A3 - Advanced Architecture Apartments: inspirerende verbeelding

A3 - Advanced Architecture Apartments: inspirerende verbeelding

Vorm volgt functie

A3 is het resultaat van een samenwerking in een team met spelers variërend van klant tot architect, ingenieur tot fabrikant. De klant had van bij het begin een duidelijke visie op het programma van het gebouw, met inbegrip van de schepping van zuivere, rechthoekige ruimten en grote kamers

A3 – Inspirerende volumes

 

De combinatie van twee krachtige contextcomponenten, namelijk de omliggende architectuur en het uitzicht op de berg, resulteert in de dynamische, hedendaagse vorm van het ontwerp, zonder de functie in het gedrang te brengen. A3 is in vijf onderscheiden volumes georganiseerd die samen de uiteindelijke vorm bepalen. Elk volume heeft zachte, elegante contouren die de verbeelding de vrije teugel geven. De architecten van STARH vergelijken de correlatie van de vijf bouwvolumes met vijf bergtoppen, of met het silhouet van een gezin met drie kinderen. Ze wijzen echter ook op een dieper concept: de toeschouwer stimuleren om zijn of haar eigen ervaring van het gebouw te definiëren. Met andere woorden, elk individu moet geïnspireerd worden door de architectuur en zelf de auteur van een nieuwe vorm worden.

Het gebouw is in totaal 100 meter lang en 17 verdiepingen hoog. De lengte is in vijf verschillende blokken verdeeld, elk met zijn eigen ingang en een onafhankelijke verticale circulatie. De twee eerste blokken (A en B) hebben twee appartementen per verdieping, de drie andere (V, G en D) drie. Het kleine aantal appartementen per etage is een strategische keuze om een gevoel van luxueus wonen te versterken en de bewoners meer privacy te geven. A3 telt in totaal 158 appartementen. De geografische ligging van het gebouw is benut om elke woonkamer naar het oostelijke en zuidoostelijke licht te oriënteren. De vele glaspartijen kijken uit op de berg Vitosha en op de stad.

De geografische ligging van het gebouw is benut om elke woonkamer naar het oostelijke en zuidoostelijke licht te oriënteren. De vele glaspartijen kijken uit op de berg Vitosha en op de stad.

Het ontwerp en de bouw van het project namen minder dan 3 jaar in beslag, zonder significante aanpassingen van het ontwerp. De architecten merken op dat ze slechts 1% boven het geplande budget geëindigd zijn. Die afwijking van 1% was het gevolg van de vraag van de klant om het interieur verder te verbeteren.

Het ontwerp en de bouw van het project namen minder dan 3 jaar in beslag, zonder significante aanpassingen van het ontwerp. De architecten merken op dat ze slechts 1% boven het geplande budget geëindigd zijn. Die afwijking van 1% was het gevolg van de vraag van de klant om het interieur verder te verbeteren.

Esthetiek, functionaliteit en duurzaamheid

Volgens Svetoslav Stanislavov van STARH Architects zijn esthetiek, functionaliteit en duurzaamheid de drie definiërende componenten van de architectuur van A3. ‘’Het glas, beton en staal geven de gevel niet alleen een blijvende elegantie maar garanderen ook een lange levensduur en een eenvoudig onderhoud," verklaart hij. 

Ook de uiterst zorgvuldige uitvoering van het werk verzekert de duurzaamheid en het vlotte onderhoud van het gebouw. Het glas vormt een indrukwekkend accent en schept een dramatisch gevoel van exclusiviteit en licht.

 

Geslaagde samenwerking tussen architect en fabrikant

De selectie van de fabrikanten was essentieel voor het succes van het project, zeker omdat het gordijngevelsysteem en de beglazing een zo belangrijke rol spelen in het architectuurplan. "Het gebouw is ontworpen om in alle opzichten van topkwaliteit te zijn, ook op het vlak van de gebruikte materialen," zegt Stanislavov. "Het was dan ook logisch dat we uit het aanbod van beton- en vezelbetonpanelen en glas de systemen CW 50 en CS 77 van Reynaers Aluminium kozen. We kregen de kans om enkele projecten te bezoeken waarin die systemen waren toegepast en konden kennismaken met de fabrikanten. De gevelelementen werden in de fabrieken van het bedrijf geassembleerd en in onberispelijke staat geleverd."

Stanislavov gaat verder: "Een nauwe samenwerking met de vertegenwoordiger van de fabrikant in de ontwerpfase is een garantie van het resultaat van hoge kwaliteit waarop wij mikken. Wij willen esthetische, functionele en duurzame gebouwen scheppen. Los van het stoffelijke, het fysieke, is het opvallendste kenmerk van het gebouw dat het indruk maakt en de fantasie prikkelt."

En dit is vast en zeker een opmerkelijk gebouw dat de verbeelding aanspreekt.

En dit is vast en zeker een opmerkelijk gebouw dat de verbeelding aanspreekt.

Constructeur: 
Locatie: 
Sochi, Bulgarije
Fotograaf: 
3inSpirit LTD.
Andere partners: 
Gebruikte Reynaers-systemen: