Urbo Business Center

Urbo Business Center

Nuno Ferreira Capa

Het Urbo Business Centre in Porto (Portugal) werd ontworpen door architect Nuno Capa, die de site een visuele flow gaf en de natuurlijke lichtinval op alle verdiepingen optimaliseerde. Het gebouw werd opgetrokken op een hoekterrein van 6.000 m2 en telt acht verdiepingen: zes kantoorverdiepingen en twee kelderverdiepingen voor parkeerplaatsen en dienstverleners, goed voor een totale oppervlakte van 25.600 m2. Het ziet er gedurfd en avant-gardistisch uit, maar is toch bijzonder functioneel, efficiënt en aanpasbaar.

Projectdoelen

Voor het project lag de focus vooral op ruimtelijke efficiëntie. Het gebouw moest immers kantoorruimtes bevatten met een flexibele, dimensionele opstelling voor individuele medewerkers, maar tegelijkertijd ook omgevormd kunnen worden tot een ruimte voor meerdere mensen.

Voor het project lag de focus vooral op ruimtelijke efficiëntie. Het gebouw moest immers kantoorruimtes bevatten met een flexibele, dimensionele opstelling voor individuele medewerkers, maar tegelijkertijd ook omgevormd kunnen worden tot een ruimte voor meerdere mensen. Daarnaast moesten het constructieontwerp en de materialen zo gekozen worden dat het team geen speciale elementen zou moeten ontwerpen of bouwen, maar bleef het ook de opdracht om een uniek visueel effect te creëren. Daartoe moest rekening gehouden worden met zowel structurele als bekledingselementen. Capa, staalproducent Bysteel FS en Reynaers Aluminium werkten nauw samen om oplossingen volgens de meest recent duurzaamheidsregels voor het ontwerp- en constructieproces te ontwikkelen.

Die teamoplossingen, gaande van het ontwerp van de metalen superstructuur van het gebouw tot de prefab glasgevel, leidden tot de BREEAM GOOD-certificering.

Sitestructuur en weldoordachte indeling

Het gebouw is omgeven door trottoirs, die breder zijn aan de noord- en zuidkant van het gebouw en zo de dubbele ingang aan de tegenoverliggende gevels benadrukken. De twee ingangen komen samen in een 24 meter brede hal, het hart van het gebouw. Die is leeg, maar speelt wel een cruciale rol in de indeling van het gebouw. Er bevinden zich immers twee verticale toegangskokers, trappen, liften en een groot dakraam dat de buitenwereld naar binnen brengt. Deze ruimtelijke dimensie en de transparantie van de hal creëren een visuele relatie tussen de verschillende verdiepingen, werkruimtes en doorgangszones. Ze versterken het gevoel van nabijheid en samenwerking tussen de gebruikers en de medewerkers. De twee toegangskokers naar de bovenste verdiepingen vormen het zenuwcentrum van het gebouw.

Op de bovenste verdieping bevindt zich een kleinere ruimte met de verwarmings-, airco- en ventilatie-installaties. Geïntegreerde beheersystemen moeten het verbruik optimaliseren en verminderen. Tot slot werden een ledverlichtings- en energiezuinig verluchtingssysteem geïnstalleerd om maximale operationele efficiëntie te garanderen, zónder aan comfort in te boeten.

Een architecturaal statement creëren

De focus van het gebouw ligt op het aluminium gevelsysteem van Reynaers (CW 50-gevelsysteem met CS59 Pa-CD-deuren). Dat sluit naadloos aan op een netwerk van verticale en horizontale elementen uit composietstaal, dat zowel de stalen structuur aan de binnenkant als een geïntegreerd regenwateropvangsysteem verhult en het gebouw een elegante ‘visual skin’ geeft.

Over het gevelontwerp zegt architect Nuno Capa: “Wij vonden het belangrijk dat de connectie tussen de twee gevelelementen efficiënt lucht- en waterdicht zou zijn, zonder dat we daarvoor speciale onderdelen op maat moesten ontwerpen en ontwikkelen. Dankzij continue opvolging, samenwerking en duidelijke coördinatie tussen ons team en dat van Reynaers Aluminium konden we tekortkomingen in de kiem smoren en het voorgestelde systeem afstemmen op de architecturale oplossing die we voor ogen hadden.”

Het resultaat is een opvallend, bijna ritmisch arrangement van verschillende groepen elementen. Met een symbiose van gedurfd design en praktische overwegingen bewijst het Urbo Business Centre dat een gebouw zowel visueel aantrekkelijk kan zijn als functioneel en aanpasbaar aan de behoeften van de medewerkers.

Constructeur: 
bysteel
Architecten: 
Nuno Ferreira Capa
Locatie: 
Porto, Portugal View on map
Fotograaf: 
João Morgado
Andere partners: 
DST Real Estate (Investors)
Gebruikte Reynaers-systemen: