Hoofdkantoor Pivexin Technology

Hoofdkantoor Pivexin Technology

Een holistische gevel voor een complex gebouw

Het Pivexin Technology-gebouw in Babice (Polen), ontworpen door MUS ARCHITECTS, is een eenvoudig maar coherent en mooi object gemaakt op basis van een combinatie van verschillende schalen en functies. Centraal in het ontwerpconcept staat een donkere gevel met een strategisch gebruik van massieve versus glasoppervlakken. Binnenin wordt het gebouw overspoeld met natuurlijk licht. 

 

Twee verschillende toepassingen binnen een kubusvorm

Als hoofdkantoor van Pivexin Technology omvat dit project een groot aantal toepassingen die voldoen aan de verschillende functies van het bedrijf, zoals een kantoorgebouw met sociale voorzieningen en een magazijn. Het gebouw is een dominant element in het landschap. Het is waarneembaar vanaf de drukke nabijgelegen Gliwicka Street en is een herkenningspunt in de omgeving geworden.

 

Hoewel het kantoor en het magazijn zeer verschillende functies vervullen, was het door de diverse activiteiten van het bedrijf noodzakelijk om de twee functies aan elkaar te koppelen. De architectonische oplossing combineert de structuren en toepassingen van beide gebouwen tot een coherent en functioneel kubusvormig blok met buitenafmetingen van 61,5 x 45 meter. De totale oppervlakte van het gebouw bedraagt 3800 m², met 2150 m² opslagruimte en 1650 m² bruikbare kantoorruimte.

Stedelijke vorm en architectonische lay-out

Het kantoorgedeelte bevindt zich aan de voorkant van het gebouw en is direct toegankelijk vanaf het parkeerterrein aan de voorzijde. De bezoekers van het gebouw worden onthaald in een receptie en lobby met dubbel volume. Dankzij een grote opening in het plafond is de lobby een spectaculaire open ruimte die verlicht wordt door een dakraam. Van hieruit is er een directe toegang tot de vergaderzaal en de ruime kantoren.

 

Op de eerste verdieping zijn er langs de open kantoren wandelgangen en een zithoek voor de werknemers met toegang tot een buitenterras. Langs de ramen van de noordoostelijke gevel bevindt zich een rij kantoorruimtes. Aan de andere kant zijn er toiletten, sociale ruimtes en trappen die de verdiepingen met elkaar verbinden.

 

 

Tussen de kantoor- en industriële delen van het gebouw bevinden zich technische en sociale voorzieningen voor het magazijn.

Het opslag- en productiegedeelte van het magazijn is een open ruimte. De ruimte is verdeeld in twee delen: productie en hoge opslag.

Zowel het kantoorgebouw als het magazijn zijn toegankelijk vanuit het westen, dat wil zeggen vanuit het centrale deel van het perceel.

 

Gevel als verenigend element

Als verbindend element is de buitenste schil van de kubus zwart, maar de twee functionele blokken – kantoor en magazijn – zijn visueel van elkaar te onderscheiden. De gevel van het kantoorgebouw is grotendeels beglaasd, open en driedimensionaal. Het heeft verticale pilasters en horizontale kroonlijsten die de nadruk leggen op de voorkant van het gebouw. De gevel van het magazijn is daarentegen grotendeels gesloten, eenvoudig en bescheiden, in overeenstemming met het industriële karakter en de functie van dit deel van het gebouw.

 

Zowel het kantoorgebouw als het magazijn zijn toegankelijk vanuit het westen, dat wil zeggen vanuit het centrale deel van het perceel.

Een geveloplossing op maat

De kenmerkende gevel werd ontworpen en op maat ontwikkeld door de architect en Reynaers Aluminium. De meest zichtbare maatoplossing voor het Pivexin-gebouw was een aangepast profiel van Reynaers Aluminium, waardoor verticale raamstijlen niet meer nodig zijn. Deze aanpassing voldeed aan een essentiële ontwerpeis, namelijk een overvloedige lichtinval in het kantoorgedeelte van het gebouw.

Het gekozen aluminiumsysteem zorgde niet alleen voor veel daglicht binnen het gebouw maar leverde ook een thermische isolatie die de eisen ver overtrof.

Deze oplossing op maat was cruciaal om aan alle eisen van het project te voldoen, vooral in de “moeilijk bereikbare” gebieden, waar er niet genoeg ruimte was om de installatie gemakkelijk uit te voeren.

Andere uitdagingen waren onder meer de specificatie van het gebruik van 20 mm gelaagd glas. Vanwege het gewicht moest een kraan worden ingezet om alle elementen tijdens de installatie in het gebouw te tillen. 

 

Lichtovergoten interieur

In tegenstelling tot de donkere gevel is het kantoorinterieur voornamelijk wit, met een contrasterende houten bekleding en kleinere zwarte accenten die de compositie benadrukken. Het lichtovergoten interieur is duidelijk minimalistisch. Glazen verticale scheidingswanden zorgen voor transparantie, esthetische consistentie, zichtbaarheid en een vrije doorstroming van het daglicht door de grote gevelbeglazing en het dakraam in het centrale deel van het dak.

Bovendien combineert de kantoorruimte minimalisme met groen. Op de bureaus in de kantoren staan planten die de bureaueilanden duidelijk verdelen in individuele werkplekken en tegelijk een element uit de natuur in het kantoor brengen.

 

Holistische aanpak

Het hoofdkantoor van Pivexin Technology, verenigd door een gevel op maat, is een holistische benadering om twee zeer verschillende en potentieel uiteenlopende toepassingen met elkaar te verbinden. Het resultaat is een complex organisme met een functioneel, samenhangend ontwerp. 

Gebruikte Reynaers-systemen: 
Project solutions: 
CI 45 Bespoke solution