Paragon Tower

Paragon Tower

Gökhan Aksoy Mîmarlik

Vanaf zijn basis verrijst Paragon Tower in de vorm van een eenvoudig rechthoekig prisma. Dit kantoorgebouw is ontworpen door architect Gokhan Aksoy en bevindt zich in de wijk Çukurambar in de Turkse hoofdstad Ankara. Het omvat 27 verdiepingen aan kantoorruimte en vijf verdiepingen voor sociale en commerciële faciliteiten, naast facilitaire ruimten, parkeerplaatsen en tuinen.

Het rechthoekige perceel ligt aan een belangrijke verkeersader in een van de nieuwe wijken van Ankara, waar de afgelopen tien jaar tal van dergelijke gebouwen zijn verrezen. Deze kantoortoren is een eenvoudig rechthoekig prisma met twee in elkaar grijpende, L-vormige verdiepingen rondom de liftschacht met het trappenhuis in het midden. Het vloeroppervlak wordt elke hogere verdieping kleiner, waardoor de toren als geheel een dynamische diagonale vorm krijgt.

 

De kantoorruimten op de 27 verdiepingen beslaan in totaal ongeveer 12.000 vierkante meter, terwijl de hele constructie 32 verdiepingen telt met een oppervlak van in totaal 44.600 vierkante meter. Hieronder bevinden zich ook sociale en commerciële faciliteiten, naast facilitaire ruimten en parkeerplaatsen. Op de 7e en 17e verdieping van het gebouw bevinden zich vier halfopen 'verdiepingstuinen', die fungeren als café, restaurant of algemene ontmoetingsplek voor kantoormedewerkers. Ook de bovenste verdieping herbergt een royaal bemeten restaurant met onbelemmerd uitzicht over de stad.

 

Het gebouw is voorzien van twee ingangen, die vanwege het hellende terrein op verschillende niveaus op de begane grond liggen. De lager gelegen ingang verschaft toegang tot de toren zelf, terwijl de hoger gelegen ingang uitkomt op de binnenplaats aan de voet van het terras. Bij de ingang van de toren zelf verspringt het kantorenblok naar binnen, waardoor een openbare ruimte ontstaat die extra nadruk krijgt dankzij de overkapping. De bovenste binnenplaats is verfraaid met beplanting en stadssculpturen om een aangename omgeving te creëren voor het publiek.

Elke verdieping hoger neemt het vloeroppervlak af, waardoor een diagonale vorm ontstaat

Op deze dichtbebouwde locatie in de stad wordt op ingenieuze wijze maximaal vloeroppervlak gecreëerd

UITNODIGENDE BINNENPLAATS

De bovenste binnenplaats legt de link tussen de toren en de voet. De overkapping versterkt dit effect, omdat die het gebouw verbindt met de losstaande units rondom de binnenplaats. Deze bevat semipublieke ruimten, die het publiek uitnodigen om de open ruimten op de begane grond te gebruiken en interactie aan te gaan met het gebouw.

De Paragon Tower vertoont veel overeenkomsten met zijn soortgenoten die her en der in de wijk verspreid staan. Zoals op veel dichtbebouwde stedelijke locaties geldt, moest ook hier de architect het vloeroppervlak maximaliseren. Ook kon hij zijn creativiteit alleen kwijt in de vormgeving van de façade, omdat de volumes deels bepaald worden door beperkende wetgeving met betrekking tot zonering. Door op elke volgende verdieping het vloeroppervlak aan te passen, heeft hij in dit geval een dynamische en esthetisch fraaie asymmetrische vorm kunnen creëren. Bovendien is deze dynamiek gerealiseerd zonder afbreuk te doen aan een model met een centrale facilitaire kern. De patronen die de geanodiseerde bekleding en de CW 50-SC en CW 50-systemen van Reynaers op de façade vormen, zetten de dynamiek van deze toren nog extra kracht bij.

ZWEVENDE OVERKAPPING

Het succes van het gebouw is voor een groot deel te danken aan de publieke ruimten op de begane grond, waar met veel architecturaal vakmanschap de nadruk op wordt gelegd. De twee grote onafhankelijke units die zich aan de rand van het rechthoekige perceel bevinden, zijn ontworpen als grote winkelpanden en zijn via een stijlvolle zwevende overkapping slim verbonden met de voet van de toren. De binnenplaats die tussen deze losse units en de overkapping ontstaat, is goed geïntegreerd met de voet van de toren en bedoeld als openbare ruimte in de hoofdstad.

Constructeur: 
Panel Cephe
Architecten: 
Gökhan Aksoy Mîmarlik
Locatie: 
Ankara, Turkije View on map
Fotograaf: 
Selçuk Çınar
Andere partners: 
Bayraktar Inșaat (Investors) Ufuk Mesken Inșaat (General Contractors)
Gebruikte Reynaers-systemen: 
Project solutions: 
CW 50 Alu on steel