Modern prairiehuis

Modern prairiehuis

Chad Overway

 Van droom naar realiteit 

Het moderne prairiehuis, gelegen in het hart van Sonoma Wine Country, Californië, bestaat uit het hoofdverblijf van 325 m², een grote garage en een extra gastenverblijf. Het duurde 2 jaar voor Chad Overway, de ontwerper, bouwer en eigenaar van het project, om het idee van zijn droomhuis om te zetten in realiteit.

Chad Overway besteedde een groot deel van zijn professionele carrière aan het ontwikkelen van commerciële projecten voor de horeca. Hij heeft een passie voor residentiële ontwikkeling, waarbij hij het proces van begin tot einde stuurt en zijn visie tot leven ziet komen.

Als de huidige eigenaar van het “Schiff” huis in San Francisco, ontworpen door Richard Neutra en gebouwd in 1938, heeft Chad een affiniteit met de Europese moderne architectuur. Nadat hij het huis begin jaren ‘90 van de oorspronkelijke eigenaar had gekocht, hield hij zich jarenlang bezig met het herstellen van het meesterwerk in zijn originele staat.

De indeling van het moderne prairiehuis is geïnspireerd op de leefruimtes van de woningen die de Overways door de jaren heen bezaten. Het ruimtelijk ontwerp kreeg vorm door de structuur met grote vrije overspanningen, ondersteund door een minimalistische zuilengalerij. Enkele muren scheiden de vrij toegankelijke ruimte van de privézones van het huis. Jeppe Larsen, een Deens bouwkundig ingenieur, bedacht dit innovatieve constructieplan. Er zijn geen traditionele dragende muren en het huis rust op 10-12 cm diepe funderingspijlers, met een 5 cm dikke laag beton rond de verticale dragende kolommen.

De basisskeletstructuur, die na 1,5 maanden was opgezet, bestaat uit materialen die typisch zijn voor commerciële gebouwen, waaronder staalskeletbouw, stalen dek en HVAC-luchtbehandelingskasten.

De ramen en deuren van Reynaers Aluminium werden voor het project geselecteerd op basis van de hoge kwaliteit van de producten, de brede kleuropties en de superieure structurele mogelijkheden. De licht bronzen geanodiseerde afwerking werd gekozen vanwege haar metallic glans en natuurlijke uitstraling en zet de toon voor alle andere kleuren die in het ontwerp zijn opgenomen.

“De thermische prestaties van de ramen en deuren van Reynaers zijn ongeëvenaard”, zegt Chad Overway. De energieadviseur voor het project merkte op dat de raamoplossingen van Reynaers een cruciale rol speelden bij het overtreffen van de vereisten van Title 24, een op energie gericht onderdeel van de Californische bouwvoorschriften. “De energiekosten voor de bijna 370 m² onder dak bedragen minder dan tweehonderd dollar per maand.”

De artistieke voordeur, omlijst in Reynaers Aluminium, omvat gelaagd akoestisch glas met een rijstpapierstructuur die tussen de glaslagen is geklemd en bedekt is met lasergesneden aluminium in een organisch verweven patroon. Dat geeft de ingang van het huis een theatrale uitstraling.

Rob Kurucz van Innovative Glass Solutions in Napa plaatste alle ramen en deuren van het project. Omdat hij vertrouwd was met producten als die van Reynaers, kon hij gemakkelijk werken met de droge beglazing, die de plaatsing vereenvoudigde. “De technische dienst en de buitendienstteams van Reynaers Aluminium gaven snel antwoord op alle vragen en waren zeer behulpzaam tijdens het hele proces”, aldus Chad.

ABSi is een vooraanstaande verkoper van ramen en deuren voor de veeleisende bouwer, eigenaar en architect, en leverde de Reynaers-ramen en deuren voor dit project. In de verfijnde showrooms van ABSi worden marktspecifieke producten tentoongesteld. In deze klantvriendelijke omgeving kunnen de belanghebbenden van het project ook vergaderingen houden en de producten aanraken en voelen. “ABSi is er trots op dat het bedrijf producten verkoopt en aflevert die de dromen van huiseigenaren waarmaken”, zegt Scott Thurber, mede-eigenaar van Associated Building Supply.

Architecten: 
Chad Overway
Locatie: 
Verenigde Staten van Amerika
Fotograaf: 
Gebruikte Reynaers-systemen: