Marynarska Business Park

Marynarska Business Park

Konior & Partners Atelier 2 Architekci

Als het gaat om oplossingen geloven de architecten achter het Marynarska Business Park, Konior & Partners in Brussel en Atelier 2 Architekci in Warschau, heilig in beproefde methoden. Hun onlangs opgeleverde kantorencomplex in de Poolse hoofdstad is hiervan het beste voorbeeld. Een assenstelsel, een klassieke opstand en een typische bestektekening leveren een ontwerp op dat een tweeledig doel nastreeft: enerzijds een indruk van bouwkundig prestige en stedelijke monumentaliteit wekken en anderzijds een zo groot mogelijke veelzijdigheid in het dagelijks gebruik garanderen.

Het Marynarska Business Park staat in Służewiec, dat deel uitmaakt van de wijk Mokotów in Warschau. Dit gebied ondergaat momenteel een ingrijpende transformatie. Nadat tientallen jaren lang 24 uur per dag machinelawaai klonk uit de vele fabrieken en opslagloodsen, ontwikkelt het bedrijvenpark zich meer en meer tot een expertisecentrum. Daar waar ooit fabrieken stonden, verrijzen momenteel talloze imposante kantoorpanden, niet in de laatste plaats door de nabijheid van de grote verkeersaders, het vliegveld van Okęcie, winkelcentra en de uitstekende openbaar vervoersverbindingen. In stedenbouwkundige termen heeft het kantorencomplex een assenstelsel dat bestaat uit vier bouwdelen. De architecten hebben een in ruimtelijk en functioneel opzicht klassieke “C”-indeling opgesplitst door elk bouwdeel een andere hoogte te geven en één deel volledig te isoleren en te draaien om het dichter bij de rijksweg te brengen. Tevens hebben ze twee prominente poorten ontworpen die niet, zoals voor de hand liggend zou zijn, de ingang van het gebouw vormen, maar de in- en uitrit van de parkeergarage markeren. Al met al zijn ze erin geslaagd een veelzijdig en verbluffend bouwwerk tot stand te brengen, met in het midden een ronde fontein en daaromheen rijen parkeerplaatsen. Het gehele complex beslaat een gebied van bijna 45.000 m2. De opsplitsing in vier bouwdelen, die tot op zekere hoogte met elkaar in verbinding staan, evenals de typische ordening van de trappen, liften en sanitaire voorzieningen in het centrale deel, maken de indeling eenvoudig en toegankelijk voor verschillende gebruikers. Het centrale bouwdeel, met zijn aparte gang, is ruim 7 meter diep en biedt uitstekende werkomstandigheden, zowel door de natuurlijke lichtinval en het uitzicht over de stad als de geavanceerde technologie die is gebruikt om de temperatuur en het algehele functioneren van het gebouw te bewaken. Hoewel elk van de vier bouwdelen zijn eigen ingang en receptie heeft, zijn ze onderling verbonden door een drie verdiepingen tellende ondergrondse parkeergarage met een capaciteit van 1.300 auto’s.

Grote CIJFERS

De rode draad is niet alleen de ronde fontein maar ook de terugkerende belijning en materialen van de gevelopstand. De klassiek ingedeelde benedenverdieping is terugliggend en rust op massief uitziende aluminium pilaren en ook de bovenste verdieping is verzonken, waarbij het overstekende dak voor een luchtig accent zorgt. Tussen de twee lagen bevindt zich de romp van het gebouw: een gepolijst glasoppervlak, enkele zandstenen details en een centraal bouwlichaam dat in tweeën gedeeld wordt door een aanvullende loggia. De gevels zijn onmiskenbaar horizontaal van aard, als een grafische weergave van het aantal verdiepingen waaruit de samenstellende delen van het complex bestaan. Grote cijfers: 14,5 km pilaren, 16,5 km boogbalken en talloze andere elementen, stuk voor stuk gemaakt door Reynaers Aluminium, dragen de 850 ton zware, 20.000 m² metende Stratophone-glasgevel, die omgevingslawaai buiten de deur houdt. Alle gevels zijn voorzien van structuurglas, afgewisseld met een vakwerkgevel in zowel de klassieke uitvoering als de CW 50-vliesgevelvariant. Daarnaast werden specifiek voor het Marynarska Business Park speciale profielen ontwikkeld zoals versterkte kozijnen, grote draairamen en speciale elementen waarmee de decoratieve kozijnen kunnen worden opgehangen. Het gebouwencomplex, dat zich om een uitstekende hoek wikkelt, onderscheidt zich ook door zijn verhoogde gevelopstanden aan beide uiteinden die vanaf de straat zichtbaar zijn. De zwevende glasplaat geeft de Marynarska iets transparants en de bovenste verdieping torent 5 meter de lucht in. Doordat het lijkt alsof het gebouw vleugels heeft, vormt deze eigenschap een knipoog naar het nabijgelegen vliegveld van Warschau. Het Marynarska Business Park krijgt zo een bepaalde lichtheid, terwijl het toch een monumentale structuur behoudt.

Architecten: 
Konior & Partners Atelier 2 Architekci
Locatie: 
Warsaw, Polen View on map
Fotograaf: 
Jarosław Kąkol
Andere partners: 
Ghelamco Poland (General contractors)
Gebruikte Reynaers-systemen: