DC New Logic III

DC New Logic III

Futuristisch design

Pal aan de snelweg in Tilburg staat sinds kort een futuristisch distributiecentrum, met ronde vormen in staal, glas en aluminium. Ontwikkelaar Dokvast liet het bijzonder duurzame gebouw voor Rhenus Logistics ontwerpen door Habeon Architecten. Het logistieke gebouw is een ware verademing in vergelijking met de saaie rechttoe-rechtaan magazijnen, die overal langs snelwegen en op bedrijventerreinen de horizon vervuilen. 

Opvallende aspecten van gebouw DC New Logic III van Rhenus Logistics zijn de uitgestrektheid, de ronde vormen en het vele glas. Architect Hung Tran van Habeon Architecten is verantwoordelijk voor het tot de verbeelding sprekende ontwerp van NewLogic III. De locatie langs de snelweg vormde een inspiratie voor zijn ontwerp. Dit logistieke centrum is extreem duurzaam in de breedste zin van het woord, verzekert Tran. “Dus niet alleen in materiaal- en energiegebruik, maar ook doordat het een prettige werkomgeving biedt en flexibel indeelbaar is. Dat moet ook, want de ontwikkelingen in de logistieke branche gaan razendsnel en willen we dat deze gebouwen lang kunnen blijven staan, dan moeten we ze slim ontwerpen. De opdrachtgever eiste ook uitdrukkelijk een distributiecentrum voor de toekomst.” 

 

The Tube 

Door de 290 meter lange zuidgevel aan de snelweg uit te voeren als een ellipsvormig volume waaruit een bolvorm is uitgesneden, ontstaat een dynamisch beeld, dat uniek is voor een logistiek gebouw. Het roept associaties met welvende gebouwen als de Wall (architect VVKH) en de Acoustic Barrier met de Cockpit (Kas Oosterhuis/ONL). Deze zetten destijds de trend voor dynamische snelwegarchitectuur in Nederland, maar zijn als winkelcentrum en showroom toch duidelijk gebouwtypen waar de esthetisch component hoger in aanzien staat dan bij een distributiecentrum.

 

“De opdrachtgever wilde een eyecatcher die recht doet aan de dynamiek van de locatie. We kozen voor een organische en dynamische vorm: een gekantelde, geëxtrudeerde ellips,” zegt projectarchitect Hung Tran. “Een grote bolvormige uitsnede uit de ellips maakt ruimte voor de 38 loading docks. Tegelijk creëerden we zo een grote luifel, die fungeert als zonwering. Op dakniveau maakten we een tweede uitsnede uit de Tube, om ruimte te maken voor zonnepanelen, die het gebouw van energie voorzien.”

Achter de dynamische Tube staat een rechthoekig magazijn. Een scheidingswand tussen expeditie en opslagdeel voorkomt dat warmte of koude vat krijgt op de opgeslagen goederen. De totale afmetingen van het gebouw zijn 158 x 290 x 18 meter. 

Vliesgevels

Het gebouw heeft grote vliesgevels om zoveel mogelijk daglicht te laten binnenvallen voor een prettige werkomgeving. De grote luifel die door de uitsnede in de Tube ontstaat aan de lange zuidzijde, fungeert als zonwering voor het kantoor en de mezzaninevloeren die erachter liggen. Die vloeren zijn bestemd voor VAL (Value Added Logistics), waar producten worden gelabeld, geprijsd, verpakt en van bijsluiters voorzien.

Ook de twee ellipsvormige kopgevels bestaan geheel uit vliesgevels. Portalume Systemen, specialist in aluminium geveltechniek, produceerde, leverde en monteerde zo’n 3.700 vierkante meter aluminium vliesgevels met Reynaers CW 50 profielen. De gevels zijn volledig in 3D uitgewerkt. Ongeveer 95 % van de vliesgevels is machinaal geproduceerd, alleen de ronde delen zijn handgemaakt. Tran over zijn keuze hiervoor: “Aluminium kozijnen passen prima bij een distributiecentrum want ze zijn  onderhoudsvrij. Bovendien kun je met deze aluminium profielen zo slank detailleren dat je het zichtbare materiaal kunt minimaliseren en het glasoppervlak maximaliseren.”

De gevel is verder bekleed met een Kalzip felsdaksysteem, waarmee mooie rondingen kunnen worden gerealiseerd. “De richting en schaduwwerking van de felsen versterken de ronding van het gebouw. In combinatie met de vorm roept de lichte geanodiseerde kleur van het materiaal het beeld op van een futuristisch object dat daar langs de snelweg is geland.”

Dynamisch interieur

The Tube also has a dynamic interior, with round shapes in walls, furniture and lighting fixtures. An eye-catcher in the entrance hall is the 9-metre-high steel spiral staircase, designed by Habeon in collaboration with interior designer Maria Tellez. The staircase is finished with a mixed anthracite-coloured stucco solution and has 90-millimetre-thick handrails with integrated handles and LED lighting. 

In the office section, the inside of the ellipse is finished with Derako wooden slats in an invisible support system. By positioning these slats horizontally above each other, the curved shape flows smoothly from the floors to the ceilings. A wooden bench in a semi-circular shape leans against the round wall. 

An elliptical reception desk and minimalist annular pendant lamps complete the sophisticated interior design.

 

Breeam Outstanding

Het distributiecentrum is gerealiseerd met duurzame materialen, automatisch dimmende LED-verlichting, drievoudig isolatieglas, extra isolatie van daken en het toepassen van warmtepompen. Het pand heeft inmiddels een Breeam Outstanding certificaat met een superhoge score van 98,48% behaald. Eind 2018 werd het dak volledig voorzien van zonnepanelen. De energieproductie van het pand is dan groter dan het eigen verbruik.

 

Constructeur: 
Architecten: 
Locatie: 
Thouaré, Nederland
Fotograaf: 
Hennie Raaymakers
Gebruikte Reynaers-systemen: