The Rheingold

The Rheingold

In een stad vol bruin- en grijstinten is The Rheingold met zijn obscure kleuren en speelse vormen een opvallende verschijning. Het unieke appartementencomplex is ontworpen door het bekroonde bureau ODA Architecture en gelegen in Montieth Street 10 in Brooklyn, New York. Het gaat om een volledig blok in de wijk Bushwick dat in zijn geheel 45.425 vierkante meter beslaat.

Het is in een O-vorm gebouwd om de connectiviteit te verbeteren en de bewoners extra gemak te bieden. Met voldoende buitenruimte bij elk appartement belichaamt het multiresidentiële gebouw 'een nieuw concept van wonen'. Daarnaast is het onder andere uitgerust met een aangelegde binnenplaats, een dakterras met bomen, een bioscoopzaal, een kinderspeelplaats, een binnen- en buitengym, een hondenpark, een schildersatelier, een sauna, een klimwand en een geluidsdichte muziekkamer. De voorzieningen zijn zo ontworpen dat de bewoners zolang mogelijk buiten kunnen zijn, gezellig met de buren kunnen keuvelen, toegang hebben tot gezondheids- en wellnesstoestellen en zich creatief kunnen uitleven. Het appartementencomplex doorbreekt gevestigde denkbeelden om het leven van de bewoners aangenamer te maken.

““EEN LEVEND, ADEMEND CONCEPT BOORDEVOL EXPRESSIE VOOR DE BEWONERS EN DE GEMEENSCHAP.” - AIANY”

In de ontwerpfase hielden de architecten rekening met de stand van de zon om de kamers volop in het daglicht te laten baden. Bovendien is de hoogte van het gebouw in de hoofdzones laag gehouden om het daglicht beter in de binnenplaats te laten doordringen. De gevels zijn zelfs zo gekleurd dat ze het beeld van de zonsondergang oproepen.

SlimLine 38 Ramen en SlimLine 38 Deuren - Appartementencomplex The Rheingold gelegen in New York City, Verenigde Staten van Amerika

De ramen en deuren waren cruciaal om meer zonlicht binnen te laten. Daarom viel de keuze van ODA op slanke profielen die het uitzicht niet belemmeren, maar toch voldoende thermische bescherming bieden om het comfort van de huurders te verhogen.

““HET RAAMSYSTEEM VAN REYNAERS VOLDOET AAN DE LOKALE AANBEVELINGEN INZAKE GELUIDSTRANSMISSIE EN KREEG IN HET PROJECT DE VOORKEUR VAN DE RAAMINSTALLATEURS” - FRANCESCO ASARO, PROJECTMANAGER, THE ARCHITECT'S NEWSPAPER”
SlimLine 38 Ramen en SlimLine 38 Deuren - Appartementencomplex The Rheingold gelegen in New York City, Verenigde Staten van Amerika

Bij deze opdracht kozen de architecten voor SlimLine 38 van Reynaers Aluminium. In dit raam- en deursysteem smelten vrij uitzicht en ventilatie naadloos samen in een moderne vormgeving. Daarnaast kan SL 38 bogen op een milieuproductverklaring én een Cradle2Cradle Bronze certificering. Omdat praktisch alle appartementen een eigen balkon hebben, moesten de ramen energiezuinig en goed geïsoleerd zijn.

The Rheingold werd bekroond met een Housing Design Award van AIA New York voor zijn esthetische, duurzame, sociale en 'leefbare' uitmuntendheid. Bewoners kunnen vanuit hun appartement niet alleen de skyline van Manhattan bewonderen, maar ook genieten van een wandeling in de met bomen omzoomde tuinen die op een steenworp afstand van hun flat zijn ingericht. ODA is erin geslaagd een ware oase in het hart van New York City te bouwen.

Architecten: 
Locatie: 
New York City, Verenigde Staten van Amerika View on map
Fotograaf: 
Lester Ali
Gebruikte Reynaers-systemen: