Prata Riverside village

Prata Riverside Village is een nieuw, luxe wooncomplex in Lissabon (Portugal) dat licht en verbinding als centrale uitgangspunten hanteert in zowel het ontwerp als de filosofie. Prata ligt aan de oever van de rivier de Taag en wil een levendige nieuwe wijk creëren die het traditionele dorp Marvila verbindt met het nieuwere Parque das Nações (Park der Naties). Dat park werd in 1998 gebouwd toen Lissabon gastheer was van de Wereldtentoonstelling en is sindsdien uitgegroeid tot een bloeiend cultureel, zaken- en woongebied. Het Portugese woord prata betekent zilver en speelt niet alleen in op het zonlicht dat op de rivier weerkaatst, maar maakt het project ook tot een symbool dat de rijke geschiedenis van de regio belichaamt. Dat komt tot uiting in de moderne architectuur en een zeldzame kans om te wonen in een unieke gemeenschap die vooruitstrevend is op het gebied van levensstijl.

Prata is ontworpen door de met de Pritzkerprijs bekroonde architect Renzo Piano en zijn team bij Renzo Piano Building Workshop (RPBW). Zij lieten zich inspireren door de zeilen van schepen die de rivier oversteken en de manier waarop het licht over de horizon beweegt en met het stadslandschap speelt doorheen de dagen en seizoenen. De nieuw wijk bestaat uit een reeks gebouwen met in totaal meer dan 700 appartementen – van studio’s tot 5-slaapkamerwoningen -– allemaal met een panoramisch uitzicht en lichte, open, luchtige woonruimten. Het complex omvat ook winkels, commerciële en gastronomische ruimten, parken, speeltuinen en fietspaden. Elk gebouw heeft kenmerkende gebogen keramische gevels die buigen naar een 45 graden hellend dak, dat de essentie van een vloot zeilboten weergeeft, de straten ‘opent’ naar de zon en het uitzicht op de open lucht maximaliseert. Traditionele materialen zoals de beroemde azulejotegels en Lioz-steen van Lissabon worden in het ontwerp afgewisseld met uiterst modern glas en staal, waardoor een gevoel van vloeibaarheid en dialoog tussen verleden, heden en toekomst ontstaat. De appartementen zijn uitgerust met talrijke groene en duurzame voorzieningen, van grote balkons tot gemeenschappelijke tuinen en van zonnepanelen tot elektrische verduisteringsschermen. De beveiliging is ook geïntegreerd, net als een in-house conciërgeservice die aan de behoeften van de bewoners voldoet, variërend van het maken van reserveringen, het organiseren van activiteiten en leveringen tot het hosten van vergader- en werkruimten.

Het verhaal van de locatie gaat terug tot het einde van de jaren negentig, nadat de Expo 98 een toegangspoort had geopend naar voormalige industriële en verwaarloosde gebieden van Lissabon die werden herbestemd als stadsvernieuwingsprojecten

De impuls achter de ontwikkeling van Prata was het creëren van de broodnodige nieuwbouwwoningen, een levendig park aan de rivieroever en een recreatiecentrum dat de oude en nieuwe regio’s van de stad met elkaar zou verbinden en integreren. De oude stad Marvila straalt een industriële chique sfeer uit, met pakhuizen die zijn omgebouwd tot kunstgaleries en studio’s en een groeiende creatieve sector. De wijk bruist van ambachtelijke brouwerijen en cocktailbars, chique cafés en restaurants en speciale boetieks. Het Parque das Nações, daarentegen, staat bekend om zijn modernistische architectuur, bloeiende handel en overvloed aan entertainmentopties. Daarnaast functioneert het als het belangrijkste vervoersknooppunt van de stad. In de ruimte tussen de twee ligt Prata Riverside Village, bedoeld als verbindend element tussen de twee regio’s en tegelijkertijd een unieke, ontspannen buurt aan zee, ontworpen met het oog op een gemakkelijke toegang tot alle zakelijke en culturele voorzieningen van een moderne stad, zonder de dagelijkse drukte en hectiek. Het concept van Prata Village stond onder leiding van ‘lifestyle experience’ experts VIC Properties en maakt deel uit van het grootste vastgoedontwikkelingsproject dat momenteel in aanbouw is in Lissabon. De totale bruto bouwoppervlakte van de site bedraagt 128.000 vierkante meter, verdeeld over 12 percelen en zal bij oplevering in 2024 aanzienlijke woon-, commerciële, winkel-, recreatie- en gemeenschappelijke groene ruimten omvatten. Luis Cabecinha, projectmanager bij VIC, legt uit hoe het Prata-project de volgende logische stap was na de populariteit en herleving van het Parque das Nações. De Prata-site:

Strategisch en prachtig gelegen tussen deze nieuwe wijk en de ‘oude stad’. Er werd besloten een gerenommeerde architect uit te nodigen om dit baanbrekende project te helpen realiseren, en dus bracht Renzo Piano in 1999 een bezoek aan Lissabon en de wijk Prata. In de daaropvolgende twee decennia stelden opeenvolgende tegenslagen (van vergunningskwesties tot de economische wereldcrisis) de oplevering van het project uit. Maar in 2018 kwam VIC Properties op het toneel en sindsdien zijn alle obstakels overwonnen... We zijn erg trots op het hele project en iedereen die ons bezoekt zal de liefde opmerken die we in elk detail hebben gestopt – dit project belichaamt kwaliteit, van de architecturale oplossingen tot de gebruikte materialen. Dus als we moeten zeggen waar we het meest blij mee zijn, is het misschien wel het feit dat ‘het bestaat’, dat het nu echt is... een droom die uitgekomen is.

De tegenslagen in de oplevering van het project hadden ook een positieve kant: de architect Renzo Piano en zijn team besteedden in de tussenliggende jaren veel tijd aan het bezoeken van Lissabon en het absorberen van de cultuur en energie van de stad en de manier waarop haar persoonlijkheid evolueerde. Zo ontwikkelden ze hun visie op de verbindende functie die het project moest belichamen. Ze beschrijven hun opvatting van Prata als volgt:

Een project dat de verbindingen op meerdere niveaus versterkt. Op stedelijke schaal is Prata het scharnierpunt tussen het stadscentrum en Parque das Nações (Expo), terwijl het meer lokaal de oude wijk Marvila verbindt met de rivier de Taag. Uiteindelijk zal het, op menselijke schaal, een plaats zijn waar mensen samenkomen in een groene en vriendelijke omgeving...De hoofdlijnen van het masterplan gaan in oost/west-richting, van de heuvels naar de Taag. Deze opeenvolging van straten doorsnijdt enkele diagonale verbindingen, waardoor een driehoekig plein in het midden van de nieuwe wijk ontstaat. Prata is ontworpen volgens de regels van de oude stad, waar sprake is van synergie tussen de verschillende functies en verwerpt het idee van een gesloten woonwijk. Het is een open en permeabel ‘stuk’ stad dat de verbindingen met de Taag en met de uitgestrekte groene gebieden langs de rivieroever stimuleert.

Transparantie is een belangrijk kenmerk van het werk van Renzo Piano Building Workshop. Om licht en transparantie in te zetten als zowel thematische als praktische kenmerken, splitst het ontwerp elk gebouw op in twee secties die met elkaar verbonden zijn door een transparant, open tuinelement – waardoor het licht letterlijk fungeert als het verenigende materiaal van de structuur. Ze leggen het concept uit:
“De benedenverdieping van de gebouwen is volledig beglaasd en compleet doorlaatbaar. Hier bevinden zich alle voor het publiek toegankelijke functies zoals winkels, restaurants, diensten, werkplaatsen en kantoren. Op de bovenste verdiepingen, tussen de twee ‘stedelijke’ keramische gevels, vinden we opnieuw een volledige transparantie waar de gebouwen open zijn via grote vliesgevels naar een verhoogde patio. Dit is een beschermd groengebied voor de bewoners.”

Omwille van het belang van licht, ramen en uitzichtlijnen voor het ontwerp, was een samenhangend beglazingssysteem de kern, een systeem dat de creatie van een ongrijpbare grens tussen binnen- en buitenruimte moest vergemakkelijken. Dit betekende dat de aandacht voor details tijdens de bouw even nauwgezet moest zijn als tijdens het ontwerp. RPBW werkte samen met beglazingsspecialist Reynaers Aluminium om baanbrekende oplossingen te creëren voor het realiseren van de grootse totaalvisie. Daarnaast leverde Reynaers Aluminium maatwerkoplossingen voor de vliesgevels op de begane grond, met name met betrekking tot de geëxtrudeerde profielen, waarvoor aangepaste afdekkapjes, volledig beglaasde hoeken en ongewoon hoge ramen nodig waren. RPBW licht het samenwerkingsproces toe:

Vanaf het begin van de bouwwerkzaamheden was het belangrijk om verschillende systemen op elkaar af te stemmen: muren, gevels, structuren, diverse stalen elementen, afwerkingen enzovoort. De samenwerking met Reynaers Aluminium was doeltreffend en stelde ons in staat verschillende oplossingen te testen, vanaf de eerste fasen tot de bouw. Het proces verliep via coördinatievergaderingen, het maken van werktekeningen tot en met de uitvoering van maquettes op ware schaal voor alle raamsystemen.

RPBW was bijzonder tevreden over het systeem dat werd gebruikt voor de patiogevels. Het HiFinity-schuifsysteem van Reynaers Aluminium combineert een maximale lichtinval en transparantie met een minimalistisch design dankzij de innovatieve verborgen of ‘onzichtbare’ schuifmechanismen. Het HiFinity-systeem is niet alleen een esthetische oplossing die de mechanische belemmeringen van traditionele deur- en raamsystemen tot een minimum beperkt, maar scoort ook hoog op het gebied van duurzaamheid en comfort, met een uitstekende akoestische bescherming en een uitzonderlijke water-, wind- en luchtdichtheid. Deze eigenschappen zijn niet alleen milieuvriendelijk, maar verlagen ook de thermische onderhoudskosten en geven prioriteit aan het zintuiglijk welzijn van de bewoners.

De combinatie van de nabijheid van populaire culturele, eet- en winkelgebieden met de rust van het groene wonen aan het water maakt van Prata Riverside Village een uitstekend voorbeeld van stedelijke verjonging, waarbij voor de bewoners een micro-integratie wordt gecreëerd van levensstijlvrijheid en evenwicht tussen de voorzieningen van de stad en het langzamere tempo van het wonen aan de rivieroever. Meer in het algemeen verankert het dorp het grotere gebied van de ontwikkelingssite als een geïntegreerde ruimte die de industriële en historische erfenis van de stad in ere houdt, maar de ruimtelijke logistiek herconfigureert om een toenemende stedelijke dichtheid mogelijk te maken zonder in te boeten op de gemeenschap of de levenskwaliteit in een van Europa’s meest bloeiende economische, toeristische, culturele en digitale knooppunten. In Prata is licht als levensstijl op doeltreffende wijze benut in een ademend, fris, open lucht woonconcept dat bewoners en bezoekers een rustige ervaring aan zee biedt te midden van een verbonden, ‘genetwerkte’ en bloeiende metropool.

Reynaers-installateurs :
Ribeiro & amp; Rocha & ndash; perceel 8
Seveme & ndash; perceel 1, 2 en 7

Constructeur: 
Locatie: 
Lisbon, Portugal View on map
Fotograaf: 
Andere partners: