South Water Flats

South Water Flats

Sketch Design Build

South Water Flats, prachtig gelegen aan Kempenfelt Bay in Ontario (Canada), is een knap staaltje uiterst moderne architectuur met schitterende uitzichten vanuit de hele woning. Bij de selectie van deze locatie stond de privacy centraal. Toch heerst er een intens gevoel van openheid en verbinding met de omringende natuur dankzij de vele, indrukwekkende ramen en innovatieve oplossingen. Die ontwikkelde Reynaers Aluminium in samenwerking met fabrikant en installateur Big Glass Openings.

De eigenaren van het huis wilden graag aan het water wonen in deze exclusieve gemeenschap net buiten Barrie (Ontario) en kozen dit plekje bijna zes jaar geleden. Voorheen woonden ze in een conventioneel huis met boomstammen, maar voor dit project hadden ze ultramoderne architectuur voor ogen. Een hedendaagse woning die dynamisch en expressief kon inspelen op de spectaculaire omgeving aan het meer. De eigenaren tekenden het huis zelf uit, in samenwerking met Sketch Design Build Inc.

Het gebouw is discreet gelegen, op enige afstand van de weg en de aangrenzende eigendommen. Daardoor neemt het gevoel van privacy toe naarmate je de woning nadert.

Wanneer je voor het huis staat, valt de indrukwekkende ingang meteen op. De strakke, moderne volumes van de woning en de platte daken op verschillende hoogten vormen een eenvoudige, neutrale achtergrond waartegen de ruime glazen ingang met bijzondere pivotdeur vanzelf opvalt. Bezoekers kunnen werkelijk door de ingang, de hal en het hele huis naar het achterliggende meer kijken. Zo versmelt de woning als het ware met de omliggende natuur en voelt ze niet aan als een storend element. De beleving van het landschap wordt versterkt door de architectuur en het gebruik van glas.

CW 50 Glasgevels, CF 77 Schuifsystemen, CS 77 Ramen en CS 77 Deuren - House South Water Flats gelegen in Kempenfelt Bay, Canada

Of zoals de eigenaar zegt: “Wanneer de dubbele deuren opengaan, voelt het echt alsof alles met elkaar is verbonden.”

De totale oppervlakte van de woning bedraagt 335 m2. Ze is zo ontworpen dat de open woonkamer, eetkamer en keuken naar het water gericht zijn. Hierbij werd het Concept Wall 50 gevelsysteem van Reynaers Aluminium toegepast over een hoogte van 8 meter en een breedte van 9 meter. Een dubbele vouwdeur geeft direct uit op een pad naar het zwembad en op een trap naar het lager gelegen meer. Het Concept Folding 77 vouwdeursysteem van Reynaers Aluminium, met een lengte van 5 meter en een hoogte van 3 meter, vormt een naadloze overgang van de binnen- naar de buitenruimte.

De vloeiende verbinding van de woning naar het zwembad en naar de oever van het meer werd hier zonder moeilijke trappenpartij tot stand gebracht. De lichtstraten in de kelder en de fitnessruimte zijn slim en strategisch geplaatst, waardoor de soepele verbinding tussen leefruimte en water overheerst.

De hoofdslaapkamer en de belangrijkste woon- en werkruimten zijn zo georiënteerd dat ze optimaal genieten van het oostelijke en zuidoostelijke ochtendlicht. Structureel beglaasde hoeken zorgen voor een wijd, open uitzicht zonder obstakels. Het glas in de ramen is afkomstig van Careys Glass in Ierland. Het is een mix van dubbel en drievoudig zonwerend glas, afhankelijk van de oriëntatie van de gevel van het gebouw. Bovendien ligt de woning grotendeels beschut op het westen, wat zowel zonwering als privacy biedt.

Samen met het Concept Wall 50 gevelsysteem en de dubbele Concept Folding 77 vouwdeuren zijn ook Concept System 77 ramen en deuren van Reynaers Aluminium gebruikt.

Verschillende bijzondere elementen zijn opgenomen in de ramen, de deuren en de vouwdeursystemen. Naast het beslag in Europese stijl zijn de deuren en ramen ook voorzien van buitenschermen met afstandsbediening. Verder kan de gemotoriseerde ventilatie op afstand worden bediend om een optimale luchtstroom door het huis te creëren.

Naast de geavanceerde maatwerkoplossingen van Reynaers Aluminium stond Big Glass Openings (BGO) garant voor flexibiliteit bij elke stap van het project, van het ontwerp via de levering tot de uiteindelijke installatie. Om de indrukwekkend grote panelen, waarvan het zwaarste 1000 kg woog, boven de elektriciteitsdraden en vervolgens over het huis te heffen, zorgde BGO voor een kraan langs de weg.

Constructeur: 
Big Glass Openings
Architecten: 
Sketch Design Build
Locatie: 
Kempenfelt Bay, Canada