De Dams

De Dams

Bold Architects

De gebouwen van de middelbare school De Dames krijgen een nieuwe bestemming. De school, vroeger bekend als één van de beste meisjesscholen van de stad Antwerpen, werd hervormd naar een uniek woonproject. Residentie De Dams bestaat uit 107 energiezuinige appartementen, groendaken, diverse commerciële ruimtes en een stadsvilla. Om te voldoen aan de energievereisten van het project werd gekozen voor Reynaers Aluminium ramen, deuren en schuifdeuren.

Prestigieus project in historisch stadscentrum

Omdat de site heel wat historische gebouwen bevat, werd in nauw overleg met de diensten van Monumenten en Landschappen beslist om enkele waardevolle gebouwen te bewaren en deze een nieuwe bestemming te geven in het project. Zo zal ‘Hotel du Bois’ en de ‘Gaanderijgevel’ (1739), de ‘Sint Barbara Godshuisjes’ (15de eeuw), de ‘Christina van Zweden zaal’ (17de eeuw) en een oude keukenkelder met Delftse tegels gerestaureerd worden. De historische gebouwen werden gecombineerd met een moderne aanbouw en een gemeenschappelijke tuin. De gebouwen hebben een private toegang tot winkelstraat de Meir en zijn in hun glorie hersteld. Een prachtige blikvanger met oog op de geschiedenis van het gebouw. Een geschiedenis die de investeerder ‘Van Wellen Group’ alle eer wil aandoen.

CS 77 Fire Proof Ramen, CP 155-LS Minergie Schuifsystemen, MasterLine 8 Ramen, CS 77 Deuren, CP 155 (-LS) Schuifsystemen en Hi-Finity Schuifsystemen - De Dams gelegen in Antwerp, België

Superieure isolatie van MasterLine 8 ramen en deuren

Alle appartementen zijn energiezuinig en moesten voldoen aan strenge isolatienormen. De Reynaers Aluminium oplossingen passen dus perfect in dit verhaal.

Voor de ramen en deuren werd gekozen voor MasterLine 8. Het systeem combineert topprestaties op het vlak van thermische isolatie én lucht- en waterdichtheid met een beperkte inbouwdiepte. Terwijl bewoners van een maximaal daglicht en een strak design genieten, is de isolatie van MasterLine 8 ongeëvenaard.

Brandwerende deuren voor een optimale veiligheid

Om de brandveiligheid van het gebouw te verhogen, werd er voor de deuren gekozen voor ConceptSystem 77-Fireproof. Het brandveilige systeem komt tegemoet aan de verhoogde eisen op gebied van thermische isolatie, stabiliteit en brandveiligheid. ConceptSystem 77 biedt brandweerstand voor normen EI1 30, EI2 30 en EI2 60.

CS 77 Fire Proof Ramen, CP 155-LS Minergie Schuifsystemen, MasterLine 8 Ramen, CS 77 Deuren, CP 155 (-LS) Schuifsystemen en Hi-Finity Schuifsystemen - De Dams gelegen in Antwerp, België

Innovatieve schuifraamoplossingen met minimalistisch design

Om een maximale lichtinval te garanderen werd voor de appartementen gekozen voor het ConceptPatio 155 Lift & Slide Minergie schuifraamsysteem. ConceptPatio 155 is een hoogisolerend systeem voor schuiframen in zeer energiezuinige bouwprojecten. Bovendien is deze oplossing uitermate geschikt voor grote, zware glasvolumes en voor drievoudige beglazing.

Voor de twee penthouses in het appartementsgebouw ging men nog een stap verder. Daar koos men voor een hoekoplossing van het HiFinity schuifsysteem. Het minimalistisch ontwerp van deze oplossing zorgt voor grote transparante oppervlakken, met een lichte, slanke en elegante uitstraling als resultaat. Dankzij zijn sterk isolerend vermogen past HiFinity bovendien ook bij projecten die moeten voldoen aan zeer strenge isolatienormen, zoals passiefbouwprojecten. Een high-end oplossing dus!

Constructeur: 
Bruynseels Vochten nv
Architecten: 
Bold Architects
Locatie: 
Antwerp, België
Fotograaf: 
Philippe Corthout
Andere partners: 
Van Wellen Group (Investors) Democo Antwerpen (General contractors)