw visueel baken in de stad. Het opent een nieuwe wereld vol luxe en vertelt een verhaal van dromen en veranderend geluk.

Architectenbureau Skidmore, Owings & Merrill (SOM) beschouwt het recent voltooide Four Seasons Hotel in de Bahreinse hoofdstad Manama als een reeks kansen. “Het gebeurt niet vaak dat je een masterplan ontwerpt en het vervolgens ook mag bouwen. En er bestaan ook niet veel op zichzelf staande hotelprojecten” aldus projectarchitect Thomas Behr. “We bouwen een relatie op met de stad in de hoop dat dit project deel gaat uitmaken van het erfgoed en dat het leidt tot soortgelijke projecten.” SOM ontwierp bijna dertig jaar geleden zijn eerste project in Bahrein, de fascinerende United Gulf Bank. Volgens Behr worden deze eerste projecten nog steeds beschouwd als de mooiste van de stad. Voor het Four Seasons Hotel was de inzet bijzonder hoog – een iconisch hotel aan het water ontwerpen op een prominent perceel van 432.000 vierkante meter, bekend als Bahrein Bay, die nog niet was aangelegd.

“It is a very strong design in the Bahrain skyline because it is simple”
CS 77 Fire Proof Deuren - Hotel/Holiday complex Four Seasons Hotel gelegen in Manama, Bahrein

De ongebruikelijke compositie van betonnen pieren en zwevende elementen vormen een nieuw baken in Bahrein

Opvallend en intiem

In 2004 startte het project in opdracht van Signature Hotels Management Company S.P.C. met een masterplan voor landwinning in concentrische cirkels vanaf het vasteland. Het 68 verdiepingen tellende Four Seasons Hotel bevindt zich in het hart van de plattegrond. Het ligt in lijn met het kanaal naar de zee erachter en staat op zijn eigen 4,8 hectare grote privéeiland dat bereikbaar is per brug of boot. Behr legt uit: “Het ontwerp van het gebouw komt tegemoet aan de eis om op te vallen in het stadsbeeld en tegelijk zo intiem te zijn voor gasten dat het aanvoelt als een resort.” “Het is een zeer krachtig ontwerp als je de skyline van Bahrein bekijkt, vanwege zijn eenvoud. De met beton beklede ‘pieren’ of ‘wanden’ zijn zeer dominant aanwezig. Het vormt een baken, het is een soort poort naar de stad”, aldus Behr. “Je kunt de indeling van het gebouw aan de buitenkant aflezen. Het zogenoemde ‘skypod’ restaurant bevindt zich in het zwevende deel bovenin, de hotelkamers in het midden en de lobby onderaan.”

Aan de voet van het hotel zorgen de lobby en de tuin voor een resortgevoel

Resortuitstraling

Dankzij landschapsarchitectuur en de toegepaste materialen krijgen de stedelijke ambities aan de voet van de toren meer de uitstraling van een resort. Texturen en patronen op de betonnen muren evenals het met zandsteen beklede podium creëren een smaakvol, natuurlijk resultaat dat voorkomt dat het geheel ‘flauw en monolithisch’ wordt. De ingang is intiemer door de toevoeging van een externe koetspoort met een plafond van in brons gepoedercoat aluminium, dat doorloopt in de lobby. De impact van de 200 meter hoge toren wordt verzacht door een reeks paviljoens voor de spa- en conferentiefaciliteiten aan weerszijden en door een tuin in Mediterrane stijl met olijfbomen en wilde bloemen. De door gevelaannemer Jungbluth Alu Partners geselecteerde Reynaers-producten dragen bij aan deze opvallende verschijning en beschutte gezelligheid. “Ons bedrijf heeft een langlopende goede relatie met Reynaers en de service is zeer proactief,” aldus hoofdingenieur Roland Jungbluth. Iedere hotelkamer heeft kamerhoge ramen met uitzicht op de baaien, terwijl tegelijkertijd de aluminium panelen in het hele gebouw zorgen voor een visuele verbinding tussen de ongelijksoortige delen van het gebouw. Zoals Behr al uitlegde, was het Four Seasons Hotel al met al een zeer belangrijk project om te bouwen: “Als gevolg van de wereldwijde economische crisis waren er veel problemen in Bahrein en zijn tal van projecten geannuleerd. Dit is het eerste grote project sindsdien en vormde het startpunt voor een nieuwe ontwikkelingsgolf.

SKIDMORE, OWINGS & MERRILL (SOM)

 

Thomas Behr is in 1969 geboren in Aken, Duitsland. Hij studeerde af aan de Technische Universiteit in Aken met een baccalaureaat in architectuur. Nu is hij directeur van het SOM kantoor in New York. Hij kwam in 2000 bij het bedrijf werken en houdt zich sindsdien bezig met een breed scala internationale projecten. Nadat hij zich aanvankelijk voornamelijk toelegde op Europese projecten, verlegde Behr zijn focus naar het Midden- Oosten, waar hij toezicht houdt op alle activiteiten van SOM en deze coördineert. Momenteel heeft hij de leiding over de Kuwait University Student Activity en Athletic Facilities, Thakher City in Mekka en de Sheikh Khalifa Medical City in Abu Dhabi. Behr: “Ik geloof dat architecten een sociale, ecologische en economische verantwoordelijkheid hebben. Doordat ik me daarvan bewust ben kan ik doordringen tot de werkelijke waarde van een project.”

Roland Jungbluth (Jungbluth Alu Partners)

Roland Jungbluth werd in 1953 geboren in het Belgische Raeren. Inmid-dels heeft hij dertig jaar ervaring en is hij al bijna twintig jaar werkzaam als administratief-directeur bij een van de meest voor-aanstaande fabrikanten van aluminium gevels van België: Pomel Alu. In 2002 richtte hij Jungbluth Alu Partners sa (JAP) op samen met technisch directeur en huidige partner André Muller. JAP is een gespecialiseerd gevelbedrijf dat technische oplossingen levert voor externe gebouwschillen op het gebied van ontwerp, engineering, werkbeheer en bouw. Het bedrijf staat bekend om zijn kostenef-fectieve en veelzijdige methoden, waaronder het bouwen van on-site fabrieken voor elk project. Het bedrijf heeft over de hele wereld projecten vol-tooid, onder meer de 300 meter hoge Aspire Tower in Doha, het Qatar National Convention Centre en Ferrari World in Abu Dhabi, allemaal in samenwerking met Reynaers. 

CW 86-EF projectoplossing

Projectoplossing

Systemen: Projectoplossing op basis van de systemen CW 86-EF en CW 50-SC, CP 96 en CS 77-FP

Projectbeschrijving: 

 • 15.000 m² gevels
 • 13.000 m² uitgevoerd in CW 86-EF
 • 2.000 m² uitgevoerd in CW 50 vliesgevels, ,ramen en deuren
 • Projectoplossing uitgewerkt op basis van de esthetische uitgangspunten aangedragen door de architect
 • Pieren: CW 86 elementen gevel
 • VERTIKALE afdekkappen:

- Vlakke afdekkap naast de betonnenn gevelbekleding

- Koppelprofielen: Extra grote afdekkap in twee delen (400 mm D x 50 mm B). Samenstelling: profiel + aangepaste glaslat + klipsprofiel + basis afdekkap & gekoppelde afdekkap samengesteld door schroefverbinding

 • HORIZONTALE afdekkappen:: - 1ste deel basis afdekkap: 25 mm D x 100 mm B

- 2de deel koppelings afdekkap: 75 mm D x 50 mm B

- Zelfde glaslat met kleiner klipsprofiel gemonteerd op een deel van de kader

 • Gastenkamers: CW 86 elementen gevel
 • Structureel verlijmde vliesgevel met extra afdekkap bij iedere derde verdieping
 • Glas verlijmd op geschroefd profiel op de draagstructuur
 • Afdekkap: 400 mm D x 100 mm B
 • Podium (basis gebouw): CW 50-SC
 • Met staal verstrekte gordijngevel CW 50-SL
 • Stijlen in twee delen gemonteerd op staalconstructie
 • Gecombineerd met verschillende standaard regelprofielen

 Afmetingen elementen: 

 • Pieren: 1675 mm B x 3800 mm H (basiselement)
 • Gastenkamers 1750 mm B x 3800 mm H
 • Skypod (bovenste verdiepingen): 2000 mm B x 5425 mm H

 Beglazing: 

 • 8/16/10 (zichtglas)
 • 8/9/10 (paneelglas)
CW 86-EF projectoplossing - horizontale doorsnede
CW 86-EF projectoplossing - vertikale doorsnede
Constructeur: 
Jungbluth Alu Partners S.A.
Locatie: 
Manama, Bahrein View on map
Fotograaf: 
Waleed Alabbas
Andere partners: 
Besix Group NV (General contractors) Werner Sobek (Engineering office)
Gebruikte Reynaers-systemen: 
Project solutions: 
CW 86-EF bespoke solution CW 50-SC bespoke solution