Reynaers aluminium werkt mee aan Circubestek

Circubestek wordt hét platform waar circulaire bestekteksten gemakkelijke en snel beschikbaar zijn. Als fabrikant zal Reynaers Aluminium zetelen in een panel met architecten, ingenieurs en juristen, waardoor het platform Circubestek beter wordt aangepast aan de noden van de bouwsector.

Circubestek is één van de 29 projecten die Vlaanderen Circulair subsidieert om de circulaire bouweconomie te stimuleren. Het doel van Circubestek is dat voorschrijvers gemakkelijk hun weg zullen vinden naar bestekteksten van circulaire materialen en technieken.

Vandaag worden in bestekken nog maar zelden circulaire oplossingen voorgeschreven. Daardoor is het moeilijker om die te laten toepassen in een bouwproject. Door bestekteksten van circulaire oplossingen vlot toegankelijk te maken voor voorschrijvers, zullen de materialen meer voorgeschreven worden, wat zal leiden tot meer circulaire gebouwen. Fabrikanten zullen hierdoor ook de vraag naar hun circulaire oplossingen zien toenemen.

Om te garanderen dat de aanpak aansluit bij de wensen van het werkveld is er een panel samengesteld van architecten, ingenieurs, fabrikanten en juristen die input zullen geven over de gewenste aanpak en opbouw en het platform zullen uittesten. Kurt Van den Bergh zal Reynaers Aluminium vertegenwoordigen bij het panel van de fabrikanten.

Een andere ambitie van het project zijn het opstellen van de ‘typeomschrijvingen’ die overheden kunnen gebruiken in hun ‘typebestek’. “Door het opstellen van zo’n typebeschrijvingen hoopt CABRIO (Circulaire Administratieve Bepalingen en Richtlijnen in Overheidsopdrachten) ertoe bij te dragen dat meer overheden circulaire criteria gaan opnemen in hun opdrachten. Dat kan een enorme hefboom zijn voor de circulaire bouwsector, omdat een groot deel van de bouwmarkt dan verplicht wordt na te denken over circulair bouwen.