Ursulinenhof

Ursulinenhof

a2o

Waar de vroegere Ursulinenschool in hartje Hasselt prominent deel uitmaakte van het stadscentrum, is dat nu een in het oog springend nieuwbouwproject geworden. De centrale speelplaats van toen maakte plaats voor een ‘binnenstraat’ die overgaat in een openbare ruimte. Met daarrond maar liefst 104 assistentiewoningen met bijbehorende faciliteiten. Er werd gekozen voor hoog isolerend schrijnwerk van Reynaers Aluminium om te kunnen voldoen aan de hoge vooropgestelde isolatiewaarden.

Architecturale meerwaarde voor het Hasseltse stadscentrum

“Door de introductie van een nieuwe openbare binnenstraat op de plek van de vroegere speelplaats schakelen we publieke en semi-publieke plekken aan elkaar in de binnenstad. Dit is meteen ook de drager van het project,” zo beschrijft a2o architecten het idee achter deze duurzame ingreep als een architecturale meerwaarde voor het Hasseltse stadscentrum. Naast de assistentiewoningen bestaat Ursulinenhof ook uit een brasserie, onthaal, thuiszorg- en verpleegpost in het bouwblok met sobere baksteen en aluminium gevelafwerking. Een tweede – opvallend koperen – volume biedt ook onderdak aan de meer commerciële invullingen van het totaalproject: met een orthoshop, kapsalon, kiné, logopedist en een polyvalente ruimte in de glazen plint van het gebouw. Die twee bouwblokken omarmen de centrale binnenstraat zoals de schoolgebouwen vroeger deden met de speelplaats. Beide volumes bestaan in totaal uit 5 bouwlagen.

Superieure isolatie dankzij MasterLine 8 ramen en deuren

Voor de ramen en deuren werd er gekozen voor het systeem MasterLine 8 HI. Dit systeem combineert designvrijheid met hoogwaardige prestaties op vlak van isolatie. Zo moest er niet worden ingeboet op het gebruiksgemak en de woonkwaliteit van het project. Bovendien beschikt dit systeem over tal van beslagmogelijkheden, zoals panieksloten al dan niet in gemotoriseerde versie. Voor dit project waren de panieksloten noodzakelijk voor de aanwezigheidscontrole in het gebouw.

MasterLine 8 HI Ramen, CP 155-LS Minergie Schuifsystemen, CW 50-HI Glasgevels, MasterLine 8 Ramen, CP 155 (-LS) Schuifsystemen en CW 50 Glasgevels - Ursulinenhof gelegen in Hasselt, België

Om maximale lichtinval te creëren werd er gekozen voor het hoog isolerende schuifraamsysteem ConceptPatio 155 Minergie HI dat grote afmetingen toelaat met een vleugelgewicht tot 400 kg. Verder beschikt het systeem over zeer goede isolatiewaarden en is drievoudige beglazing mogelijk. De perfecte oplossing voor de schuiframen in dit energiezuinige project. Bovendien werd er in de zorgappartementen een lage drempel voorzien naar de terrassen, wat de toegankelijkheid ernaar enorm verbeterd. Door de inbouw van een onderprofiel onder de vloerpas kon de lage drempel perfect worden voorzien.

MasterLine 8 HI Ramen, CP 155-LS Minergie Schuifsystemen, CW 50-HI Glasgevels, MasterLine 8 Ramen, CP 155 (-LS) Schuifsystemen en CW 50 Glasgevels - Ursulinenhof gelegen in Hasselt, België

Voor de grote ramen wilde de architect een toepassing dat dankzij de minimale aanwezigheid van profielen een maximum aan lichtinval biedt. Hierbij koos de Reynaers Aluminium vakman Beneens Alucon voor het glasgevelsysteem ConceptWall 50 HI. Dit systeem kan namelijk zeer grote afmetingen moeiteloos combineren met hoge thermische isolatiewaarden.

Constructeur: 
Beneens-Alucon
Architecten: 
a2o
Locatie: 
Hasselt, België
Andere partners: 
Groenplein Construct (Project developers)